Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Pályakezdők - Kevés tapasztalat, kicsi esély

A középiskolából és felsőoktatási intézményből kikerülő pályakezdők számára elérhető munkahelyek száma csekély, kellő tapasztalat nélkül rosszak az elhelyezkedési esélyeik. A betanításra alkalmas ember, illetve az ahhoz szükséges idő hiánya miatt kevés cég vállalja, hogy frissen végzett fiatalt foglalkoztat.

˝Dinamikusan fejlődő cég keres munkatársat logisztikus munkakörbe. Követelmény: hasonló területen szerzett tapasztalat˝ – ez egy példa a sok közül, de hosszasan folytathatnánk még a többéves gyakorlatot elvárásként megfogalmazó állásajánlatok sorát. Ilyen és ehhez hasonló hirdetésekkel találhatják szembe magukat manapság azok a
fiatalok, akik szakmájuk megszerzése után próbálnak tudásuknak megfelelően elhelyezkedni.

Ez a valóság, még ha ezt az adatok nem is támasztják alá. Győrben 4078, a megyében pedig 11.882 volt októberben a regisztrált munkanélküliek száma, s ennek csupán töredéke a pályakezdő: Győrben 298 (7,3 százalék), a megyében pedig 952 (8 százalék) frissen végzett jelentkezett be a munkaügyi központban – tájékoztatott Rimányiné Somogyi Szilvia, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ főigazgatója. A pályakezdők kis aránya a regisztrált álláskeresők között annak tudható be, hogy ők, mivel még sosem rendelkeztek bejelentett munkahellyel, semmilyen ellátásban nem részesülnek.

B. Gyula 2008 júniusában szerzett növényvédelmi technikus–kertész végzettséget, és a mai napig sem sikerült szakmájában elhelyezkednie:

– Amikor végeztem, próbálkoztam kertészeteknél, de nem jártam sikerrel – mesélte a 23 éves beledi fiú. Ezután úgy döntött, elvégez még egy szakmát: ma már a vasúti forgalomirányításról kiállított bizonyítvány is a kezében van. A megfelelő állást mégsem találta meg.

– A vasúton is jelentkeztem többször is, de az állásinterjún sorra megbuktam. Ezt azzal indokolták, hogy még nincs gyakorlatom, és inkább korábbi, már tapasztalt dolgozót alkalmaznak újra – számolt be elhelyezkedési kísérleteiről Gyula.

Kántor András munkaügyi szakértő elismerte, valóban vannak szakmák, ahol kevés lehetőség nyílik az elhelyezkedésre, de szerinte ezeken a területeken is ˝enyhíti a helyzetet, ha a pályakezdőnek megfelelő szintű nyelvtudása van, esetleg több nyelvet beszél˝. A tapasztalattal rendelkező jelentkezők előnyben részesítésének pedig több oka van:

– Egyrészt vannak cégek, ahol a betanításra nincs sem alkalmas személy, sem idő. Ahol egyszemélyes a humán erőforrás (HR), ott a már bent lévő munkavállalókkal való tudatos foglalkozás is hiányos. Másrészt sok munkaadó úgy érzi, hogy az a pályakezdő, aki huszonéves korában kerül a munka világába, nem tudja, mi az a munkamorál; nem tudnak időben felkelni, nem akarnak ingázni és túlórázni – nyilatkozta a munkaerő-piaci tanácsadó.

Az iskolából kilépő fiatalok munkába lépésének megkönnyítése érdekében vezették be Magyarországon 2005 októberétől az úgynevezett Start-kártyát. Erre az a pályakezdő jogosult, ˝aki a 25. életévét, felsőfokú végzettség esetén a 30. életévét még nem töltötte be, és a tanulmányai befejezését követően első ízben létesít foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt˝ – olvasható az Állami Foglalkoztatási Szolgálat honlapján.

A kártyával rendelkező fiatalok alkalmazása esetén a munkaadót járulékkedvezmények illetik meg. A vele járó előnyök ellenére mégsem akkora motiváló erő ez a munkáltatók számára: ˝Jó lehetőség, de a hozzá tartozó adminisztráció többletmunka˝ – mondta el véleményét Kántor András.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éjszakai buszjáratok szilveszterkor és ideiglenes forgalomkorlátozás Győrben

Győrben több buszjárat is közlekedik szilveszter éjszakáján. Biztonsági okok miatt a rendőrség… Tovább olvasom