Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 17°C | 28°C Még több cikk.

Pálinkafesztivál lesz a győri Dunakapu téren - Mutatjuk a hétvége programjait!

Tartanak nyárbúcsúztatót, krumplifesztivált, lecsófesztivált, színházi nyílt napot is régiónkban a hétvégén.
Győr és környéke

Győr
Magyar Hagyományok Fesztiválja 
X. Győri Pálinkafesztivál
09. 15–17., péntek-vasárnap
Dunakapu tér

09. 15., péntek
17.30 óra: A Csángálló zenekar felvonulása a megyeháza–Baross út– Dunakapu tér útvonalon. 18 óra: Megnyitó. 18.10 óra: „A függöny felgördül" – népszerű musicalslágerek. 20 óra: Kodály útjain. 21.30 óra: A Servet Zenekar koncertje & táncház. 
09. 16., szombat
10.30 óra: Néptáncfelvonulás a megyeháza–Baross út–Dunakapu tér útvonalon. Menettáncot mutat be a Regös Táncműhely.  14 óra: Reformkori Hagyományőrzők Társasága Balatonfüredről – ének-, zene-, tánc- és viseletbemutató. 15 óra: Néptáncfesztivál. 17.30 óra: A Tatros együttes koncertje. 19.30 óra: A X. Győri Pálinkafesztivál díjainak átadása. 19.35 óra: Nikola Parov Quartet. 21.30 óra: Freddie élő nagykoncert. 
09. 17., vasárnap
11 óra: Korpás Éva és zenekara. Csiteri-Csiteri csütörtök, népzenei műsor gyerekeknek. 14 óra: A Tázló együttes koncertje. 15.30 óra: A Góbé zenekar koncertje. 17 óra: Sebő 68. A Sebő-együttes műsora. 19.30 óra: Lóci játszik zenekar.
Folyamatos programok: Kézműves-bemutató és -vásár, kézműves népi játszóház.
Pálinkafesztivál
A Győri Pálinkafesztivál – kiállítók és szakértők szerint – az ország egyik legjobb és legnagyobb pálinkafesztiválja. Sajátossága, hogy a kiállítók közvetlenül a pálinkát előállító manufaktúrák, cégek, amelyek a fesztivál alatt kiállítói házaikban lehetővé teszik a találkozást és beszélgetést pálinkafőző-mestereikkel, szakértőikkel minden kilátogató számára. A kiállított termékek között megtalálható mintegy 300 pálinka és különféle, pálinkát népszerűsítő ital.  
A Pálinkaházak nyitvatartása: 
péntek:  16–24 óra.
szombat:  14–24 óra.
vasárnap: 14–21 óra.

Terményáldás

A Terményáldás a régió nagy múltú kertészeti kiállítása és kulturális rendezvénye.

Ökumenikus szertartás keretében kerül sor a termények megáldására, a hálaadásra, majd immár hagyományosan a Friends Big Band koncertjével kezdődik a kulturális rendezvénysorozat. A Terményáldáson számos termelő és kiállító mutatja be válogatott portékáját, többek között kertészetek, zöldség-gyümölcs termesztők és feldolgozók, bio-termelők, pékségek, virágkötők.

Program
Szeptember 16. szombat

10.00 
Megnyitó ünnepség

A rendezvényt megnyitja: Rózsavölgyi László Győr Megyei Jogú Város Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottságának elnöke

„A Föld megteremtette gyümölcseit" - Ünnepi hálaadás

A termények megáldása ökumenikus szertartás keretében

10.30  
Friends Big Band koncertje

A zenekar 1998-ban alakult a jazz zenét szerető és művelő győri zenészekből. Az elmúlt közel 20 év alatt több győri rendezvény állandó szereplői lettek. Koncertjeiken több kiváló jazz énekest, hangszeres szólistát láttak már vendégül, Malek Andreát, Micheller Myrtillt, László Boldizsárt, Gájer Bálintot, Nyári Károlyt.


11.30 
Zöldségszobrászat

Tanács Attila mesterszakács, Európa-világ, és olimpiai bajnok ételszobrász, a ételszobrász suli alapítója bemutatója

A nagyvilágot bejárva számos hazai és külföldi bemutatót tartott az ételszobrászat és a tálalás művészetéről.  Számos versenyzőt készített fel sikeresen nemzetközi versenyekre. Jelen feladatai közé tartozik az egészséges étrend szakmai oktatása. Több éve foglalkozik a paleolit táplálkozással, valamint a táplálék allergiával kapcsolatos ételek fejlesztésével. Ezzel a céllal hozta létre a Mindenmentes Főzősulit.  A két nap során saját standján ételszobrász bemutatóval várja az érdeklődőket.


10-00-13.00 és 15.00-18.00 óráig
ÖkoPack Játszóház

Az ÖKO-PACK Játszóház egy környezeti nevelési élménypedagógiai projekt, mely játékos és szórakoztató formában ismerteti meg, és hívja fel a figyelmet a környezeti problémákra. Bemutatja azokat a módszereket, amelyekkel csökkenteni lehet akörnyezet károsítását. A hulladékhorgász, a környezetbarát csocsó, a komposztáló, a hulladék pöccintő és még sok-sok játékegyszerre szórakoztatja és tanítja a gyerekeket.

15.00
A Világ kenyere
Écsi Gyöngyi bábelőadása gyerekeknek

Palóc népmese arról, hogy a szegénységből és a kiúttalanságból igenis vezet ki út, hogy igenis van a világnak teteje, ahonnan belátni az ég mélységéig és van tüzes alja is, amit az igazak meg tudnak járni. Hősünk a legkisebb búzaszemből dagasztott cipót eszi meg és ennek erejével megküzd a világ gondjával-bajával és megtalálja az elveszett napot.

16.30
Duo Vivo (Nemes - Jeles Judit & Stummer Márton)

Repertoárjuk a klasszikus zenétől a modern zenén át a jazzig terjed. Otthonosan mozognak a brazil zene területén is, melynek kedvez a fuvola - gitár felállás.

18.00
Galambos Dorina és Héjja Kata duó

A Mrs. Columbo zenekar vagány, és életigenlő csaj duója közönségét keresi kellemes esti szórakozás, és nem kevésbé akusztikus önmegvalósítás okán, mely egyszerre frissítő és bódító, pimaszul őszinte és magával ragadó. Jelige: “A galamb meg a héjja".

Egyszálzongorás akusztikus műsorukban természetesen felcsendülnek Mrs. Columbo szerzemények, örökzöldek, és napi popslágerek improvizációval átszőtt­, bensőséges hangulatban.

Szeptember 17. vasárnap
9.30
Gyógynövénytúra Győrújbaráton Takács Ferenc gyógynövényszakértő vezetésével
, melyen a hagyományos gyógyításhoz használható növényekkel, azok termőhelyeivel és kíméletes gyűjtésével ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Találkozó reggel 9.30-kor a Győrújbaráti Ifjúsági Tábor bejáratánál. (Győrújbarát, Arany János u. 145.)

Részvételi díj: 500 Ft/fő

Bővebb információ és jelentkezés: www.gyogynovenyturak.hu oldalon.

10.00
A királykisasszony cipője – a Kalimpa Színház mesekoncertje gyerekeknek


Különös hóbortja van a mi királykisasszonyunknak: bolhákat hizlal egy üvegben! De hogy mi lesz a bolhák sorsa? Kiderül a meséből...

"Csíp engem a tetű, 
Rúg engem a bolha, 
Télen tetűt terelgettem, 
Nyáron bolhát legeltettem. 
Megfogom a négy lábát, 
Kivágom a sárba." 
(zalai népdal)

Játssza: Medgyesi Anna, zenél: ifj. Horváth Károly

Díszlet: Tóth László
Bábok: Arany Beáta Virág, Korecz Károly
Magyar népmese alapján írta: Kolozsi Angéla
Rendezte: Székely Andrea

10-00-13.00 és 15.00-18.00 óráig
ÖkoPack Játszóház

Az ÖKO-PACK Játszóház egy környezeti nevelési élménypedagógiai projekt, mely játékos és szórakoztató formában ismerteti meg, és hívja fel a figyelmet a környezeti problémákra. Bemutatja azokat a módszereket, amelyekkel csökkenteni lehet akörnyezet károsítását. A hulladékhorgász, a környezetbarát csocsó, a komposztáló, a hulladék pöccintő és még sok-sok játékegyszerre szórakoztatja és tanítja a gyerekeket.

11.00 
Virágkötészet

Német Attila virágkötő mester bemutatója

Helyszín: Széchenyi tér, színpad

15.00-18.00 óráig Zöldségbáb készítés, tésztalánc és bogyónyaklánc készítő kreatív foglalkozás gyerekeknek

15.00
FUSION JAM TRIÓ

A trió instrumentális, sokféle ritmusképlet és elektronikus hangzás vegyítése hosszabb kompozíciókban. Szabad improvizációs örömzenélés! Műsoruk több stílus kombinációja : smooth - jazz rock - funky - swing - acid jazz... Fontos zenészek/zeneszerzőkakik műsorunk alapját képezik : Miles Davis, John McLaughin, Herbie Hancock , Michael Brecker , Pat Metheny és még néhány magyar sláger feldolgozását is hallhatjuk. A trió tagjai: Drapán László - HAMMOND SK2 , szintetizátor, szakszofonok, Györgyfy Gábor - gitár, gitárszintetizátor, Horváth Péter - dob

16:30
JaMese

A JaMese napjaink legizgalmasabb etno-jazz zenekara, amely Molnár Emese énekesnő szabad asszociációit és történeteit jeleníti meg a zenében. A JaMese szerzemények sajátos világot teremtenek, amelyet dallam és a szöveg szoros szimbiózisa ad. 2013-ban jelent meg első lemezük Csak a Napba címmel, mely tökéletes lenyomata ennek az egyedi megszólalásnak.
Fellépő tagok:
Molnár Emese –ének
Udvarhelyi Gábor –gitár
Éder Ferenc „Lá" – basszusgitár
Badics Márk - dob

18.00
Canarro 

A Canarro magával ragadó zenéje a tradicionális gipsy jazz, más néven a manouche swing köré épül. Különlegességük a Django Reinhardt által méltán elhíresült stílus és a békebeli magyar jazz ötvözete. Zenéjük a különböző zenei tradíciók és a jazz találkozása.

Szakál Tamás - hegedű
Sidoo Attila  - gitár
Jakab Viktor -gitár
Soós Márton  - bőgő 

Pavilonok nyitva tartása: 10.00-20.30 óráig

Öttevény

III. Öttevényi Vállalkozók Napja és Pálinkafesztivál
09. 16., szombat

Fesztiváltér
13 óra: Bográcsos ételek. 14 óra: Öttevényi pálinkafesztivál – nevezések és kóstolók leadása. 15 óra: Színpadi műsorok. 18 óra: Beat Bulls (győri bulizenekar műsora). 19 óra: Díjátadások, tombola, kvízjáték. 20 óra: Badár Sándor humorista műsora. 21 óra: Vörös István (Prognózis) – zenekari koncert. 23 óra: Retro Disco (DJ Józsa & DJ Rönci).

Pinnyéd

Pinnyédi nyárbúcsúztató
09. 16., szombat
Pinnyédi Művelődési Ház, 16 óra

Program: Ugrálóvár, arcfestés, a Gézengúz Alapítvány mozgásfejlesztő játszóháza és tanácsadása. A PlatinA Táncstúdió latin-amerikai táncbemutatója, a Márvány Dalkör előadása, a Selena hastánciskola fellépése, ETO-legendák–Pinnyéd kispályás labdarúgó-mérkőzés Póczik József vezetésével. Az LXear zenekar koncertje, a Hetes Fogat – Scharek Béla nosztalgia-zenekara harmonikán játszik, az esti mulatságról Robes gondoskodik.

Ikrény

II. Ikrényi Krumplifesztivál
09. 16., szombat
Sárgaló vendéglő, 9 órától

Főzz, vagy csak légy ott! A lényeg, hogy érezd jól magad! 
Egész napos családi rendezvény: a felnőtteket és a gyerekeket színes programokkal, főzési lehetőséggel várják ezen a napon.


Sopron és környéke


Sopron

Kilátó Napja 


Időpont: 2017. szeptember 16., szombat 10:30 
Helyszín: Károly-magaslati kilátó 
Résztvevő: Dr. Farkas Ciprián képviselő 
Szervezi: Soproni Városszépítő Egyesület, TAEG Zrt. 

III. Tekerj Sopron!  - Országos Autómentes Nap 

Időpont: 2017. szeptember 16., szombat 14.00 óra (Bringás felvonulás! ) 
Helyszín: Soproni Lövér Kemping 
Résztvevő: egyeztetés alatt 
Szervezi: SMJV Önkormányzata 
Megjegyzés: A program délelőtt 10.00 órakor kezdődik! 

Kulturális Örökségek Napjai 2017 országos programsorozat: Aranykorok emlékezete c. koncert 

Időpont: 2017. szeptember 16., szombat 17.00 óra 
Helyszín: Papréti Zsinagóga (Paprét 12-14.) 
Résztvevő: Barcza Attila képviselő 
Szervezi: Soproni Zsidó Hitközség 

Európai Mobilitási Hét alkalmából 40 kerékpáros indul Sopronból Kismartonba 

Időpont: 2017. szeptember 17., vasárnap  13.00 óra 
Helyszín: Tercia Hubertus Étterem parkolója 
Résztvevő: Barcza Attila képviselő 
Szervezi: Kultur-Betriebe Burgenland 

Színházi nyílt nap – A pincétől a padlásig
09. 16., szombat
Soproni Petőfi Színház

10–16 óra: Kulisszajárás. (Regisztráció szükséges.) Jelmeztár-látogatás jelmezpróbával és fotózási lehetőséggel. (Regisztráció szükséges.) Teaház és teakóstolás. 12 óra: Történetek, érdekességek jelmezekről Farkas Tamás színművésszel. 11–12 és 14–15 óra: Kakaóbár gyerekeknek mesesarokkal. 12 óra: Téka. 15.30 óra: „Színészsimogató". 16.30 óra: Arcoskodás és góbéságok. Szénási Ferenc és Para Pista karikatúrái. 19 óra: My Fair Lady. Musical-előadás. Jegyár: 4000 és 4500 Ft.
09. 17., vasárnap
19 óra: My Fair Lady. Musical-előadás. Jegyár: 4000 és 4500 Ft.

Sopron 
09. 15., péntek
Búgócsiga Akusztik Garden, 19 óra

Az IttésMost Társulat dolgoztatja meg a rekeszizmokat pörgős improvizatív színházával. Belépő diákoknak: 1000/1500 Ft, felnőtteknek: 1500/2000 Ft. 
Dorkó Party
09. 16., szombat
Búgócsiga Akusztik Garden, 21.30 óra
Dorkó Party, ahol DJ Gergő pörgeti a lemezeket.

Fertőd
X. Haydn Vonósnégyes Fesztivál 
Haydn Terem

09. 14., csütörtök
19 óra: Historikus kirándulás. Előadó: Paris-Cambini Quartet. 
09. 15., péntek
19 óra: Mosolygós muzsika. Előadó: Van Kuijk Quartet. 
 09. 16., szombat
19 óra: Hangközök bűvöletében. Előadó: Keller Quartet.
09. 17., vasárnap
19 óra: Női gyöngédség? Előadó: Cecilia String Quartet. 


Mosonmagyaróvár és környéke

Mosonmagyaróvár
Ars sacra fesztivál
Fehér Ló Közösségi Ház 
09. 16., szombat 

16 óra: Családi nap. Gyermekrajzpályázat eredményhirdetése. 15.30 óra: Kézműveskedés. 16.30 óra: Családi mozi.
17.45 óra: Nyitott Templomok Napja (mosoni Nepomuki Szent János-plébániatemplom). 
09. 17., vasárnap 
16 óra: Az Art Flexum Művészeti Egyesület szakrális témákból rendezett kiállítása.
09. 17., vasárnap 
16.30 óra: Ne féljetek! Ünnepi műsor. 
09. 19., kedd 
15 óra: Keresztény Filmklub. Egy film a csángó magyarok hitéletéről.
09. 23., szombat 
19 óra: Kórushangverseny (mosoni Nepomuki Szent János-plébániatemplom).
 
Jánossomorjai Városnapok
09. 14–23., csütörtök-szombat

09. 14., csütörtök, 18 óra: A Jánossomorjai Füzetek bemutatója. Helyszín: városi könyvtár.
Omlás Virágai 

VI. Malomfesztivál 
Hengermalom
09. 15., péntek

18.45 óra: A városnapok megnyitója. Köszöntőt mond Lőrincz György polgármester. 19 óra: Anyajegy – bábelőadás felnőtteknek  20.30 óra: A RizikóFaktor koncertje. 
09. 16., szombat
16 óra: Sómese – a jánossomorjai óvónők bábműhelyének előadása.18 óra: Hobo a Gulagon – Monodráma.  20 óra: Pribojszki Mátyás Band. 22 óra: Nirvana Unplugged-emlékkoncert. 0 óra: DJ settek – Éjféli zene – Saturn Abides Awhile. 
09. 19., kedd
18 óra: „Hol vannak a katonák?" – Településünk a II. világháborúban. Kiállításmegnyitó, helytörténeti gyűj-
temény. A programok ingyenesek.
 
Tatabánya

VIII. Kertvárosi Lecsó Fesztivál 
09. 16., szombat

Kertvárosi Bányász Művelődési Otthon, 10–22 óra
A hagyományos, élménygazdag gasztroprogram idén is várja a családokat, baráti társaságokat, munkahelyi közösségeket. A gyermekek szórakoztatására lesz: játszópark, kisvasút, sport- és ügyességi játékok, arcfestés, lufis bohóc, lovaglás, pónicikli, kertvárosi körjárat kisvonattal.

Ráadás – Bródy János koncertje
09. 19., kedd

A Vértes Agorája, 19 óra
Lemezbemutató koncertre érkezik Tatabányára Bródy János, akit különleges összeállítású zenekar kísér. Jegyár: 5990 Ft.

További programokat ide kattintva találhat >>

Nyitóoldali képünk a tavalyi, győri Pálinkafesztiválon készült. Fotó: Kisalföld-archívum.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Audi Hungaria: a gyakorlatorientált oktatásé a jövő

Audi Hungaria: a gyakorlatorientált oktatásé a jövő
A Széchenyi István Egyetem közel 30 hallgatóját fogadta a győri Audi. Tovább olvasom