Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Páholyból nézték a Duna elterelését

A Kisalföld által indított országos népi kezdeményezés hatvannapos időtartama alatt, amit az aláírásgyűjtésre szánhatunk, visszatekintünk a Kisalföld cikkeit felidézve a Szigetköz elmúlt negyedszázadára. (9. rész)
„Három műszakban, folyamatosan 400 erőgép dolgozik a C variáns építésén. Az idén 2,2 milliárd koronát már felhasználtak, és a hátralévő két-három hónapban 1,2–1,4 milliárd korona értékű munka van még hátra. A szlovák beruházó biztos abban, hogy október végére elterelik a Dunát." (1992. augusztus 7.)

„Újra és újra megfogalmazzuk a mindeddig figyelmen kívül hagyott igényünket: a vízlépcsővel kapcsolatos döntések, tárgyalások előkészítésébe vonják be a régió képviselőit is! – mondta Botos Gábor, a megyei közgyűlés elnöke." (1992. augusztus 25.)

A magyar kormány kezdeményezi: a két ország kormánya együttesen terjessze a hágai Nemzetközi Bíróság elé a bősi vízlépcső C változat szerinti megvalósításából fakadó vitát." (1992. augusztus 29.)

„A Duna Kör levelet írt a pápához. Nagy tisztelettel kérik őszentségét, spirituális tekintélyét latba vetve emelje fel szavát, hogy erre a katasztrofális lépésre (a Duna elterelésére) ne kerüljön sor. Ennek reményében fordulnak, szinte utolsó reménységgel, a Szentatyához." (1992. október 7.)

„Ha a magyarok mégis úgy döntenének, hogy üzembe helyezik a dunakiliti duzzasztóművet, Szlovákia eltekint a dunacsúnyi duzzasztó működésétől... A Duna medrét már 180 méterre szűkítettük. Fölkészültünk a tározótér feltöltésére. Jövő héten biztosan megkezdődnek a Duna elterelésének munkálatai – nyilatkozta a Kisalföldnek Julius Binder." (1992. október 17.)

„Lipták Béla professzor, az amerikai Magyar Környezetvédelmi Alap vezetője belebújt sárga matyó mintás dzsekijébe. Héttagú tiltakozó menet élén elindult Győrből, hogy szerda reggel tömeggé duzzadva jusson el a szlovákiai Dunacsúnyra, és leállítsa a Duna elterelését." (1992. október 20.)

„Alig több mint száz ember csatlakozott Lipták Béla csapatához. A Duna Kör által indított különvonaton 26-an érkeztek." (1992. október 22.)
„Október 24-én, szombaton reggel az építési területen ideiglenes tribün, az európai nemzetek és az EK lobogója várta a 200 akkreditált újságírót. Valamint rálátás a Duna-parton oda, ahol a vízen keresztbe fordított uszályokról megkezdődött a folyó elterelése. A nagy teljesítményű erőgépek folyamatosan döntötték a folyóba a terméskövet, köbös betonkockákat. A munkák éjszaka sem álltak le. Maga az áttöltés több napot vesz igénybe, és legalább egy hétre lesz szükség ahhoz, hogy a hajózás megindulhasson az üzemvízcsatornában." (1992. október 26.)

„Hétfő délután két óra. A szigorú őrzés ellenére sikerült eljutnunk a Dunához Dunacsúnynál. A látvány sokkoló. A folyam medrét teljes szélességében áttöltötték. Rajkánál hétfő hajnalra másfél méteres apadást mértek, és a dunaremetei mérce is a valaha mért legalacsonyabb vízállásnál 70 centiméterrel kisebb értéket mutatott." (1992. október 27.) (Folytatjuk)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húsz év fegyházra ítélték Győrben: megölte volt élettársa anyját

Jogerősen húsz év fegyházbüntetéssel sújtotta a Győri Ítélőtábla szerdán azt a dorogi férfit, aki a vád szerint három és fél éve megölte volt élettársa anyját. Tovább olvasom