Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Óvodapedagógia Győrben: középpontban a motiváció

Győrben rendezték a hét első felében a 38. óvodapedagógia nyári egyetemet, melynek témája ezúttal a "Motivált gyermek, motivált pedagógus" volt.

Mára az óvodák közül egyre többen lépnek be a Tehetségpont hálózatába, és a tehetségígéretek azonosítását, gondozását, az óvodai gyakorlatban betölthető szerepét, helyét, gyakorlati működését próbálgatják.

A nyári egyetem célja volt, hogy az óvodapedagógusok szemléletébe elültesse az ilyen gyerekekkel bánni tudás megerősítő elméletét, gyakorlatát. Ezekben az óvodákban a kolléganők együttműködnek a Nemzeti Tehetségtanács által létrehozott országos hálózattal.

Az akkreditált továbbképzés egyik helyszíne a Tárogató úti óvoda volt – a szekcióprogramokat még a Benedek Elek Óvodában és a Nádorvárosi Közoktatási Központ Bartók Művészeti Bázisóvodájában tartották –, melynek vezetője, Bognár Sándorné elmondta: intézményüket 2010 júniusában Tehetségponttá nyilvánította a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács.

Bognár Sándorné a szeretet és a kreativitás összhangjának fontosságáról is beszélt. Fotó: K. Cs.
Bognár Sándorné a szeretet és a kreativitás összhangjának fontosságáról is beszélt. Fotó: K. Cs.


"Óvodapedagógiai munkánk során a kreatív, tehetségígéretes gyermekek saját csoportjukban élik óvodáséletüket. Elsősorban játszanak, azzal foglalkoznak, amivel akarnak, szeretnek.

A gyermekek fejlesztése két síkon történik: óvodai csoportjaikban a napi tevékenységekbe ágyazva, illetve kiscsoportos kreativitást fejlesztő, tehetséggondozó foglalkozások keretében.

A program egyik legfontosabb célkitűzése, hogy a kiemelkedő képességű gyermekeket felfedezzük, megelőzzük az elkallódásukat, illetve felismerjük az alulteljesítő gyermekekben is bujkáló képességeket" – mondta az óvodavezető.

A háromnapos program része volt egy szakmai kirándulás felvidéki magyar településekre, így Dunaszerdahelyre és Somorjára. Utóbbi helyen egy óvodába is ellátogattak a szakemberek, s előzetesen összegyűjtött játékokat vittek az igencsak szegényesen ellátott intézménybe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nők-férfiak: közel azonos bérek

Egy kutatásból kiderült: az alacsony és a közepes keresetű pozíciókban közel azonos bért visznek haza a nők és a férfiak. Tovább olvasom