Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Őrült vízi száguldás kishajóval: Máté EB 2. lett

A hajómodellezők nyílt Európa-bajnokságán ezüstérmet szerzett az egyik legtehetségesebb megyei modellező, Hőbe Máté. Videóval.


A mindössze 12 éves győrzámolyi srác – a győri Gárdonyi Géza Iskola 6-os tanulója és Sokoró RC Modell Klub versenyzője - az FSR-O 3,5 köbcentisek kategóriájában lett a kontinens második legjobbja Orosházán.

Ennyivel azonban nem elégedett meg, hiszen egy másik kategóriában – ezen a versenyen debütálva a kategóriában apa hajójával – FSR-V 15 osztályban bronzérmet szerzett.


Csak úgy száguld Máté (kis)hajója! Videó: Cseh Róbert.

Továbbá FSR-V 3,5-ben az első rajhelyet megszerezve jutott döntőbe. Sokáig vezetett, majd egy alattomos hullámon felborult, de még így is nyolcadikként futott be (12-ből).


Hajómodellezés magas szinten. Fotók: Cseh Róbert.


Az EB kilenc napja alatt egyébként majd félezer szurkoló kísérte figyelemmel a gyönyörű, tóparti környezetben rendezett viadalt.

Röviden a versenyszintű hajómodellezésről: futamonként többnyire 8–12 hajó küzd egymással százszor ötvenméteres, M alakú vagy oválpályán. A versenyzők legkevesebb két napon át állnak a vízparton, néha 30–35 fokos melegben, miközben vízen sikló járgányaik átlag 80 km/órás sebességgel kerülgetik egymást.

A versenyt követően Máté édesapja, Hőbe Szilveszter segítségével nekünk is tartott egy rövid bemutatót. Videónkat elindítva megnézhetik, milyen elképesztően gyorsan – akár 100 km/órára is képesek – repesztenek az óramű pontossággal összeszerelt hajók, valamint micsoda ügyesség szükségeltetik az irányításukhoz.

"Nagyon örülök, hogy a tavalyi világbajnokság után ismét dobogóra állhatott két kategóriában is Máté egy rangos viadalon.

Az ezüst- és bronzérem mellé megkapta a legjobb isfjúsági versenyzőnek járó különdíjat is. Bár győzni nem tudott, úgy gondolom, így is megtérült az a rengeteg munka, amit idén fektetett a hajómodellezésbe.

Arról nem beszélve, hogy a sportág hazai népszerűsége egyre emelkedik, például az EB-t követően a TV 2 Mokka című műsorába is meghívást kaptunk" – zárta szavait a büszke apa, Hőbe Szilveszter.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gránitba vésette barátja emlékét

Szeder Imre hatvanöt év után sem felejti barátját, aki a vagongyári bombázás áldozata lett. A hajdani rohamutász tizedes nemrégiben gránit sírkövet állíttatott Szemethi Flórián emlékére.
Tovább olvasom