Kisalföld logö

2018. 10. 23. kedd - Gyöngyi 7°C | 13°C Még több cikk.

Ország Lili-kiállítás nyílik Győrben

Ország Lili festő, grafikus, bábtervező alkotásaiból nyílik kiállítás a győri Városi Művészeti Múzeum Váczy Péter Gyűjteményében január 20-án.

A március 6-ig látható tárlaton az Ungváron született művésznő azon munkáival ismerkedhet meg a közönség, amelyeket a huszadik század magyar képzőművészetét bemutató győri Vasilescu Gyűjteményben őriznek.

A gyűjtemény állandó kiállításon szereplő darabjai mellett a Városi Művészeti Múzeum raktára számos érdekes, a nagyközönség számára csupán időszaki kiállításokon látható alkotással rendelkezik. A múzeum tárlata ebből az anyagból mutat be válogatást, amelyben Ország Lili jól ismert Labirintus-festményei mellett feltűnnek a művésznő papír kollázsai, meseillusztrációi és az Állami Bábszínház tervezőjeként készített bábtervei is - írják a tárlat ajánlójában.

Ország Lili 1926. augusztus 8-án született Ungváron. A budapesti Képzőművészeti Főiskolán Szőnyi István, Berény Róbert és Szentiványi Lajos növendékeként tanult. 1950-54-ben, majd 1960-tól haláláig a budapesti Állami Bábszínház báb- és díszlettervezője volt. A hatvanas években állított ki először, egyéni kiállítása volt Izraelben (1966) és Olaszországban (1969), nagyobb anyaggal szerepelt Lengyelországban és Jugoszláviában.

Visszatérő motívumai az ősi, történelmi múlt, a letűnt kultúrák tárgyi-szellemi maradványai, töredékei, az enyészetté vált, fényes múltat idéző romvárosok. Fő műve a szürrealitás és szimbólumsugalló jelképiség elemeit egyesítő olajmonotípia sorozat (Requiem 7 képben, elpusztult emberek és városok emlékére) és a városmetamorfózis képei.

Egész életművének összegzését, a 48 táblából álló Labirintus-sorozatot a művész 1978-as halála után mutatták be először a Műcsarnokban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jégből mentettek a speciális mentők

A technika finomítása és az esetleges bevetésre való felkészülés volt a célja annak a jégből mentési… Tovább olvasom