Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 21°C Még több cikk.

Online interjú: Fekete Dávid győri képviselő Újváros közbiztonságáról és a polgárőrségről

Fekete Dávid győri önkormányzati képviselő volt szerkesztőségünk vendége. A téma: július elején elindul az újvárosi polgárőrség aktív működése Győrben.


11 óra 17 perc - Az online interjú véget ért: köszönjük Olvasóinknak és Fekete Dávidnak a részvételt.

- Ki mer-e menni Fekete Dávid 22 óra után az újvárosi éjszakába?

- Már eddig is volt rá példa, hogy kimentem. A polgárőrség aktív munkájának megkezdése után pedig remélem, hogy akik eddig nem mertek, azok is kimennek akár késő este is az újvárosi utcákra.

- Nahát, mégis vállalja Fekete Dávid, hogy ő Újváros képviselője? A múltkor a szemét-ügynél simán letagadtatta magát.


Fekete Dávid győri önkormányzati képviselő a Kisalföld-sajtószékházban.
Fekete Dávid győri önkormányzati képviselő a Kisalföld-sajtószékházban.


- Sajnálom, hogy a kommentelőhöz félinformációk jutottak el. Gondolom, az Iszkápa közben lerakott szemétre gondol az Olvasó.

A szemétkupacot bejelentő polgár azt kifogásolta, hogy a részönkormányzat munkatársai nem mondták meg neki, hogy ki a városrész képviselője.

A tavalyi önkormányzati választásokon a korábbinál kevesebb képviselőt választottunk, így a körzetek értelemszerűen nagyobbak lettek. Én például a Belváros, Újváros és Révfalu egyes részeit képviselem, így megértem, hogy sokaknak nehézséget okoz beazonosítani önkormányzati képviselőjüket. 

A szóban forgó esetben a munkatársaimmal egyeztettem, akik szerint el sem hangzott ilyen kérdés.

Ennek ellenére felvettem a bejelentővel a kapcsolatot, s intézkedtem a zugszemét elszállításáról, mely meg is történt, amit a bejelentő meg is köszönt.

Végezetül, egy jó tanács: a város honlapján mindenki megtalálja saját képviselőjének elérhetőségeit, mely szükség esetén jól jöhet.

- Van-e a polgárőrségnek egyenruhája? Hasonlít-e a betiltott Magyar Gárda egyenruhájához?

- Ahogy már szóba került, a támogatásból egyenruhákat is vásárolnak, melynek színéről, stílusáról hosszas egyeztetéseket folytattak a rendőrséggel az egyesület vezetői.

A ruha színe kék lesz, de más árnyalatú, mint a rendőröké.

Mindezek alapján nem fog hasonlítani a betiltott szervezet egyenruhájához.

- Miért kell ebbe a városba ennyi polgárőrséget engedélyezni? Elég lenne kettő, amelyik nem csak papíron működik.

- Ez ügyben annyit tudok mondani, hogy ez az egyesület nem csak papíron fog működni, s akármelyik újvárosi polgárral beszéltem erről, mindenki örült a polgárőrség létrehozásának.

Személyes véleményem szerint a városban van több jól működő polgárőrség is.

- Évente mennyi pénzel fogja személy szerint Ön támogatni a szervezetet?

- Ahogy említettem nem vagyok az egyesület tagja, de elképzelhetőnek tartom, hogy az éves pártolói tagdíjat befizetem. Úgy gondolom, hogy ennél fontosabb az, hogy a jövőben is tudjak az egyesület számára költségvetési forrásokat kilobbizni.

- Sorolja fel összegszerűen, mire költötték el a 2 millió forint közpénzt?

- Nem a teljes 2 millió forintos összeget kapja meg az egyesület, hiszen az a közbiztonság javítására áll rendelkezésre, melyből akár az utcai kamerarendszer bővítése is megvalósulhat.

A megkapott támogatással az egyesületnek kell elszámolni, melynek én nem vagyok tagja, így nyilván nem tudom tételesen, összegszerűen felsorolni a kiadásokat.

A támogatást egyenruhák vásárlására, elektromos biciklik és egyéb technikai eszközök beszerzésére költik majd az egyesület vezetői.

- A polgárőrség és a rendőrség között milyen együttműködés várható Újváros, s a gyakorlatban hogyan valósul majd meg mindez?

- A polgárőrség felállításának kezdeményezése óta folyamatos egyeztetéseket folytattunk a rendőrséggel, részt vállaltak a képzésben is. A polgárőrség és a rendőrség vezetői tudomásom szerint több közös akciót terveznek Újvárosban.

- Ki és kik felügyelik és milyen fokon az új polgárőrség munkáját, hogy törvényes-e?

- Az egyesületnek van felügyelő bizottsága, melyet köztiszteletben álló újvárosi személyek vezetnek, például Pető István. Emellett a rendőrség is folyamatos kontrollt gyakorol az egyesület munkája felett.

- A jelentkezési lapon van egy olyan mondat, hogy "büntető felelősségem tudatában kijelentem, büntetlen előéletű vagyok és nincs büntető eljárás felém". Ezeket a lapokat alá fogják írni?

- A polgárőri tevékenységnek feltétele a büntetlen előélet. Ezt az egyesület minden tagja igazolni tudta magáról.

- A gyakorlatban mit tehetnek a polgárőrök a közbiztonság érdekében Újvárosban?

- Szerintem az aktív jelenlétük segít az emberek biztonságérzetének javításában. A "járőrözés" megkezdése előtt bejelentkeznek a rendőrségen, s bármilyen szabálysértést vagy bűncselekményt tapasztalnak azonnal jelzik a rendőrség ügyeletére.

Emellett praktikus feladatokat is ellátnak majd: például jelzik az általuk észlelt úthibákat, szemetes területeket, illetve az egyéb felmerülő problémákat rögzítik, melyeket a részönkormányzat vezetéséhez eljuttatnak további intézkedésre.

- Milyen jogokkal ruházzák fel őket? Milyen "kényszerítő eszközöket" alkalmazhatnak? Igazoltatnak-e majd cigányt? Vagy csak "fehéreket"?

- Jogszabályok határozzák meg a polgárőrök jogköreit, melyek nagyon korlátozottak. Igazoltatási jogkörük nincs, így senkit nem fognak, illetve nem tudnak igazoltatni.

Legfontosabb feladatuk, hogy segítségére legyenek a rendőrségnek a közbiztonság megőrzésében.

- Ha kapnak, kitől kapnak kiképzést, eligazítást?

- Tisztázzuk: nem kiképzést, hanem képzést kaptak a tagok. A rendőrségtől és katasztrófavédelemtől kaptak képzést és elsősegély-nyújtó tanfolyamon is részt vettek a leendő polgárőrök.

Megismerkedtek természetesen a rájuk vonatkozó jogszabályi háttérrel is. A teljes képzést szigorú vizsga zárta, melyen a rendőrség és a katasztrófavédelem szakemberei által leadott ismereteket kérték számon.

A közterületeken csak azokkal találkozhatunk majd, akik ezen a vizsgán átmentek.

- Nem rég arról volt szó, hogy romákból állítanak össze polgárőrséget. Nem erről van szó?

- Nem teljesen arról volt szó, hogy kizárólag romákból áll majd a polgárőrség. Érkezett egy civil kezdeményezés Vidos Tibor részönkormányzati képviselő részéről, s úgy gondoltuk, hogy azokat a helyi romákat is be kell vonni ebbe a munkába, akik hajlandóak részt vállalni belőle. Az egyesület elnöke Vidos Tibor lett.

- Ön hisz abban, hogy a polgárőrségnek aktív és hasznos roma tagja lesz?

- Igen. Sokan érdeklődtek az újvárosi cigányok közül az egyesület munkájáról, s vannak olyanok, akik elvégezték a képzést, s hajlandóak tenni Újváros közbiztonságának erősítéséért.

- Mikor kezdi meg működését a polgárőrség?

- Két héten belül várhatóan megkezdi az aktív működést Győr-Újvárosi Polgárőr Egyesület.

- Hány taggal kezdi meg működését a polgárőrség?

- Az egyesületnek 25 tagja van, ebből 15-en vállalnak utcai munkát is, a többiek háttérmunkával segítik az egyesület munkáját. Az egyesületben vegyesen vannak roma és nem roma tagok is.

9 óra 44 perc

Fekete Dávid győri önkormányzati képviselő megérkezett szerkesztőségünkbe, az online interjú hamarosan kezdődik.


Korábban


Kérdéseiket az online@kisalfold.hu e-mail címre küldhetik el - a levél tárgya Újváros legyen -, vagy írják be a hozzászólásokhoz. 

Az újvárosi polgárőrség felállításának körülményeiről, terveiről ide kattintva olvashatnak bővebben!

Olvasóink írták

 • 19. Révfalui-szúnyog 2011. június 22. 20:29
  „Duma, duma, duma, sok süket duma. Érdemes volna ezt az ,,online interjút" elspeizolni s két év múlva elévenni, amikor már se polgárőrség, se pénz nem lesz sehol, csak ez a <moderálva> lepkevadász képviselő és a cigánybűnözés. Ebben az országban ezen a kérdésen csak egy jól felszerelt és kellő intézkedési jogkörrel ellátott csendőrség segíthet. Ha én tervezném az egyenruhájukat, darutollat is tennék a sapkájukra, hogy hetedhét országon át fusson a cigány, amerre bír, ha csak meglátja a darutollat. Ennek volna értelme, az online interjúnek és a dumának semmi.”
 • 18. szebbjövőharcosa 2011. június 22. 16:08
  „KOMOLYTALAN EZ AZ EGÉSZ.
  EL TUDOM KÉPZELNI MILYEN SOK ROMA AKAR TENNI A KÖZBIZTONSÁGÉRT ÉS A KÖZ TISZTASÁGÉRT.
  VAJON A 10 EMBER MIÉRT CSAK HÁTTÉR MUNKÁT VÁLLAL ÉS AZ MI?
  MENNYI A 25-BŐL A CIGÁNY?”
 • 17. janika 2011. június 22. 13:33
  „Elküldtem a véleményem a Kisalföldön keresztül "Képviselőnek", de, hogy válasz nem jön rá az biztos.”
 • 16. ildesz2 2011. június 22. 13:09
  „Ha már a szemetelés is szóba jött: hetek óta hatalmas szemétkupac van a Bercsényi liget Kossuth utca felőli felén. Már bejelentettük, de a kupac csak nagyobb lett. Polgárőrség erre is figyel majd?”
 • 15. Madarász 2011. június 22. 11:56
  „Ezeket a "félinformációkat" mellesleg itt olvastuk egy cikkben...”
 • 14. Madarász 2011. június 22. 10:27
  „Nahát, mégis vállalja Fekete Dávid, hogy ő Újváros képviselője? A múltkor a szemét ügynél simán letagadtatta magát... Szánalmas!”
 • 13. janika 2011. június 22. 08:37
  „No ez megint olyan Viktor féle munkahely teremtés, mint a közmunka közpénzből! Értelme meg nincs, hisz a politikai nyomásra a bíróság dönt minden esetben!”
 • 12. PaPa 2011. június 22. 07:13
  „Eddig miért nem foglalkoztak a polgárőr egyesületek munkájával? (pintér elvtárs kiadta az utasítást, hogy a Magyar polgárőröket le kel törni szembe kel állítani a cigány polgárőrökkel akiket tele tömjük pénzel!!!) Azok a szervezetek amelyek még működnek (Magyarok) azt nem kel pénzel támogatni nehogy rendet tegyenek.
  Sorolja fel összegszerűen mire költötték el a 2 millió forint közpénzt?
  Hány olyan taggal rendelkeznek akik szolgálatot teljesítenek?
  Évente mennyi pénzel fogja személy szerint Ön támogatni a szervezetet?
  A jelentkezési lapon van egy olyan mondat"büntető felelősségem tudatában kijelentem büntetlen előéletű vagyok és nincs büntető eljárás felém" ezeket a lapokat aláfogják írni?(igaz más is alá merte írni mivel nem ellenőrzi a kutya sem)”
 • 11. abi87 2011. június 21. 20:47
  „mit akakrnak a polgárörök ki..<moderálva> innét Kossuth utcárol öket rendörök elmenek nem a polgárörök itt akkar rendet rakni Vicccccccccccccccccc az egész már elkéstek!!!!!!!!!!!”
 • 10. titokgyula 2011. június 21. 20:37
  „Nem rég arról volt szó, hogy romákból állítanak össze polgárőrséget. Nem erről van szó?”
 • 9. bufi 2011. június 21. 20:00
  „Na mert a Fekete Dávid aztán tudja mi a polgárőrség köze sincs hozzá.”
 • 8. Prédikátor 2011. június 21. 16:27
  „Miért kell ebbe a városba ennyi polgárőrséget engedélyezni???? Elég lenne kettő amelyik nem csak papíron működik...”
 • 7. Yoav-Ben-Meir 2011. június 20. 19:59
  „KI -ill.-KIK felugyelik es Milyen fokon az uj polgarorseg munkajat,hogy Torvenyes-e az???!!
  Milyen jogokkal ruhazzak fel oket?Milyen "kenyszerito eszkozokkel"?"HA" kapnak,Kitol kapnak kikepzest,eligazitast??”
 • 6. janika 2011. június 20. 19:10
  „No és mi van a belvárosban? Igaz egy éve is elmúlt, hogy ismét szabadjára azaz ráeresztették a vétlen emberekre a kifosztóját! Évekig körözték majd véletlenül elfogták és elítélték! Természetesen ott folyatta a szabadulása után ahol abba hagyta! Ma ismét volt a Győr Városi bíróságon tárgyalása a megszokott módon közel egymillió forintot csalt ki a vétlen hiszékeny áldozataitól! Persze az is köztudott,hogy e "bűnöző! IQ.-ja kb. egy 12 éves gyermeknek felel meg. Persze a teátrális képessége nagyszerűn kikupálódik a börtönökbe, hisz már lassan nincs olyan bíróság ebben az országban ahol ne ítélték volna el! Igaz ezt a sajtó honnan is tudná amikor sosincs ott, ahol ép az efféle események észlelhetők!”
 • 5. duc_de_Orbieu 2011. június 20. 16:22
  „Igazoltatnak-e majd cigányt? Vagy csak fehéreket?”
 • 4. Prédikátor 2011. június 20. 14:22
  „Mire fel kapott a még nem működő egyesület 2 millió forintot Borkaitól miközben a többi egyesület támogatását meg drasztikusan csökkentették????”
 • 3. Tudós-1 2011. június 20. 14:16
  „Ki mer-e menni Fekete Dávid 22 óra után az Újvárosi éjszakába?”
 • 2. Prédikátor 2011. június 20. 14:16
  „Találtak e újvárosban büntetlen előéletű cigány polgárőrt??? Ha jól tudom ezt tervezik...”
 • 1. pozdorja 2011. június 20. 11:29
  „Van-e a polgárőrségnek egyenruhája? Hasonlít-e a betiltott Magyar Gárda egyenruhájához? :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szűréssel az egészséges életért az SzFeszten

Az SzFeszt2011 csapata a bulizás mellett a testi épség és az egészség megőrzését is szem előtt… Tovább olvasom