Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

Önkormányzatok: újabb elvonások

Győr – Nincs több mozgástér – hangoztatta csütörtökön Borkai Zsolt a kormányzat által az önkormányzatoktól elvonni tervezett újabb 120 milliárd forintról szólva.

A polgármester hangsúlyozta: 10 százalékos forrásmegvonás csak a normatív támogatások esetében – amelyet például az iskolába járók után juttat az állam – 1 milliárd forint kiesést jelent a városnak. Az 5 százalékos áfaemelés és a legalább 5 százalékos infláció hatásával együttesen 20 százalékkal kisebb lesz a felhasználható források reálértéke. Ezzel a kormány jelentős életszínvonal-romlást is előidéz, hiszen a lakosság számára megnehezíti a helyi közszolgáltatások, az oktatás és a helyi közlekedés igénybevételét.

Győrt különösen sújtja a kormányzat, hiszen csupán az úgynevezett adóerő-képesség alapján csupán az idén 2,1 milliárd forintot von el a várostól és jövőre is 1,7–1,9 milliárddal kell számolni. A következő évben már az APEH szedi be az iparűzési adót is, és így az valószínűleg késedelmesen jut el az önkormányzathoz: ezzel a kormány likviditási gondokat és körülbelül 10 millió forint kieső kamatbevételt okoz a városnak. Mivel Győr bevételeinek harmada származik a helyi adóból, ezért is fordult Veszprémmel összefogva az Alkotmánybírósághoz a törvény megsemmisítése érdekében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyot fejleszt a Rába

A három városban – Győrben, Móron és Sárváron – 2600 embert foglalkoztató, tavaly csaknem 60 milliárd forint árbevételt elérő cég két és fél milliárd forintot költ arra, hogy korszerűsítse és bővítse futóműgyártó kapacitását. Tovább olvasom