Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 14°C | 24°C Még több cikk.

Önkormányzati bérlakás: értesítés levélben

Győr - Néhány héten belül levelet küld a győri önkormányzat azoknak, akiknek felajánlja, hogy megvehetik bérlakásukat. A vételár a forgalmi érték 70 százaléka lesz.
A győri közgyűlés nyolc hónapos előkészítő munka után tavaly december 20-án egyhangúlag fogadta el a város új bérlakásrendeletét, amely gyökeresen szakít az utóbbi egy évtizedben követett gyakorlattal.

A város a határozatlan idejű önkormányzati lakások bérlőinek felkínálja, hogy megvásárolhatják otthonukat. Van tiltólista is, így például a nyugdíjasotthonházakban, a garzonházakban, fiatalok otthonházaiban, a bontásra kijelölt épületekben, az ingatlanfejlesztésre kijelölt területeken lévő lakásokat nem adják el.

Ugyancsak nem adnak túl az intézményi szolgálati lakásokon, valamint azokon, amelyeket tizenöt évnél nem régebben építettek vagy újítottak fel.

A pontos lajstrom a www.gyor.hu internetes oldalon lesz megtekinthető.
Somogyi Tivadar, az egészségügyi, szociális és lakásügyi bizottság elnöke lapunknak elmondta: az érintetteknek a tervek szerint január végéig küldenek levelet, amelyben tájékoztatást adnak az új szabályokról, valamint nyilatkozatra kérik őket, kívánnak-e élni a lehetőséggel. A politikus hangsúlyozta: a válasz nem jelent elkötelezettséget, csupán egyfajta igényfelmérést szolgál. Az önkormányzat azzal ugyan tisztában van, hogy korábban 1400-an adtak be lakásvásárlási igényt, akkor azonban még nem a mostani feltételek éltek.

A bérlőknek nem kell sietni a döntéssel: ha valaki most nem tudja megvenni a bérlakását, később is megteheti. Az önkormányzat úgy tervezi, több évig „nyitva hagyja a kaput".

A bizottsági elnök kifejtette: végleges válasz nem is várható a lakóktól addig, amíg nem tudják, pontosan mennyiért vehetik meg otthonukat. A város független értékbecslő céggel köt szerződést a forgalmi értékek megállapítására, a bérlők pedig az összeg 70 százalékáért válhatnak tulajdonossá. (Fontos tudni: a bérlő által a korábbi években elvégzett, igazolt értéknövelő beruházásokat beszámítják.)

Somogyi Tivadar hozzátette, a kedvezmény adása több szempontból is indokolt. Egyrészt lakott ingatlanokról van szó, amelyek érthetően mindig kevesebbet érnek. Másrészt jelenlegi formájában a városnak holt tőkét jelent ez a vagyon, hiszen a bérleti jog egész életre szól, és bizonyos feltételek között örökölhető.

A tranzakciókból befolyó bevételt Győr visszaforgatja és többek között lakások vásárlására, felújítására, valamint ifjúsági telkek kialakítására költi.

A közgyűlés több olyan szabályt is elfogadott, amely megkönnyíti a vásárlási lehetőséggel élni kívánók dolgát. Ezek közé tartozik, hogy nemcsak a bérlő, hanem annak egyenes ági leszármazottja (gyermeke, unokája) nevére is megvehető a lakás.

Megengedett természetesen, hogy valaki bankhitelt vegyen fel az összeg egy részére vagy akár egészére, de ha szükséges, az önkormányzat is biztosít részletfizetési lehetőséget. Utóbbi azonban kevésbé éri meg, mert ez esetben a vételár felét ki kell fizetni, a maradék kamata pedig a mindenkor érvényes banki alapkamat kétszerese.

Győrben ötezer önkormányzati bérlakás van, amiből 3500-ban határozatlan, 1500-ban határozott időre szóló szerződés alapján laknak a bérlők.

Olvasóink írták

 • 8. Önkormányzati lakás bérlők 2008. január 24. 10:54
  „Üdv Mindenkinek!

  Aki otthon, a postaládájába várja a levelet a lakásvásárlásról, tájékoztatom, hogy a www.gyor.hu oldalon a hirek között már olvasható a tájékoztató levél és a tilalmi lista. Fennt van a nyilatkozat is a lakásvásárlási szándékról, amit január 29-éig kell visszapostázni az INSZOL-nak! Szóval nem tudom mikorra szándékozzák kiküldeni a leveleket, de a visszaküldési határidőt figyelembe véve nem kapkodják el az biztos!!!!”
 • 7. Önkormányzati lakásban élők 2008. január 17. 07:53
  „Biztos van ilyen is, olyan is. Van aki rászorul, hogy egy önkormányzati lakást vegyen meg, de biztos akad olyan is, akinek nem lenne szüksége rá, de nem hagyja ki ezt a lehetőséget! Mi az előzőbe tartozunk! Évek óta fizetjük a havi bérleti díjat, ami tényleg sokszorosára emelkedett az évek folyamán és tényleg ugyan olyan kidobott pénz, mint mondjuk egy albérlet! Mi is inkább a hitelt fizetetjük és akkor legalább egyszer a mienk lehet!
  Bumeráng, értem a felháborodásodat, és teljes mértékben egyetértek veled, de szerintem az egy dolog, hogy megkapták a lakást, azt még meg is kell tudni venni! Nem tartom valószínűnek, hogy csak úgy hozzá juthatnak egy saját tulajdonú lakáshoz, mert mi ketten keresünk a férjemmel, de jelzáloghitelt kell felvennünk a lakásra, hogy ki tudjuk majd fizetni és saját tulajdonú legyen!
  Egyébként azt egyáltalán nem értem, hogy hogyan rakhatták ki az ismerőseidet a lakásból, amikor ez egy "öröklakás", tehát akár az egész életét is leélheti benne a bérlő, ha úgy szeretné!!! Ha rendesen fizeti a havi bérleti díjat, nem tehetik ki!! Az önkormányzatot is köti a szerződés!!!”
 • 6. BUMERANG 2008. január 16. 20:47
  „Az en ismerosomeket tavaly raktak ki onkormanyzati lakasukbol ( 20 eves foiskolas, ozvegy edesanyja es beteg ,ozvegy nagymama) Arra hivatkozva hogy 3 vannak es ket kereset van.Helyettuk egy nepes cigany csaladkapta meg a lakast,akik segelybol elnek( 5 gyerek,most jon a hatodik-szocialis halo maximalis mihasznalasa),senki nem dolgozik a csaladban.A ferfiak lopassal foglalkoznak ( ruha,kaja,auto,arany,betoresek)Szinte kivetel nelkul mind volt bortonbe. Akkik nem kaptak meg meg a lakast ( 3 tagu,becsuletessen elo,nagymama vegigdolgozta az eletet) most a foiskolas unokajanak abba kellett hagyni az iskolat,mert nem birtak fizetni a koltsegeket!!!! Aberlet+REZSI= ELELMISZER+ GYOGYSZEREK+TURI-BURIS RUHAZAT. BECSULETESSEN ELO MAGYAR SZEGENY CSALAD. HONAPROL-HONAPRA ELOK. KERDESEM!!! MI ALAPJAN DOLLIK EL HOGY KI JOGOSULT AZ ONKORMANYZATI LAKASRA!!!!???? MOST EZEK A LOPASBOL ELO CIGANYOK HOZZAJUTNAK EGY SAJATTULAJDONU LAKASBOL,ES GONDOLOM TOVABBRA SEM TISZTESEGES MUNKABOL FOGJAK FIZETNI A TORLESZTES,HANEM LOPASBOL,RABLASBOL,GYILKOLASBOL-A TARSADALOM KARARA !!!!!”
 • 5. Szintén bérlő 2008. január 14. 14:02
  „Én is az előttem szólóval értek egyet.Én egy 36 éves, elvált ,2 gyermekes anyuka vagyok,aki már 7 éve fizetem a bérlakásom bérleti díját,ami -sokan nem is hinnék-de a 7 év alatt a négyszeresére ugrott,ma már 22.000. magyar forint.És ez csak a bérleti díj.Ezenfelül van még a rezsi.Évek óta kidobott pénznek tartom,olyan mint egy albérleti díj.Ha most meg is tudom venni,akkor is csak kölcsönből,de inkább fizetem annak a havi részleteit,mert tudom ,hogy 15-20 év múlva ,mire letelik,addigra legalább a gyerekeim tulajdona lehet.Ezekszerint ugye nem mindenki fog vele visszaélni,nem mind olyan veszi meg ,aki nincs is rászorulva ,vagy éppen üzletelni akar vele...ugye a kivétel erősíti a szabályt!!!”
 • 4. Önkormányzati lakás bérlők 2008. január 13. 13:05
  „Mi egy fiatal önkormányzati lakásban élő házaspár vagyunk. Nekünk például nagy segítség, hogy megvehetjük az általunk folyamatosan felújított lakást forgalmi érték alatti áron. Ez nem filléreket, hanem milliókat jelent!!! Fillérekért a ´90-es években adták el ezeket a lakásokat!”
 • 3. persze független 2008. január 12. 19:43
  „Miért kell független szakértő az ár megállapításához? A tulajdonos vagy az ingatlan kezelője balek? vagy nem ért a foglalkozásához?
  1400 lakás értékbecslése db-onként kb 20.000-ért nem semmi. Minimum 30 milla huss....”
 • 2. L.A. 2008. január 12. 16:19
  „Egyet kell értsek az első hozzászolóval! Majdnem két hónapja írtam emailben Szabó Erik képviselőnek (aki benne van a lakásügyi bizottságban) ezügyben. Természetesen válaszra sem méltattak...
  Persze aki jól jár az helyesli a döntést, de az oylanok mint mi, akik bevállalják a kölcsönt (60-100.000/hó/25év), azoknak azért kinyilik a bicska a zsebében...”
 • 1. Cseter János 2008. január 12. 13:20
  „Hát ez nem vigasz a sok száz nincstelen fiatal családoknak,akik az albérletek fogjai évek óta! Az önkormányzatok eladják azoknak a lakásokat akik nincsenek is rászorúlva? Lehet, hogy ismét leszek olyanok, akik azért vásárolják fel a bérlakásokat, hogy kiadják a piaci alapon az albérlőknek? Ezt ellenőrzi valaki? Vagy a köztulajdont már csak a megszokás miatt játszák át magántulajdonra? Eladják szinte fillérekért és majd, azt mindják ennek az árából épitenek milliókért ujabb bérlakásokat? Igaz ez a birka türelmű nép mindent bevesz!
  Vajon hogyan kerűlnek a műemlék jellegű volt bérlakásokba Szár-Ügyvédi irodák? Hogyansikerűlt onnak az eredeti bérlőket kisöpörni?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bioetanollal műküdő gépjárművek ingyen parkolhatnak Győrben

Ingyen parkolhatnak a bioetanollal hajtott kocsik 2008-tól Győrött - közölte Ottófi Rudolf győri… Tovább olvasom