Kisalföld logö

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 21°C | 32°C Még több cikk.

Önfertőtlenítő és-tisztító felületű padlóburkolatot dolgoz ki a győri Graboplast

Az új padló segítségével csökkenteni tudják a kórházi eredetű fertőzések számát.
Világszinten is innovatív, önfertőtlenítő és -tisztító, kopásálló és flexibilis felületű  padlóburkolatot dolgoz ki közösen a győri Graboplast Zrt. és a  veszprémi Pannon Egyetem, amire közel egymilliárd forint európai  uniós támogatást nyertek - tájékoztatta a győri székhelyű  padlógyártó vállalat az MTI-t.
     
Az új padló segítségével csökkenteni tudják a kórházi eredetű  fertőzések számát.   
   
A közös munka tavaly szeptemberben kezdődött, az új terméket a  terveket szerint alapvetően egészségügyi intézményekben, például  kórházakban, orvosi rendelőkben, vagy szociális intézményekben  használják majd.   
   
Az új termék iránt jelentős exportpiaci igény várható a  tájékoztatás szerint, mert egy általános higiéniai problémára nyújt  hatékony megoldást úgy, hogy ezzel jelentősen csökkenti a  megbetegedések számát, és ezáltal az egészségügyi kiadásokat.   
   
A négyéves időtartamú fejlesztési időszakban egy könnyen  feldolgozható lakkot fejlesztenek ki, amely a padlóburkolaton  megfelelő intenzitású fény hatására oxigén és légnedvesség  jelenlétében, molekuláris szinten oxidálja és ártalmatlan  komponensekre bontja a kórokozókat.    
   
Ez a speciális lakkréteg a lágy, flexibilis PVC padlókárpitok  felületét a kopásállóság növelése mellett hatékony önfertőtlenítő  és öntisztító sajátságúvá teszi.    
   
A munka laboratóriumi szinten az egyetemen, míg gyakorlati  formában a Graboplast tatabányai üzemében folyik.   
   
A Graboplast az idén a győri üzemében szeretne sportpadló  kapacitásbővítő beruházást végrehajtani, emellett az elmúlt  hároméves intenzív beruházási időszakot követően, ebben az évben is  több kisebb beruházás, projekt megvalósítását tervezik üzemeikben.    

    A műpadlókat és parkettákat gyártó győri székhelyű Graboplast  Zrt. 2016-ban 31 százalékkal növelte üzemi eredményét, amely 879  millió forintra emelkedett. A vállalat 18,1 milliárd forintos  árbevétellel és 684 millió forint adózott eredménnyel zárta a  2016-os évet, amely 181 millió forinttal haladta meg az előző évi  értéket.    
   
A közel 700 munkavállalót alkalmazó vállalat a lakossági padlók  előállítása mellett saját fejlesztésű speciális padlóburkolatokat  gyárt Győrben és Tatabányán, illetve parkettát készít Kecskeméten.   
    Padlóit a világ száznál több országban használják, az árbevétel  90 százaléka exportból származik.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ilyen nincs! Kukákat raktak az út közepére, autók tetejére Győr belvárosában - videó

Ilyen nincs! Kukákat raktak az út közepére, autók tetejére Győr belvárosában - videó
Szórakozott két fiatal a belvárosban. Tovább olvasom