Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 6°C Még több cikk.

Önellenőrző strandok

Győr-Moson-Sopron - A megyei strandok üzemeltetői egyöntetűen állítják: fürdőikben biztonságban vagyunk.

Azt is hozzátették, hogy olyan ellenőrzési protokollt alkalmaznak napi rutinként, amely mellett nem fordulhat elő a budapestihez hasonló baleset. Mert igen: egy hét leforgása alatt két gyermektragédia is megrázta a hazai közvéleményt, s elsősorban az Aquaworldben történt mulasztás miatt nem lehet most megkerülni a kérdést: biztonságosak-e a hazai fürdők?

A budapesti tragédia után egyetlen hatóság sem vállalta, hogy az ő feladata lenne ellenőrizni, biztonságosak-e a fürdők medencéi. Megyei körképünkből az derül ki, hogy szezonkezdés előtt van hatósági ellenőrzés; az ÁNTSZ pedig többször is vizsgálja a strandokat közegészségügyi szempontból. A legfőbb kontrollt azonban maguk a fürdők jelentik, amelyek naponta ellenőrzik az aknafedőket, a lefolyókat és a medencéket.

A keddi soproni tragédia okán, amikor is egy 25 éves fiatal fulladt meg Tómalomban, az úszómesterek alkalmassági vizsgálataira vonatkozó előírásokat is számba vettük. 

Tragédiák az elmúlt években azért a megyében is történtek, igaz, más jellegű volt mindegyik: Győrben egy férfinek a szíve állt le úszás közben, s bár az úszómester kimentette, a szívinfarktus végzetesnek bizonyult. A csornai kisfiú nyár eleji tragédiájáról szintén írtunk, őrá egy kapu dőlt a strand focipályáján. Most kedden pedig egy tiltott helyen fürdőző soproni fiatal férfi fulladt bele a Tómalom fürdő nádas felőli részében – ott tilos lenne fürödni.

A gyerekek biztonsága közös felelősség: az uszodák a medencéért, a szülők a karúszóért felelnek. Fotó: H. Baranyai Edina
A gyerekek biztonsága közös felelősség: az uszodák a medencéért, a szülők a karúszóért felelnek. Fotó: H. Baranyai Edina

Tragédiák az elmúlt években a megye strandjain is történtek, igaz, más jellegű volt mindegyik.
Hangsúlyozzuk, ezek nem hozhatók összefüggésbe a budapesti és a siófoki tragédiával, de e két sajnálatos esemény miatt aktuális a biztonság kérdését felvetni. Lássuk:
A győri strandon műszakonként 6–7 úszómester (hivatalosan uszodamester) vigyáz a medencék biztonságára; ennél több medence van a komplexumban, de a jogszabályban meghatározott vízmélységűek (1,4 méter) mellett ˝posztol˝ mindig egy szakember. Az uszodában évről évre csökken szerencsére a balesetek száma, de épp az éberség miatt igazgatói körlevél figyelmezteti a dolgozókat, hogy figyeljenek a legapróbb műszaki hibákra is. A fürdő ugyan mindenkinek nem, de egy-két karúszót tud kölcsönben biztosítani azoknak, akik otthon felejtik a gyerekek úszógumiját.

Sopronban hat medence rendjére három úszómester vigyáz, a jogszabályi előírásoknak megfelelően. Az üzemeltető minden évben maga hívja helyszíni bejárásra a hatóságokat, de persze a napi rutinellenőrzések itt sem maradhatnak el. Egyelőre nem merült fel igény arra, hogy a fürdő által adott alapszolgáltatásokat kiegészítsék azzal, hogy a gyerekek biztonságáról karúszókkal is gondoskodjon az üzemeltető, de ha igény lenne rá, megvizsgálnák a kérdést.  

A csúszdák környékét minden strandon – ahol van ilyen – külön is ellenőrzik.  Fotó: H. Baranyai Edina
A csúszdák környékét minden strandon – ahol van ilyen – külön is ellenőrzik. Fotó: H. Baranyai Edina

Lipót azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy ebben a szezonban minden medence mellé biztosít úszómestert, műszakonként így öt ilyen szakember vigyáz a fürdőzőkre. Működik továbbá külön mentőszolgálat, így másodperceken belül a helyszínre érkezhet a segítség – defibrillátorral, ha kell. Lipóton egyébként 15 pontból álló ellenőrzést hajtanak végre naponta – ebben természetesen az aknafedők is szerepelnek.

Mosonmagyaróváron két úszómester van, akik természetesen a gyermekmedencéket is figyelik, még ha azok mélysége nyilván 140 centiméternél alacsonyabb is. A fürdő területén kapható karúszó és úszógumi is, a lépcsőket pedig átépítették, hogy azon lehetőleg ne csússzanak meg az emberek.

Kapuváron egy úszómester vigyáz a rendre, de a gyermekmedence és a nagymedence olyan közel van egymáshoz, hogy mind a kettőt látja a szakember, ha segítségre szorulna valaki. Ha mégis erősítésre lenne szüksége, a gépész szintén ott van a közelben. A napi ellenőrzés itt sem kérdés, a recepción pedig lehet kapni úszógumit.

Végül a csornai strand is a jogszabályi előírásoknak megfelelően szerződtetett úszómestert, s ugyanúgy naponta ellenőrzi a berendezéseket, ahogy a többiek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Útmunkák Győrben: Ön szerint van értelmük? - Szavazzon!

Győr - A megyeszékhelyen az utóbbi hónapokban szinte minden városrészben zajlottak útmunkák, s… Tovább olvasom