Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Olvasónk szurkoló-szelídítő lett a foci EB-n

Győrújfalu–Bécs - Hipp-hopp, egyhetes bécsi „edzőtáborban" találta magát a győrújfalui Cserjés László, miután jelentkezett egy Kisalföldben megjelent hirdetésre.
Nyelveket beszélő munkatársakat kerestek az ausztriai foci EB-re, méghozzá az úgynevezett smile service csapatba, az Európa-bajnokság „szurkolószelídítő és mosolyszolgáltató brigádjába".

– Nagyon komolyan vették a felkészítést, az elsősegélynyújtás és tűzoltás mellett jogi ismereteket, pszichológiát és viselkedéskultúrát is tanultunk. Hét másodperc alatt kell például tudnunk megállapítani, hogy egy szurkoló milyen szándékkal közeledik felénk, a szemkontaktusból, a kézmozdulataiból – meséli a segítő, aki többek között azt is megtanulta, hogy kétféle szurkoló létezik.

Cserjés László (balról a második) győriként egyedüli került be a smile service csapatába, Magyarországról rajta kívül még tíz soproni önkéntes utazott Bécsbe.
Cserjés László (balról a második) győriként egyedüli került be a smile service csapatába, Magyarországról rajta kívül még tíz soproni önkéntes utazott Bécsbe.


– A kétféle szurkoló: a „farkas" agresszív, aki akár másokon is áttapos, míg a „zsiráf" együttérző és nagylelkű – mesélte Cserjés László, aki győriként egyedül került be a Smile Service csapatába, Magyarországról rajta kívül még tíz soproni önkéntes utazott Bécsbe, s ölthette fel a „Stuart" feliratú formaruhát. Nem mindennapi állapotokkal szembesültek.
– Szurkolók hada özönlötte el a császárvárost, már a vasútállomáson önkéntesek tucatjai várják a focirajongókat térképpel, információkkal, a „Fan Zone"-on, azaz szurkolói zónán belül pedig hatalmas kivetítők előtt nézhetők a meccsek. Csak a bécsi városháza előtt 85 ezren férnek el, ide csak motozás után lehet belépni. Nemzeti színekbe öltöztetik még a kisbabákat és a kutyákat is, miközben százezer piros-fehérrel fellobogózott osztrák autó rója az utakat.

Van olyan park, ahol még a gömbtuják is színes focilabdát formáznak, a Stadtpark-beli Strauss-szobor kezébe hegedűvonó helyett nemzeti zászlót adtak, a boltokban pedig még labda formájú kenyeret is lehet kapni – sorolja Cserjés László, miközben éppen szabadnapját élvezi itthon. Társaival heti öt napot dolgozhatnak, igaz, olyankor nincs megállás.
– A meccsekre hat órával a kezdés előtt ki kell érnünk, s éjjel egyig, amíg az utolsó szurkoló el nem hagyja a terepet, ott vagyunk. A mi dolgunk, hogy széles mosollyal eligazítsuk a szurkolókat, akármilyen állapotban is vannak, és segítsünk nekik mindenben.

Atrocitásban, szurkolói verekedésben még nem volt része a győrújfalui segítőnek, de ez csak a szerencsén múlt. Ott lehetett volna például azon a kisebb verekedésen is, amely a németek és az osztrákok között robbant ki a minap, amikor Merkel német kancellár képe feltűnt a kivetítőn. Ellentétek ide vagy oda, az EB hihetetlen biztonsági intézkedések közepette zajlik: 27 ezer osztrák  rendőr felel a biztonságért, amiben FBI-ügynökök is segítik őket. (Érdekes, hogy a vezető biztonsági posztokat szinte kizárólag németek töltik be, ők a két évvel ezelőtti németországi futball-világbajnokságon alaposan „megkapták a kiképzést".) A legtöbb helyzetben azonban a mintegy ötszáz fős  mosolyszolgálatos is boldogul, annál is inkább, mert Cserjés László csapatában például tizenöten tizenhárom nyelven beszélnek. Az Európa-bajnokság egy hónapjára ezer euró, szállás és filléres étkezés a fizetségük, ennél mégis sokkal többet jelent az az eufórikus hangulat, amely ezekben a hetekben a város minden pontján, a nap minden percében érezhető. Cserjés László arra buzdít, aki teheti, tapasztalja meg személyesen. Még nem késő – naponta 21 vonat indul Bécsbe, s aki akar, biztosan felfér az egyikre... 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félmillió forint a segítő szeretetnek

Mindszentpuszta - A megyei önkormányzat idén is 1 millió forinttal segíti a mindszentpusztai… Tovább olvasom