Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Olcsóbban eszünk, mint pár éve? Szavazzon!

Lehet, hogy nehezen hiszik el, de a Gyulai kolbász, a bontott csirke és a kenyér ára is jelentősen csökkent 2011-hez képest. Ön mit tapasztal az üzletekben?
A kisalfold.hu évek óta követi az élelmiszerek árának alakulását. Gyűjtésünk során a hivatalos KSH-adatokat összevetjük a győri Sparban és Tescóban tapasztalt árakkal, vagyis csak annak hiszünk, amit látunk a bolti polcokon!

A KSH legfrissebb jelentése szerint az elmúlt tizenkét hónap alatt, 2013. márciushoz viszonyítva, az élelmiszerárak 0,1 százalékkal csökkentek.

Ezen belül csökkent a liszt (19,2%), az étolaj (14,8%), a cukor (13,7%), a tojás (10,8%), az idényáras élelmiszerek (4,0%), valamint a kenyér (3,3%) ára. Drágult viszont a sajt (10,6%) és a tej (11,0%). A legnagyobb mértékben, 7,9 százalékkal a szeszes italok, dohányáruk ára nőtt.

Több mint jó hír a kolbászkedvelőknek!

Nos, legutóbbi ármustránk során meglepődve vettük észre, hogy néhány alapvető élelmiszer ára jelentősen csökkent 2011-hez képest.

Ameddig például a Gyulai kolbász kilója 3676 forintba került három éve a Fehérvári úti Interspar Centerben, addig most ugyanebben az áruházban 3196 forintért, míg a 83-as főút melletti Tescóban szintén 3196 forintért vihettük haza az egyik legfinomabb magyar kolbász kilóját.


Kolbászra fel! Fotó: Délmagyar.hu archívum
Kolbászra fel! Fotó: Délmagyar.hu archívum


Szintén szembetűnő, hogy a kenyér, a bontott csirke és az étolaj átlagára is jelentősen csökkent az elmúlt három évben.

A tej és a sör ára érdemben nem változott, míg egyedüliként a tojás ára ugrott meg jelentősen.

A következő táblázatban tekinthetik meg a legfontosabb élelmiszerek árainak változását 2001 óta.


Forrás: KSH és kisalfold.hu gyűjtés. Megjegyzések: az összegek adott termékcsoport átlagárával egyenlők. A 2011-es győri átlagárakat az Interspar Centerben gyűjtöttük össze több mint három éve.
Forrás: KSH és kisalfold.hu gyűjtés. Megjegyzések: az összegek adott termékcsoport átlagárával egyenlők. A 2011-es győri átlagárakat az Interspar Centerben gyűjtöttük össze több mint három éve.Így festenek most az árak!

Most pedig lássuk, mennyit kell fizetnünk ugyanezekért az alaptermékekért jelenleg. Ezúttal nem csak az Interspar Centerből, hanem a "nagy Tescóból" is szemléztük és átlagoltuk az árakat.


Termék 

Interspar Center 

Tesco Hipermarket 

Bontott csirke (kg) 

699 

699 

Gyulai kolbász (kg) 

3196 

3196 

Fehér kenyér (kg) 

260 

290 

Sör (0,5 l) 

215 

215 

Étolaj (1 l) 

350 

340 

Tej (1 l) 

245 

220 

Tojás (1 db) 

38 

43 

A kisalfold.hu ezen a héten indította el "Mindennapi kenyerünk" című blogját, melyben rendszeresen nyomon követjük nem csak az élelmiszerek, hanem az energia- és szolgáltatási árak alakulását. Ide kattintva nézhetik meg első bejegyzésünket!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűz egy győri ház padlásán - sérült nincs

Padláson tárolt anyagok és a gerendák égtek egy győri családi ház padlásterében, a Hegymester… Tovább olvasom