Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Ócskaságokat is ránk sóznának

Pocsék áruk fórumának is nevezhetnénk azt a kínálatot, amit a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság laboratóriuma tanulságképp mutat be szerdán 15 óráig Győr belvárosában, a Baross út 21. szám alatt lévő Látogatóközpontban.
12 óra 05 perc:
A nyílt nap megnyitóján elhangzott, hogy az államigazgatás és azon belül a fogyasztóvédelem is az állampolgároknak nyújt szolgáltatást igényeiket figyelembe véve. Csákiné dr. Gyuris Krisztina, az NFH főigazgató-helyettese a hatóság Európában egyedülálló kezdeményezéséről beszélt, arról, hogy lehetőséget teremtett, a vevők egymásnak olyan termékeket ajánljanak, amellyel elégedettek.

A www.termekkosar.hu honlapon tehetik ezt meg, például az ár-érték arányról alkotott véleményükkel.
Széles Sándor megyei kormánymegbízott elmondta, hogy a fogyasztóvédelem állapota a gazdasági fejlettség fokmérője, s nem véletlen a rendezvény helyszínválasztása, a fejlettségben példát mutató Győr központjában.

A programnak otthon adó győri Látógatóközpontban dr. Lipovits Szilárd győri jegyző felidézte, hogy a piacgazdaság bőséges kínálatot hozott, de ennek árnyoldalai is vannak, s az ebből adódó gondokat a fogyasztóvédelem orvosolhatja.

Dr. Szopka Zsolt, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének megbízott igazgatója egy igazolást adott át Molnárné Kalló Mária egyéni vállalkozónak arról, hogy a felügyelőség legutóbbi ellenőrzése során mindent rendben talált nála a hatóság, jogszabályszerűen rendezi a fogyasztói panaszokat is a győri belvárosban divatáru üzletet működtető kereskedő. Lapunknak Molnárné elmondta: tényleg nem túlzás, hogy a fogyasztóbarát magatartás pénzben is megtérül. Minőségi termékeket készít és árusít, nem szokott vitatkozni vevőivel, minden panaszt igyekszik rugalmasan rendezni. Kompromisszumra törekszik, megegyezik vevőivel olyan módon is, amire nem köteleznék a jogszabályok.

Az elismerést, ami egyben azt is jelenti, hogy a vállalkozó felkerült a hatóság pozitív listájára, Molnárné üzletében jól látható helyre helyezi ki.

Előzmények:
A vizsgálataik során kiszűrt veszélyes termékeket láthatják az érdeklődők itt és a szakemberek azt is elmagyarázzák, miért nem érdemes ezeket megvenni. A rendezvény bizonyítja: ócskaságokat is ránk sóznának az üzletekben, ezért is érdemes tudatos vásárlónak lenni.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége már évek óta tavasszal szervez olyan nyílt napot, ahol a fogyasztók elmondhatják ügyes-bajos gondjaikat, személyes tanácsadást kérhetnek, a többször is felmerülő kérdésekkel kapcsolatban pedig előadáson vehetnek részt. A mai rendezvényt ünnepélyesen nyitották meg a kormányhivatal, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, a győri polgármesteri hivatal, a megyei fogyasztóvédelmi felügyelőség és fogyasztóvédelmi civil szervezetek vezetői.

Érdemes ellátogatni a nyílt napra, ahol 11.30 órakor előadás kezdődik Termékbemutatók és csalódások címmel. Főleg az idősek ugyanis a legtöbb panaszt az árubemutatókkal kapcsolatosan teszik meg a hatóságnál és a civil szervezeteknél is. A másik gyakori fogyasztói probléma, hogy az emberek nem tudnak eligazodni közüzemi számláikon. Ebben segít a 12.30 órakor kezdődő tájékoztató, Közüzemi számlák, avagy mit is kell fizetnem címmel. 13.30 órakor kezdődik az előadás, ami a jótállásról és a szavatosságról szól – ezt a két fogalmat ugyanis még mindig sokan összekeverik, pedig nem mindegy, hogy kinek kell fizetnie a viszonylag még új áru, berendezés javítását, hogy kérhető-e csere.

A program keretében a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság laboratóriumai bemutatják a balesetveszélyes gyermekjátékokat és az életveszélyes műszaki termékeket. Például olyan játékokat mutatnak, amelyek ételnek látszanak, amelyek olyan erős gumiból készültek, hogy annak egyes részei a kicsik nyakára tekeredhetnek és megfojthatják, vagy olyan apró, könnyen leváló alkatrészeik is vannak, amiket a gyerekek lenyelhetnek. S mérgező anyagból készült holmit sem szabad a kicsikre ráadni, a kezükbe adni. Egy szülő bizony sok tanácsot kaphat a laborosoktól ma.

Többen érdeklődnek azoknál az asztaloknál is, ahol a napszemüvegek fényelnyelését a helyszínen bemérik és ahol ékszerek, órák, testékszerek fémallergiát kiváltó nikkel kioldódását is megvizsgálják.

A reklamációkat is a helyszínen fogadják a szakemberek, tanácsokat adnak.

Olvasóink írták

  • 1. pozdorja 2012. április 18. 12:29
    „Ne vegyél olcsó vacakot!
    Vegyél drága vacakot!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jön, jön a tavaszi győri Bringapolisz

Szombaton 10 órától programkavalkád várja a bringásokat a Megyeháza téren. A fő attrakció most is a… Tovább olvasom