Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Objektív felelősség: ha nincs rendszám, nincs bünti?

Magyarország - A kiskapuk keresésében és a szabályok kijátszásában a nem sok nemzet kelhet versenyre velünk. Az objektív felelősség elve arra épül, hogy a szabályok ellen vétő jármű tulajdonosa felel a vétségért – de őt csak rendszám alapján lehet azonosítani. Sokan ezért leszerelik a rendszámukat...
A szigorodó közlekedési ellenőrzések és növekvő büntetési tételek alapja az, hogy a gépjármű tulajdonosa felelős azért, ha bizonyos szabályokat, előírásokat megsértenek (ez az objektív felelősség elve). 30-300 ezer forintig terjedő közigazgatási bírságra számíthatnak a megengedett sebességnél gyorsabban haladók, a vasúti átjáróban való közlekedés szabályait megsértők, a behajtási tilalmakra, megállásra és várakozásra vonatkozó előírások megszegői, valamint azok, akik az autópályák leállósávját használják, akik figyelmen kívül hagyják a közlekedési lámpák utasításait és a természet védelmére vonatkozó előírásokat. Csak akkor mentesül a felelősség alól a tulajdonos, ha nem ő vezette a járművét, és ezt bizonyítani tudja úgy, hogy a járművet használó személy elismeri azt, hogy ő vezetett. Nem a tulajdonosé a felelősség akkor sem, ha a járművét ellopták és erről még a szabálysértés előtt bejelentést tett a rendőrségen.

Fotó: homar.blog.hu
Fotó: homar.blog.hu

Ezt a négy hónap türelmi idő után május 2-tól élő szabályt főként azért vezették be, hogy a vétkes sofőrök ne bújjanak ki a felelősség alól, ha vétenek a szabályok ellen. A magyar azonban leleményes. A jármű tulajdonviszonyát a rendszáma alapján lehet azonosítani. De mi van akkor, ha nincs rendszám az autón? Nos, ilyenkor hiába rögzít a kamera, hiába áll tilosban a jármű, csak a hatósági ellenőrzés tudja kiszűrni a szabálytalankodókat. Lássuk be, nem egyszerű egy lakott területen belül száguldozó, rendszám nélküli autósra két kilométerrel távolabb rábizonyítani azt, hogy megszegte a megengedett maximális sebességre vonatkozó szabályokat.

A rendszámok leszerelése nem újkeletű probléma. Mosonmagyaróváron egy éve rendszám nélkül egykerekező motorosok borzolták a kedélyeket. Rendszám híján a parkolóőrök sem tudják megbüntetni az autóst, ha nincs érvényes parkolójegye, ahogy az autópálya-használati jogosultság sem ellenőrizhető.

Fotó: parkolo.freeblog.hu
Fotó: parkolo.freeblog.hu

A rendszám nélkül közlekedőkre szabálysértési bírság vár, ami 3-30 ezer forintig terjedhet. Ha van rendszám, de valami miatt olvashatatlan (koszos, kopott vagy valami eltakarja), szintén a fenti bírság szabható ki, ahogy az engedély nélküli matrica-rendszámért és a szélvédő mögé rakott rendszámért is. Ennél súlyosabb büntetésre számíthat viszont a rendszám nélküli járművet vezető személy akkor, ha bebizonyosodik, hogy tud arról, hogy nincs rendszáma - az ORFK Közlekedésrendészeti Osztályának információi szerint ez nem más, mint egyedi azonosítójel-hamisítás, amiért akár három év börtön is járhat. Ha hamis a rendszám szintén 3 év börtön a legsúlyosabb kiszabható büntetés. Persze, ahhoz bizonyítani kell a szándékosságot...

Olvasóink írták

43 hozzászólás
 • 43. Tabornok 2008. május 27. 22:52
  „"Látom jó magyar szokás szerint a hozzászólók egy része megint a politikát keveri a dologba, mikor ennek inkább a közbiztonsági szerepét kellene vizsgálni, mégha a dolog hátterében a politika áll is."
  A politikusok biztosítják a jogszabájokon keresztül, hogy az elkövetők ki tudjanak bűjni a felelősségrevonás alól! Döntsük el, hogy jogszabályt alkotnak a parlamentben, vagy ajánlást?
  Miért kellett éveket várni arra, hogy a jogszabályi kiskaput bezárják?? Miért hagyták nyitva?? Ennyire buták, vagy megjátszák??
  Nem a politikával, hanem a politikusokkal van baj!”
 • 42. Korrekt 2008. május 27. 00:50
  „>>>> feleség 2008.05.23 22:18
  akarki Akinek hetente egyszer van lehetősége vezetni, annak nics joga beülni a kocsiba?? Primitív gondolkodásmód!<<<<


  .....ÉS MIND EZT UGY GONDOLOD, HOGY RENDSZÁM NÉLKÜL AKAROD MEGTENNI?
  Ha ez igy van akkor nálad még a leg alapvetöbb tövénytisztelet se nincs meg.
  Ha nem tudnád a rendszám többek között azért is van, hogy a kocsi müszakilag is megfelel. Te egy lábonjáró éltveszély hordozó vagy:(”
 • 41. {gli} 2008. május 26. 22:43
  „Itt nem a törvénybe/rendeletbe beépített kiskapuról van szó. Leszámítva a nagyon kisszámú, az adott időszakban bekövetkezett rendszám-vesztést, szándékos szabályszegésről kell beszélnünk. A hetekeig -néhány ismert konkrét esetben hónapokig, de akár egy évig is- az egyik rendszámtábla nélkül közlekedő tulajdonos/vezető szándékosan nem teljesíti a törvényi előírást és az eddigi büntetlenséget kihasználva, annak folyományaként -mint kézenfekvő lehetőség- ezt szeretné felhasználni az egyéb szabálytalanság miatti felelősségre vonás kivédésére.”
 • 40. törvényalkotásról... 2008. május 26. 20:55
  „A politikusokról, a törvényalkotókról: Ha egy törvény kiskapukat (is) tartalmaz, akkor az rossz törvény, amit szándékosan vagy véletlenül csináltak. Pedig hónapokig-évekig lehetett rajta gondolkodni. A törvények betartásánál sokszor csak egy-két másodpercnyi idő áll a gk.vezető rendelkezésére. Ha téved, kap egy soknullás csekket, esetleg egy koporsót. A hibás törvényekért választott elöljáróink szupermagas juttatásokat kapnak. Egyheti béremet felajánlom annak a képviselllőnek, aki először kiáll, és azt mondja: bocs, hibáztam!”
 • 39. Korrekt 2008. május 26. 10:22
  „.....újból csak nyafogás-panaszkodás, elképesztö tehetetlenség :(

  ....mi az, hogy nem tudják megbüntetni a kedves tövénysértö polgárokat?
  Azonnal elszállitom és a tulajt dupplán megbüntetem.

  Elösször hogy leszedte a rendszámot, másodszor meg a kihágásért.
  Ha itt kint valaki ugy közlekedne, hogy leveszi a rendszámot egy darabig nem vezet.
  Elveszik a jogositványt, majd biróság elé idézik (semmi helyszini büntetés) és ott ürülhet ha börtön nélkül megussza.
  EGYSZERÜ ÉS ÁTTLÁTHATÓ”
 • 38. hull 2008. május 25. 22:32
  „34.Saseye én is így hallottam a helyzetet a Magyar Közútnál... de nincs ezen mit csodálkozni :(
  Ha jól tudom ÜZEMANYAGban nincs ,,útalap"rész ,,MA" ... csak annyit kap a Közútkezelő amennyit a Szaktárca ill. Pénzügyminisztérium ad! (ad???)
  A Közút nem épít (Ő építteti ), így még azt se lehet mondani h azért nem javít-épít mert akkor dolgoznia kellene nékie .
  A lesett rendszám lehet rossz tréfa (szerintem esetek 1% a ) És ha te vagy a 1%.
  Közterületen nem állhat rendszám nélküli személygépkocsi rendeletileg-törv. ... ezeket nemes egyszerűséggel el kellene szállíttatni.”
 • 37. 60 éves 2008. május 25. 14:10
  „Emberek miért keveritek a politikát a közlekedésbe?? A Kresz szabályokat mikor is hozták meg ??? A stop tábla, a piros lámpa, a zebra, az elsőbbségadás, az index szabályai stb ....hány évesek is?”
 • 36. Fafnir 2008. május 25. 09:22
  „Cerebellum: Pontosan arról beszélek kiscsillag, hogy a kint felejtett döglött táblák (pl. nem működő vasúti átjárók, indokolatlan sebességkorlátozás stb.) nem éppen szerencsések közlekedésbiztonsági szempontból, mert nem ösztönzik a szabálykövetést, pénzbehajtásra viszont alkalmasak. Nem szerencsés helyzet. Ahol viszont indoklot lenne és hiányzik valamilyen oknál fogva, ott érdekes módon nem pótlódnak ezek a táblák, lásd az általad említett útszakaszt. Vajh miért?
  (Ja, mielőtt észérvekből kifogyva, személyeskedve belekötnél abba, hogy autót sem láttam belülről, 22 éve vezetek és csak 1 tilosban parkolást sikerült begyűjtenem. Szal igyekszem betartani a legnagyobb elrejtett baromságot is, de van amikor nekem sem sikerül :-( )
  Az okoskodást pedig felvállalom, ennyivel jobb vagyok! :-D”
 • 35. Cerebellum 2008. május 24. 21:10
  „Fafnir: nem arról beszéltem, hogy azokban a vasúti kereszteződésekben, ahol amúgy sem közlekedik vonat, lásd gyárvárosban több helyen, hanem azokról ahol még aktív vasúti forgalom van, és ennek ellenére nem tartja be a nagy többség a sebességkorlátozást. a szabadhegyi állomás felé közlekedők azt is tudják, hogy a városból kifelé haladva nem lehet az első utcában balra kanyarodni, ugyais az a szent imre út felé egyirányú. Ennek ellenére az autósok nemhogy betartanák a kreszt, inkább ellopták a behajtani tilos táblát, és a szembejövőkkel ellenirányban haladnak, mert derogál 500 métert kerülni. Na én ilyen esetekről beszélek. Egyébként én még nem hallottam senkiről akit már nem működő vasúti kereszteződésben büntettek volna meg azért, mert ottmaradt egy-két tábla, amit elfelejtettek elvinni. Sajnos sok ilyen van megyeszerte, de ezek miatt azt hiszem nem kellene hőbörögni. És az meg végképp felháborító, hogy néhány hasonló eset miatt azt gondolod, hogy a többi szabály sem vonatkozik. Biztos az élet más területein is hasonló nagyokos lehetsz!!!!”
 • 34. Saseye 2008. május 24. 20:45
  „A gond többek között az is, hogy a közútkezelőnek semennyi pénze sincs, bennfentestől tudom. Konkrétan semennyi. nyista. A meglévő és egyre fogyó (brazilok) táblákból kell gazdálkodniuk. ha valahova 70 es kell, de csak 40 es van, akkor az kerül ki, ha nincs, akkor egy utépítés... Az hogy anyag kátyúzni ? ne álmodjatok. Ezenkívül a rendőrséggel semmilyen együttműködés nincs. No Comment. Az elmult hetekben keresztül kasul jártam az országot, és - nem mintha nagyon hiányoztak volna- egy db rendőrt sem láttam. Az, hogy az irgalmatlan mennyiségű súlyadót mire fordítják, baromi kiváncsi lennék. Győrben utak nézzük hol épültek: ahol áruházak is, akiknek részt kell ebbe vállalniuk, nem is keveset... Másutt kb. Csanak Hegyalja ut színvonal.”
 • 33. s/p/s 2008. május 24. 17:52
  „a teleki utcai otp mellett van egy mozgássérült parkolóhely, oda rendszeresen beáll egy piros szakadt honda civic-el egy "dilettáns majom" és utána mint aki jól végezte dolgát, első-hátsó rendszámtábla bepattint a csomagtartóba aztán go haza. üzenem neki, hogy tudom a rendszámát...
  amúgy az ilyeneknek meg bele kell karistolni a renccámát az ótóba, vagy alkoholos filccel megrajzolni a jobb1 ajtóba, hogy jól lehessen látni...
  tahóbanda”
 • 32. Fafnir 2008. május 24. 10:46
  „Cerebellum: Azt is meg tudod magyarázni, hogy miért nem tüntetik el azokat a vasúti átjárókat amik előtt ugyan ott van az andráskereszt, de tényleges, üzemelő vasúti pálya nem tartozik hozzá. (Győr is tele van ilyenekkel.) Tudod, amig hasonlóval találkozik az ember nap mint nap, elgondolkodik azon, hogy miről is szólhat ez a egész zérótoleranciás objektíveskedő baromság és nem érez zsigeri ösztönzést arra, hogy betartson egy értelmetlen tábla utasítást mégha oly aránytalan és dúrva bírságokkal is fenyegetik.”
 • 31. Atis :) 2008. május 24. 10:38
  „Kedves Tabornok, más országokban is a politikusok hozzák a törvényeket, szabályok, ott érdekes, be tudják tartani. Akkor most a politikusokkal van baj vagy az állampolgárokkal?”
 • 30. Cerebellum 2008. május 24. 09:52
  „Látom jó magyar szokás szerint a hozzászólók egy része megint a politikát keveri a dologba, mikor ennek inkább a közbiztonsági szerepét kellene vizsgálni, mégha a dolog hátterében a politika áll is. A valakinek derogál befizetni a büntetést, amivel netán honatyáink gazdagodnak tartsa be a szabályokat, ne adjon okot a büntetésre, és akkor nem kell morgolódni. Én mióta megvan a jogosítványom a vasúti kereszteződésben a 2 andrsákereszt között betartom a sebességkorlűtot. Sajnos nem egyszer dudáltak már le azért, mert lassítottam, viszont a tapasztalat szerint mégiscsak igazam van, mert láttam már olyan esetet amikor a lámpa fehér jelzése ellenére tehervonat gurult előttem keresztbe. És ez csak egy a 100, vagy 1000 esetből. Aki meg azért nyavajog, hogy minden nap több 100 km-t vezet és neki nem tetszik, hogy ezért büntetik tanuljon meg alkalmazkodni.”
 • 29. Tabornok 2008. május 24. 09:16
  „Bocsi Atis!
  Azok akik úgy gondolják, hogy a politikusoknak nincs köze a jogalkotáshoz és a joggyakorlathoz....
  Nem mondok inkább semmit. Viccesnek nem mondanám!”
 • 28. Tabornok 2008. május 24. 09:10
  „"Na aztán meg jönnek az okoskodók, mi szerint mindenről a politika tehet. Miért kell ide egyből a politika?"
  Kedves Stis!
  Szerinted, ki készít olyan jogszabályokat, hogy kibúvó legyen benne a szabálytalankodóknak? A politikusok, vagy az állampolgárok? Szerintem az állam, mint elnyomó hatalom az elnyomást, a másokra veszélyes emberek irányába kellene, hogy gyakorolja!
  Büntessék meg a rendszám nélkülieket és azokat is, akik indokolatlanul tesznek ki sebességkorlátozó táblát!
  A jogszabályalkotás pedig mindenképpen a politikusok felelőssége kellene, hogy legyen! Az, hogy semmiért nem felelnek az továbbra is az ő kiváltságuk marad!”
 • 27. tollas 2008. május 24. 08:45
  „Már többször megfigyeltem, érdekes módon, bizonyára nem
  véletlenül, - egyes sportos fekete színű autókat látok rendszám
  nélkül, - hol elöl, -hol hátul. A variációnak mi lehet a célja?

  Nekem is van kocsim én is közlekedem, mégsem esett le a
  rendszámtáblám egyszersem.”
 • 26. 621 2008. május 24. 07:43
  „A dolog magyarázata egyszerü. Rendőreinknek DOLGOZNI kellene nem hatalmat gyakorolni. Ők még - és ha jól gondolom évekig még - csak hatalmat gyakorolnak... Ha elérnek valakit megbüntetik, ha nem menjen inkább, nem igyekszem munkával elérni- vagy elérhetővé tenni - majd gykorolhatom a hatalmat azokon akik maradtak, akiket megfogok. Hogy ezek nem az egykerekezők pl. hanem skodás trabantos 58-al az mindegy. Ausztriában nagyon sok rendőr(közlekedésikről beszélek ott is) van az utakon, itt, ott és dolgoznak azon hogy a szabálytalankodókat megbüntessék... Nálunk berendezéseket szerelnek fel, és jelenlét nélkül akatrnak rendet tenni(?!), csak ne kelljen dolgozni nap mint nap...”
 • 25. akárkinek 2008. május 24. 07:37
  „Muszáj így kezdeni egy hozzászólást? "Sok dilettáns majom" .”
 • 24. mtt 2008. május 24. 07:00
  „ha nincs frsz az autón, akkor az nem vehet részt a közúti közlekedésben. Ez nem lehet vita téma. Egyébként is, mindenki a saját tulajdonáért 100%-ig feleljen, aztán nem lehet kérdés, kit büntessenek. Ez a cikk is csak a becsületes embereket idegesíti fel, akinek esze ágában sem lenne frsz nélkül használni az autóját.
  Feleri, ha annyira vagy jó nő, amilyen a helyesírásod, én személy szerint inkább magam aludnék. Amit írtál, azt a véleményt én is osztom. Üdv.”
43 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajnai Gordon: Ne a politika ráncigálja a gazdaságot

Győr - Bajnai Gordon úgy látja, az a baj az országban, hogy már tizennyolc éve a politika ráncigálja… Tovább olvasom