Kisalföld logö

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 21°C | 34°C Még több cikk.

Nyúltalálkozó és fürdőcsúcs

Győr-Moson-Sopron - A néptáncosoknak köszönhető, hogy megyénkben a húsvéti locsolkodásnak azt a hagyományát is több helyen felelevenítették hétfőn, ami a hölgyeknek vödörből zúdított hideg zuhanyt jelent. Egyébként pedig sokan a víz élvezetének más formáját keresték a hosszú hétvége több napján is.
Csúcs volt a fürdőkben, a wellnesshotelekben, helybeliek, turisták – köztük  Csehországból, Szlovákiából, Németországból érkezők – a medencékben locsolkodtak. A városi hotelek többsége csaknem megtelt, csak néhány   készült hiába a hazai vendégek fogadására kulturális programokkal színesített, kedvezményes ajánlatcsomagokkal.
 
Győr-Moson-Sopron - A néptáncosoknak köszönhető, hogy megyénkben a húsvéti locsolkodásnak azt a hagyományát is több helyen felelevenítették tegnap, ami a hölgyeknek vödörből zúdított hideg zuhanyt jelent. Egyébként pedig sokan a víz élvezetének más formáját keresték a hosszú hétvége több napján is. Csúcs volt a fürdőkben, a wellnesshotelekben, helybeliek, turisták – köztük  Csehországból, Szlovákiából, Németországból érkezők – a medencékben locsolkodtak. A városi hotelek többsége csaknem megtelt, csak néhány   készült hiába a hazai vendégek fogadására kulturális programokkal színesített, kedvezményes ajánlatcsomagokkal.

A húsvétfalvává alakult Nyúlon pedig a hétvégén a nyuszit tartók is találkoztak, és olyan jó hangulatú volt a kedves kis rágcsálók rajongóinak eszmecseréje, hogy néhány résztvevő szerint a nyúliak kezdeményezése egy megyei nyulasklub létrehozásához is jó alapot jelenthet. Még akkor is, ha Nyúlon a nyuszitartók selymes szőrű és ezúttal különösen sokat simogatott kedvencei egymással versenyeztek szépség tekintetében.
 
 
Galéria az enesei locsolásról! Fotók: H. Baranyai Edina


A néptáncosoknak köszönhető, hogy megyénkben hétfőn több helyen a locsolkodás lovas kocsis vonulását, a lányokra vödörből vizet zúdító formáját is többen láthatták. A modernebb ünneplésbe tartozik a nyúli nyuszis találkozó.

Húsvétfalvává alakult vasárnap Nyúl idén is, a nevéhez leginkább kapcsolódó fesztivált kihasználva. A faluban a kedves kis rágcsálókat kedvelők találkoztak a nyúlszépségversenyen, de sajnos ezt a programot egy időben és egymás mellé szervezték a távirányítós járművek bemutatójával, ami nemcsak rendkívül hangos volt, hanem így balesetveszélyes is és állatnak, embernek rontotta az élményt. Ezt szóvá is tették egymás közt a nyuszisok, pedig sok kisgyerek szívesen simogatta a füleseket. Például Ács Luca, aki maga is nyuszifüleket viselt, amit a futóversenyen érdemelt ki. Anyukája, Ácsné Szabó Ildikó több helybelihez hasonlóan a fesztiválszervezésben is segített. Remek húsvéti programnak tartja a nyúlit, ami hagyománnyá kezd válni a faluban. Sőt, szerinte jó lett volna még több évvel ezelőtt elkezdeni, akkor mostanra még nagyobb hírneve lehetne, de így is évről évre több környékbelit vonz. Olyan egyszerű ötletekkel is – mondja –, mint hogy a gyerekek szavazatai döntenek a nyulak szépségéről. Lánya a barna Pistára, a fekete Nokedlire és a pici Mamuszra is szavazott.


Szépségverseny és nyúlkedvelő klub

Lili is sokak csodálatát érdemelte ki termetes alakjával. A nyolckilós holland lepketarka anyja pedigrédíjas és három éve épp húsvéthétfőn szülte meg Lilit, akit nagy becsben tart Németh Helga, olykor ölben viszi. Mosonmagyaróvárról hozta el a szépségversenyre, úgy véli, jó találkozni a szerinte okos rágcsálók rajongóival, tapasztalatot cserélni velük. „Jó időben ennél jobb program nem is kell, örülök, hogy a gyerekek szívesen simogatják nyuszim selymes szőrét és akár egy megyei nyúlkedvelő klubot is meg lehetne alakítani a nyúli kezdeményezés alapján." Ahhoz valószínűleg csatlakozna Pamacs kis gazdája, Huszár Zsuzsa is, aki a hófehér oroszlánfejű törpenyulat ölelgette, amelynek érdekesek a fülei. A kislány édesanyja, Huszárné Komjáthy Zsuzsa magyarázta el, hogy angóra „beütése" is van és Győrújbarátról hozták el.


Lovas kocsin, énekelve

„Úgy érezzük, szinte kimegy a divatból a húsvéthétfői locsolkodás, annyi az újszerű elem ebben az ünnepben is, hogy mi néptáncosokként inkább a hagyományokra koncentrálunk, azt mutatjuk meg a mai gyerekeknek is" – mondta el Csorba László, aki Enesén férfiakkal, fiúkkal együtt a falu apraja-nagyja örömére látványosan, lovas kocsin, viseletben, énekelve vonult a lányos házakhoz. A kisebb lányokat kölnivel, a nagyobbakat viszont vödörből vízzel öntötték le. Cserébe étellel-itallal vendégelték meg őket, de a hímes tojáson kívül más ajándékokat nem fogadtak el.

A húsvéti hagyományok a mai napig élnek a Rábaköz kistelepülésein is. Erről Kálmán István mihályi lakos beszélt a Kisalföldnek. Mint mondta, reggel kilenctől délelőtt tizenegyig Máté fiával és annak barátaival ment locsolkodni a faluba. Az apuka két éve viszi gyermekét az ismerős családokhoz, húsvéthétfőn hét-nyolc ismerős asszonyt, lányt, kislányt locsolnak meg.

Nyúli képek, fotó: H. Baranyai Edina

Olvasóink írták

 • 1. egysoproni_ 2009. április 13. 19:23
  „Jó napot kívánok eme kedves háznak!
  Bár tudom,hogy itt fűtés híján egész télen fáznak.
  Locsolni jöttem én,mért néznek oly furcsán?
  Zavarba jöttek mint Öszöd után Gyurcsány.

  http://www.penzcentrum.hu/cikk/1017232/1/locsoloversek_a_valsagrol_eredmenyhirdetes”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tojáshíd Győrtől-Zengővárkonyig

Győr-Zengővárkony - A Zengő festőien szép völgyére tegnap és ma is sokan kíváncsiak, - húsvétkor… Tovább olvasom