Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Nyomor enyhítésének ügye: sosem volt ennyire fontos

Az idei a szegénység és társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai éve.


A téma kapcsán a legfontosabb feladatokról, a megoldások megtalálásáról és a segítség mikéntjéről közel kétszáz résztvevővel szerveztek országos tanácskozást a minap a győri városháza dísztermében.

A téma aktualitását, ugyanakkor súlyosságát jelzi a 17 százalékos szegénységi ráta, a munkanélküliség, a gazdasági válság következménye és a bizonytalanság. Nyitrai Imre, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta, ˝a nyomor enyhítésének ügye sosem volt ennyire fontos.

Az elmúlt tíz-húsz év ugyanis sokakat hamis szociális biztonságérzetbe ringatott, amelynek végállomása a ma már látható adósságspirál, a családok eladósodása."

A helyettes államtitkár ígérete szerint lesz forrás a legszegényebbek nyomorának enyhítésére, a kolontári–devecseri családok megsegítésére.

Tóth Tibor, a Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet főigazgatója a megújuló módszertan feladataira figyelmeztetett. Felnőtt ugyanis 2–3 generáció, akik életében ismeretlen maradt a rend, a rendszeres munkavégzés, ezért a támogatásnak és a rendszerességnek kell egymásra találnia.

Dr. Tausz Katalin mérésekkel mutatott rá: az unió által jegyzett 3. legszegényebb ország vagyunk a szegények és gazdagok között egyre inkább növekvő egyenlőtlenségekkel. A szegénység enyhítése komplex feladat – ehhez a különböző szektorok közti párbeszédre van szükség.

˝Szegények a Nyugat kapujában˝ címmel Páternoszter Piroska, a polgármesteri hivatal népjóléti osztályának vezetője beszélt a szociálpolitika győri elemeiről, közte a fecskeházas programról, az adósságkezelés mikéntjéről, az idősek Well Hops-programjáról, s a hajléktalanok támogatott albérletéről.

Dorogi Gabriella, az egyik tévécsatorna szerkesztő-riportere a statisztikák helyett a láttatásra esküszik, a valóság, egy-egy emberi sors bemutatása szerinte elgondolkodtathat, megoldásra ösztönözhet, példát mutathat.

Olvasóink írták

 • 4. SC 2010. október 18. 10:41
  „Na ebben nagyon igazad van,szocdem!
  Rengetegen jól megélnek mások nyomorából,de azt hogy effektíve nem az íróasztal mellől dumáljanak,hanem kimenjenek az emberek közé,no azt nem...
  Nem ér semmit a mondókájuk,könyvekből tanulták,0 életbeli tapasztalattal....”
 • 3. janika 2010. október 17. 14:24
  „Ja ezek a politikusok mennyire enyhítik a nyomort az álláshalmozásukkal!”
 • 2. szocdem 2010. október 15. 20:43
  „Valamért kimoderálták mind a négy hszt az előző formátumban ugyanerről megjelent cikkel együtt!

  Talán ciki, hogy ide mertem írni. ez volt a legyszégyenletesebb konferencia idén, hiszen oylan álszakértők jöttek ide önfényeződni meg hazudozni, akik egyáltalán nem ebbe a rendszerbe valók - imkább tábori csendőrnek valami hadifogolytáborba!

  No meg azt is le mertem írni, hogy a munkájuk lapajai hazugságra épülnekm és ultranemhatékony! Mégis többezer van belőlük, - csak a java most nem jött el. És nagyon jól megélnek mások nyomorából! Hiába az igazság írva is fáj meg mondva is. Nemde?:)))))”
 • 1. miracle 2010. október 14. 22:08
  „Ennek szellemében a jól keresők jövőre magasabb nettóval számolhatnak, a szegények meg, nos ők nézegessék a NYENYI-t.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Richter Terem: Hangverseny az 50 éves évfordulón

Ötven éve, 1960. november 6–7-én adták át az ország akkori legmodernebb felszereltségű (Rába)… Tovább olvasom