Kisalföld logö

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 13°C | 27°C Még több cikk.

˝Nyolcvankilenc: a diktatúra temetése˝

Győr - Koszorúzással emlékezett Győr is Nagy Imre kivégzésének és újratemetésének huszadik évfordulóján a forradalom mártírjaira és áldozataira. A Bisinger sétányon álló Golgota emlékműnél Ottófi Rudolf alpolgármester mondott beszédet.

˝Nagy Imre elsőrendű vádlott bűnös a népi demokratikus államiság megdöntésére irányuló szervezkedés vezetésében elkövetett bűntettben, valamint hazaárulás bűntettében, és ezért őt a népbírósági tanács halálra és teljes vagyonelkobzásra ítéli˝ – idézte az ország számára sorsfordító határozatot Ottófi Rudolf. A népbírósági tanács döntése értelmében ˝a kivégzéseket a Kozma utcai börtön udvarán hajtották végre ezerkilencszázötvennyolc június tizenhatodikán hajnalban, a holttesteket összedrótozták, kátránypapírba tekerték és jelöletlenül elföldelték a börtön udvarán˝ – emlékezett az alpolgármester.

Beszédét így zárta: ˝Az biztos, hogy húsz évvel ezelőtti újratemetése a diktatúra temetése is volt, amikor egy szégyenteljes kor zárult le. A mártír miniszterelnök újratemetésén óriási tömeg mozdult meg, besúgók hadával és mesterlövészekkel az állampárt is komoly erőket mozgósított, de ezerkilencszáznyolcvankilenc június tizenhatodikán a magyar rendszerváltás megtörtént.˝

Győrött a Golgota emlékműnél koszorúztak az évfordulón. Fotó: Bertleff András
Győrött a Golgota emlékműnél koszorúztak az évfordulón. Fotó: Bertleff András

Olvasóink írták

 • 3. adalfold 2009. június 19. 01:58
  „NEM SIKERÜ,LT TEMETÉS.
  -...”
 • 2. Fürgeszarvas 2009. június 18. 08:27
  „Ha a ´89 -es év,és az azt megelőző kor rémálom volt,akkor a jelenkort hogy lehetne jellemezni kedves Ottófi úr? Gondolom Ön is ahhoz a generációhoz tartozik a főnökével együtt,amelyik nagy nehézségek árán szerezhetett diplomát a "diktatúrában",folyamatosan üldözésnek volt kitéve,zaklatták és kirabolták naponta cigány származású honfitársaink az utcán,mert olyan rossz volt a közbiztonság ,és olyan" alacsony"volt az életszínvonal,amelynek az elérése mai vágyaink között szerepel! Miről beszél Ön? Befejezhetné már a "parasztvakítást"! Azt hiszem egy kissé unalmas már ! A mai fiataloknak "el lehet adni" az Ön szövegét,de akik akkor éltek,azoknak nem igen,és azok azért egy kicsit vágynak a "diktatúra" vívmányaira!”
 • 1. Sally 2009. június 17. 20:34
  „89-et úgy éltük meg, mint magát a csodát, és rémálmainkban sem gondoltuk volna, hogy 2009-ben idáig süllyedünk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A lovagkirályra emlékezünk

Győr - A hagyományos Szent László-napi rendezvényeket a jövő hétvégén, pénteken és szombaton tartják… Tovább olvasom