Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Nincs utánpótlás, hát keresnek maguknak

Győr - Háromszor ennyi „vasas" szakmunkásra lenne szükség, de alig érkezik az iskolákból. Tíz megyénkbeli fémipari cég ezért úgy határozott, maga veszi kezébe az ügyet: hétfőn utánpótlási konzorciumot alapított.
Konzorcium alakult a vasas szakmáért – Háromszor több fémipari szakmunkásra lenne szükség

Mostani adat: megyénkben 3700 körüli állást kínálnak, s van hozzávetőlegesen 500 jelentkező. Hogy ezen belül mennyi az, ami a „vasas" szakmát érinti, különböző okok miatt nem lehet tudni, például azért, mert Németország, Ausztria vagy Szlovákia „elszívja" a szakembereket. Tény viszont, hogy a mostani szakképzés az igényeknek mindössze 30–35 százalékát elégíti ki. Vagyis háromszor annyi fémipari szakmunkásra lenne szükség, mint amennyi van.

Aztán gond van az iskolába kikerülő fiatalok felkészültségével is, munkába állásuk után eltelik egy-két év, mire megfelelnek a folyton változó követelményeknek.

Szalay Boldizsár három éve végezte a főiskolát, azóta a Borsodi Műhely gépi programozója. Fotó: Krizsán Csaba
Szalay Boldizsár három éve végezte a főiskolát, azóta a Borsodi Műhely gépi programozója. Fotó: Krizsán Csaba


Tíz megyénkbeli vasas cég (a többség győri, de van ásványrárói, veszkényi, mosonmagyaróvári is) úgy döntött, hogy a megyei iparkamara és a munkaügyi központ támogatásával maga veszi kezébe az utánpótlás kérdését. Győrött hétfőn a kamara épületében aláírták azt a szerződést, amely a Professio Szakember-utánpótlást Segítő Konzorciumot létrehozta.

Ez a tíz cég most körülbelül 500 munkást foglalkoztat, éves árbevételük eléri a 7 milliárd forintot. Tekintélyes és a piacon keresett cégek, és mint egyikük tulajdonosa lapunknak elmondta, még nagyobb lehetne a termelésük. De vállalni csak annyit tudnak, amennyit meglévő szakemberrel bírnak. Nem jó például, ha egy vasas cég – munkaerőhiány miatt – még két teljes műszakban sem tud dolgozni.

A most megalakult konzorcium elsődleges feladatának a marketinget tekinti. Vagyis népszerűsíteni az utóbbi időben „megkopott" vasas szakmát a fiatalok és szüleik körében, és a nők között is, hiszen a mostani számítógép-vezérlésű gépekkel dolgozni már nem nagy fizikai megerőltetés.

A szakma jó kereseti lehetőséget, biztos megélhetést kínál.
A Professio képzési vagy átképzési feladatot is tervez magának. Sokan vannak például textilesek, akiknek megszűnt a munkalehetőségük. Szintén nem kevesen állás nélkül kallódnak a felsőoktatásból kikerülők közül. Egy programozónak vagy technikusnak ugyan miért lenne szégyen gép mögé állnia, főleg, ha nincs más?

Egyébként a vasasokéhoz hasonló a helyzet az utánpótlással az építőiparban és az élelmiszeriparban. A Professio-konzorcium kezdeményezése így példamutató is lehet.

Olvasóink írták

 • 5. Putyilov 2008. április 15. 12:50
  „Nos,egyrészt egy valamirevaló szakember nem megy el úgy dolgozni,hogy minimálbérre van bejelentve,a többit meg zsebbe,mert gondol a holnapra is,ráadásul veszélyeket is rejt e munka,sérülés esetén senki nem akar éhbérszerű táppénzt kapni.
  Ráadásul amíg "zöldgombnyomogatókat" képeznek szakember helyett,addíg esély sincs a fellendülésre.
  A másik része,hogy Nméetországban és Ausztriában kapkodnak az egyedi gyártásban jártas szakemberekért,az itthoni fizetésük többszöröséért.Aki ezt cáfolja,az hazudik,magam is az olyannyira keresett CNC-sek közé tartozom,annyi különbséggel,hogy én nekiálltam vállalkozni. De ha most hirtelen kellene 4-5 szakképzett munkaerő,én is vakarózhatnék,hogy honnan tudok felvenni.

  A már említett Borsodi Műhely Kft. pedig szinte semmilyen gyártást nem végez,mert azt kiadja alvállalkozóknak,akiknek vagy fizet,vagy nem.
  A másik része a dolognak,hogy mit látnak a fiatalok?
  Reklámokban,filmekben híradókban csak azt látják,hogy a mérnök,a közgazdász és egyéb diplomás panaszkodik,hogy neki mennyire fáj a dereka,foga,gerince stb.
  Egyszer sem jelenik meg egy esztergályos,akinek sokszor 12 órát kell görnyedni a gép mellett,hogy a főnöke többet kaszáljon. A politikát nem keverem bele,de mindenhol a felsőoktatás kerül csak szóba,holott egy jó szakmunkás sok esetben többet ér egy gyakorlati tudás nélküli mérnökcsapatnál.
  Ezek után neki is evidens,hogy végez vmi szakmát,aztán már megy is a főiskolára,egyetemre,drága pénzen képzik,majd,ha jobb nincs,akkor kimegy Írországba pizzafutárnak. Rosszabb esetben itthon tengődik munkanélküliként. De sokkal jobb egy íróasztal mögött e-mail-ezgetni,mint összekenni magát olajjal és elfáradni fizikailag egy dübörgő gép mellett. Pedig a gép mellett sokszor többet kell törni a kobakot,mint a monitor mögött.”
 • 4. arr 2008. április 15. 12:36
  „Csatlakozom az elöttem szólókhoz,teljes mértékben igazuk van lehetne folytatni ,de sajnos még holnap is itt ülnénk mert se eleje se vége nem lenne a panasz áradatnak,ami teljes mértékben jogos..”
 • 3. forgács 2008. április 15. 10:51
  „A laza semmittevés tudományát át tudják adni, aki lepukkakant alkoholistakhoz akar alkalmazkodni annak itt a lehetőség.
  Kiváncsi vagyok ki fogja továbbvinni ezeket a szakmákat ha az idősebbje nyugdíjba vonul, feltéve hogy marad itt még ember eltartani azokat a seggmeresztőket akik ellehetetlenítették a továbbjutást.”
 • 2. Marica 2008. április 15. 10:47
  „Kedves Programozó!
  Kösz, hogy leírtad helyettem, amit gondolok!
  Kiemelkedő szintű vasasokat ismerek. Már ami az eredeti szakmájukat illeti. Mert bizony szinte senki nem dolgozik már benne. Ugyanis a jó szakembert meg is kell fizetni. Nagyon meg kell, és meg is kell becsülni. Amig nem vagy csak nagyon kevéssel keresnek többet, mint egy sori munkás, addig miről beszélünk. Adjanak nekik mondjuk 1.500 Ft-os órabért és akkor majd lesz miért tanulni.
  És mint egyik cégvezető nagy büszkén kijelentette, nálunk nincs agyelszívás, mi nem csábítjuk el a szakembereket cégtársainktól.
  Na itt a legnagyobb hiba. Ha ez beindulna, felélénkülne egy kicsit a munkaerőpiac is.
  Ja de az jó lenne a szakembernek is.
  Azt meg már nem akarják ám.”
 • 1. programozó 2008. április 15. 09:27
  „Tisztelt olvasók!
  Mint mindig, kicsit most is savanyú a szőlő eme utat törő kezdeményezés hallatán! Először is igen pozitiv cselekedet, hogy próbálják a fiatalokat a fémiparban elhelyezni, idecsábitani.
  De vajon miért? Szakember hiány van? Van. Aki egy kicsit is benne van ebben a témakörben, sejtheti melyik cégek alapitották a kezdeményezést. Élen persze a "kitünő hirnek" örvendő Borsodi Mühely. Nos kedves fiatalok ime a jövőbeni kilátásotok eme nagyszerü szakmában: Kedves Borsodi mühelyünk valóban szakember hiánnyal küzd, de ennek egyszerü oka, hogy minden normális szakember elment onnan, többségében a hozzá nem értő, gyakorlattal alig rendelkező embereket találunk. Súlyos állami támogatásokat vesznek fel, gépet vásárolnak, majd gépet törnek össze, mert nem értenek hozzá. De a fiatal majd megtanulja azt is! De kitől? Hiszen ott nincs is kitől megtanulni!! Ne számitson normális fizetésre az aki ezekhez a cégekhez megy dolgozni! Mennyi fémipari cég van Győr és környékén? Ha 5 kezem lenne,sem tudnám megszámolni. Elgondolkodtató tehát, hogy az olcsó húsnak hig a leve cimü mutatvány iskolapéldáját vajon be fogják e venni fiataljaink? Nagyon nézzetek körül fiatalok, mert higgyétek el, nem miattatok hozták létre ezt a kezdeményezést...
  üdv.: egy reálisan gondolkozó”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikeres hűségkártya-akció

Győr - A vártnál is nagyobb sikerrel indult a Kisalföld-hűségkártya programjához kapcsolódó akció:… Tovább olvasom