Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Nincs mindennap tornaóra

Nincs mindennap testnevelésóra az általános iskolák alsó tagozataiban Hoffmann Rózsa augusztusi javaslata ellenére sem. A Kisalföld annak járt utána, az iskolák a gyakorlatban hogyan tudnák megvalósítani a szeptemberben várhatóan törvényi erőre emelkedő államtitkári ajánlást.
A mindennapos testnevelésóra bevezetése 2010 óta a magyar kormány alapvető célkitűzése. Kötelezővé tételéről még szeptemberben szavaznak a honatyák, ennek ellenére az oktatásért felelős államtitkár, Hoffmann Rózsa már augusztusban levelet küldött az általános iskolák vezetőinek, amelyben kifejti, a délelőtti tornaórák elmaradásai esetén ezeket a délutáni, napközis foglalkozáson kellene pótolni. – Intézményünkben nincs mindennap testnevelésóra, ugyanis egyetlen tornatermünk, illetve pedagógusaink létszáma mindezt nem teszi lehetővé, így tanulóink számára csak a heti három délelőtti testnevelésórát tudjuk biztosítani.

Igaz, délután sportkört szervezünk a diákoknak, de ezeken nem mindenki vesz részt – számolt be a lehetőségekről Varga Lászlóné, a Gyárvárosi Általános Iskola és Óvoda igazgatóhelyettese, aki szeretné, de nem tud eleget tenni az ajánlásnak. Az iskola tervei között szerepelne a sportolás pártolása, azonban intézményük bővítését annak műemlék jellegűvé nyilvánítása is nehezíti.

Tornaóra a marcalvárosi Arany János Általános Iskolában – a diákok a napköziben is szívesen választják a sportolást. Fotó: Krizsán Csaba
Tornaóra a marcalvárosi Arany János Általános Iskolában – a diákok a napköziben is szívesen választják a sportolást. Fotó: Krizsán Csaba


– Gyermekeim napirendjébe már nem lehetne beilleszteni a kötelező napközis foglalkozásokat. Csak egy tornaóra miatt visszavinni a gyerekeket az iskolába? Az biztosan a tanulás rovására menne. Nem vagyok a tesiórák ellen, de ezt napközben kellene megoldani. S mikor marad idő a kikapcsolódásra? – fogalmazta meg aggályait egy általános iskolás gyermekeket nevelő édesanya.

A nebulók motivációját odafigyeléssel növelné a gyömörei általános iskola igazgatója. Tóth Margit Kornélia a tárgyi feltételek hiánya miatt szintén nem tudná megoldani délelőttönként a mindennapos testnevelésórát, a nap második részében ezért olyan sportfoglalkozásokra invitálná a körzetükbe tartozó gyömörei, felpéci, kajárpéci, szercsenyi kisdiákokat, amelyeken kérés nélkül is örömmel részt vennének. Ha a jogszabály lehetőséget adna rá, kerékpáros-, íjász-, társastánc-, foci- és atlétikafoglalkozásokat szervezne kollégáival.

A jogszabálytervezet a marcalvárosi Arany János Általános Iskola vezetőségének nem okozna fejtörést. Kovácsné Krusevits Bernadett intézményegység-vezető tájékoztatása szerint ugyanis szerencsés helyzetben vannak: a tornaterem mellett nagy udvar, az iskola mögött pedig egy kiserdő áll rendelkezésükre.

Az ásványrárói általános iskolában is érdeklődtünk, az igazgató, Nagy Zoltán elmondta: a kötelező heti három tornaóra mellett a nebulók eddig is örömmel, sokan vettek részt a délutáni, szabadon választható néptánc- és tömegsport-foglalkozásokon. – Az ötletet helyesnek tartom, azonban mindennek úgy látnám értelmét, ha a délutáni tanórákat is képzett pedagógusok tartanák.

A törvénytervezethez kapcsolódóan várhatóan létesítményfejlesztési pályázatot írnak ki, azonban információink szerint ennek kidolgozása még folyamatban van.

Tornaóra-történelem. A mindennapos testnevelést 1999-ben a Magyar Testnevelők Országos Egyesülete hirdette meg célkitűzésként, majd ezt 2001-ben heti 5 órával be is vezették az általános iskolák alsó tagozatos évfolyamain, de 2003-ban a kormányzat heti 3-ra csökkentette az óraszámot. A jelenlegi törvénytervezet értelmében a 2012/13-as tanévtől heti három délelőtti és két délutáni testnevelésórát tartanak majd a négy alsó osztályban, a felső tagozaton pedig kezdetben csak az ötödikeseknél vezetnék be a kötelező mindennapos mozgást.

Olvasóink írták

  • 2. Star-Spangled 2011. szeptember 07. 18:54
    „#1 Mit beszelsz ossze-vissza??????????”
  • 1. t-m 2011. szeptember 07. 12:43
    „Aki nem napközis, az nem tud részt venni a délutáni foglalkozáson.
    Ugyanis a napközi még nem kötelező.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még keresik a tűz okát

Két ember halt meg, amikor otthonuk kigyulladt Rábapatonán hétfőn este. A ház minden helyisége kiégett. Tovább olvasom