Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Nézze meg a legveszélyesebb útkereszteződéseket Győrben! - videó

Portálunk olyan győri útkereszteződéseket mutat be, ahol számos baleset, ütközés, kisebb-nagyobb koccanás történik rendszeresen.

A kisalfold.hu Máthé-Tóth Péter, a Győri Útkezelő Szervezet tájékoztatásért felelős mérnökének segítségével négy olyan útkereszteződést vett nagyító alá Győrben, melyek - sajnos - gyakran szerepelnek híradásainkban.

Fontos megjegyezni, hogy portálunk a cikkben olyan útszakaszokat mutat be, melyek a Győri Útkezelő Szervezet felügyelete alá tartoznak. Értelemszerűen és a korrektség jegyében a Magyar Közúthoz által karbantartott, Győrön áthaladó főutak veszélyes pontjairól - mint például a 83-as főúton a Metro előtti csomópont - most nem esik szó.

A Külső-Baross út és a Dr. Petz Lajos utca, a Szabolcska utca és Mester utca, a Rákóczi út és Tarcsay utca találkozása, valamint az Árkád előtti körforgalom utóbbi években több baleset "melegágya volt".

Videónkban arra kerestük a választ, hogy mire kell nagyon figyelni a szóban forgó kereszteződésekben, útszakaszokon, valamint gyakorlati jó tanácsokat meghallgathatnak Máthé-Tóth Pétertől.


Videó: Cseh Róbert.Csak pár példa az utóbbi hetekből, hónapokból: a Rákóczi út és Tarcsay utca kereszteződésében "csúnyán törött" két autó október 17-én, s olvasó-tudósítónk szerint "körülbelül hetente lehetnek szemtanúi a közelben élők kisebb-nagyobb koccanásoknak".

(Utóbbi véleményt egyébként a hivatalos statisztikák nem támasztják alá itt. Más kérdés, hogy minden kisebb koccanás elszenvedői nyilvánvalóan nem hívnak rendőrt a balesetükhöz, mivel meg tudnak maguk között egyezni.)


Győr legveszélyesebb kereszteződései - fotók: Cseh Róbert.

A Külső-Baross út "rettegett" kereszteződésében nyáron emlékezetes "tömegkarambol" történt, mikor is egy Skoda sofőrje nem adta meg az elsőbbséget, mire három Audi is megsérült.

Az Árkád előtti körgeometriás körforgalom 2006-os átadása oda „szedi áldozatait": az első évben több mint 60 balesetet regisztrált itt a rendőrség.

Az utóbbi négy évben szerencsére javult az arány, de 2007-2010 között így is bőven húsz felett volt a balesetek száma a Győr legnépszerűbb bevásárlóközpontjának a közelében. Ráadásul ezek közül három súlyosnak bizonyult.


                                 Baleseti adatok 2007-2010

csomópont

2007 

2008 

2009 

2010 

Külső-Baross u. - Dr. Petz L. u.  

3

Kiss J. u. - Liszt F. u. 

Szigethy A. u. - Tihanyi Á. u.

Szabolcska u. - Mester u. 

1. sz. főút - Nép u.

Árkád előtti csomópont

23 

32 

22 

21 

FISZ-csomópontot (Fehérvári út–Ipar u.–Szigethy A. út)

18 

24 

12 

11 


                                                 Forrás: Győri Útkezelő Szervezet.

Olvasóink írták

41 hozzászólás
 • 41. és? 2011. október 21. 13:19
  „Árkád valóban körgeometriájú lámpás csomópont.
  Egyébként reggel nem egy autóst látni, aki a Széchenyi hídról jön lefelé, az első lámpán átjutva már narancsot kap a következő lámpától, ami közvetlenül a kör alakzat előtt van, de megy tovább, és oldalról éppen nem lökik fel. Mert tuti, hogy nem áll meg, hiszen fontos dolga van... Az ilyen megérdemelné, hogy elvegyék a jogsiját! 1-2 másodperces pirosba úgy behajtanak néha, mintha teljesen normális dolog lenne...

  Azt nem értem, az Árkád felől a Rákóczin közlekedve az Újkapu utca felé hogy lehet baleset? Ott élek, tökéletesen belátni a kereszteződést. Azt megértem, hogy ugyanott az Árkád felé közlekedve miért van sok probléma. Az tényleg beláthatatlan, de az Árkád felől haladva mindent látni...”
 • 40. Valaki 2011. október 21. 10:08
  „"34. verseny 2011.10.20. 15:24

  Valaki! Senki nem ért ahhoz amit csinál? Talán pályáznod kellene egy állásra, nem gondolod?"...

  Most gondolkodóba ejtettél! Rengeteg eszemmel gyorsan megpályázom az állást, csak azt nem tudom hová kell címezni! :)))

  Komolyra fordítva a szót,

  miért nincs körforgalom: a József a. és Jereváni út
  Ipari Park felüjárónál az Audis oldalon
  A Fehérvári út Házgyári kereszteződésben
  A Tihanyi Úton a vasuti kereszteződésnél
  Tihanyi úton a Lidlnél
  a Fehérvári u. és Vágóhíd u kereszteződésben...?
  Miért működik a jelzőlámpa éjjel-nappal a Mártírok úton a Lidlnél? Két érzékelővel megoldhatnák ezt az problémát!”
 • 39. Legoooo 2011. október 20. 23:31
  „Mindenki, még az autósok jó része is szidja a szabályszegő autósokat (vezetés közbeni mobilozás, záróvonalon előzés, piroson áthajtás, és GYORSHAJTÁS!!!). Ám mégsem értem, hogy ha traffipax van az úton, azt szinte minden második autós jelzi: Vigyázz, na hajts gyorsan, mert megbüntetnek! Akkor most mégis védjük a gyorshajtókat? Vagy mi van? Nehogy már beleszaladjon egy véletlen (?!) büntetésbe az, aki nem tartja be a közlekedés egyik szabályát? máskor hagyjuk, hadd száguldozzon, csak morgunk magunkban, de ha trafit látunk, mindjárt jót akarunk még a legböszmébb autósnak is? Ha gyorshajtóval találkozom, számíthat rá, hogy akkor is trafit fogok jelezni, ha nincs is az úton. Legalább addig is, amíg felfogja, hogy kamu volt, nem száguldozik.
  Balesetmentes Közlekedést mindenkinek!”
 • 38. stop 2011. október 20. 20:54
  „a legveszélyesebb az Újvilág és Liszt F u. kereszteződés lesz a leleményes forgalomváltozás után. Csak nem az autósoknak hanem az Újvilág sarkán lévő járdán közlekedőknek. A gyalogosok természetesen le vannak ...”
 • 37. vszilvia 2011. október 20. 18:10
  „Tényleg nagyon jó a cikk, és már aktuális volt. Mi az egyik ominózus kereszteződésnél (Tarcsay-Rákóczi) lakunk és tanúsíthatom, hogy szinte heti rendszerességgel van itt baleset. Az oka nem feltétlenül figyelmetlenség, sokkal inkább a kereszteződés teljes beláthatatlansága. Mi, mint itt lakók, ezzel már tisztában vagyunk, és annak megfelelően csak lopakodva tudunk áthaladni a kereszteződésen.. A Tarcsay utcában parkoló autók miatt gyakorlatilag nem lehet egyáltalán felmérni, hogy jön-e gépjármű, és ha jön is sajnos jó nagy sebességgel. 3 utcasarkon is villanyoszlop, továbbá egy fa is nehezíti a közlekedés biztonságát. De ezek mellékes szempontok.
  Nem hinném, hogy a megerősített STOP-tábla jelentené a megoldást, bár gondolom ez költségtakarékosabb. Mindenképpen kéne tükör, vagy lámpa vagy valami hasonló megoldás. Szerencsére még nem volt ilyen volumenű ütközésekben részem, amiket itt láttam, de nekem ez is elég volt. Összetört autók és pszichésen kikészült vezetők..nem sokan számítanak erre egy jó kis árkádos bevásárlás után. Közlekedésbiztonsági és etikai szempontok miatt is el kellene ezen gondolkodni, különösen amiatt, hogy az Árkád miatt kiemelt csomópont lett ez a kereszteződés is.”
 • 36. gte325 2011. október 20. 17:09
  „veszélyes kereszteződé nincs, csak agresszív, arrogáns emberek, akik az óvodában nem tanultak meg viselkedni, és a szüleik sem sokat foglalkoztak a nevelésükkel. na őket kellene a közlekedésből kitiltani, végleg!”
 • 35. tricse 2011. október 20. 16:00
  „"Fontos megjegyezni, hogy portálunk a cikkben olyan útszakaszokat mutat be, melyek a Győri Útkezelő Szervezet felügyelete alá tartoznak. Értelemszerűen és a korrektség jegyében a Magyar Közúthoz által karbantartott, Győrön áthaladó főutak veszélyes pontjairól - mint például a 83-as főúton a Metro előtti csomópont - most nem esik szó."

  Legalább olvassátok el a cikket rendesen,mert kritizálás az megy izomból,ha a szerkesztők elrontanak valamit,de úgy látszik többen úgy olvasnak ahogy egyesek írnak!:))”
 • 34. verseny 2011. október 20. 15:24
  „Valaki! Senki nem ért ahhoz amit csinál? Talán pályáznod kellene egy állásra, nem gondolod?
  Szinte biztosra veszem, hogy lenne olyan hozzád hasonló ember aki jelen helyzetben éppen téged bírálna.
  Hajrá okosok!”
 • 33. zsukov 2011. október 20. 15:03
  „Talán mutasd meg ami nem az !!!!!!”
 • 32. grita87 2011. október 20. 14:50
  „30. tény, de mivel a "vita" itt nagyon elment a minek ide más megoldás, csak tudni kellene vezetni irányba, meggondolatlanul a minden szót használtam. Korrigálnék, majdnem minden balesetet..De a cikk témája még mindig nem a felesleges vádaskodás, legalábbis szerintem, illetve az én kommentemben sem ez volt a legfontosabb részlet szerintem:)”
 • 31. Valaki 2011. október 20. 13:45
  „Nagy a zűrzavar a győri közlekedésszervezés házatáján! Nem tudom kik szervezik, de a hozzáértés és a praktikum messze áll tőlük! Ahol körforgalom kéne, oda lámpát tesznek, ahová lámpát raknak, oda teljesen felesleges! :)))”
 • 30. pappe 2011. október 20. 13:43
  „27-hez: "Minden balesetet meg lehetne előzni azzal, ha az emberek felelősségteljesen vezetnének. " NA azért ez nem így van! Vannak balesetek, melyek abból következnek, hogy például rosszul lesz a sofőr, vagy hirtelen fellép egy komoly műszaki hiba...”
 • 29. Madarász 2011. október 20. 12:55
  „20.Azért van egy-két ökör. A minap valaki ráfeküdt a dudára, mikor a vasútnál piros volt és állt a sor a Szent Imrén, a másik ilyen dudálós hely a Szentlélektemplomnál van, mikor a egyenesen kiteszi a kiegészítő zöldet a lámpa, a belsős sávban van balra kanyarodó, akinek ugye piros van, kettővel mögötte meg nyomják a dudát mint az állat.”
 • 28. ildancs20 2011. október 20. 12:38
  „Az én szolíd véleményem az,hogy a sofőrök többsége a KRESZ szabályokra füttyül! Nem ad elsőbbséget, záróvonalon előz, kikényszeríti az elsőbbségét......És persze mindig nagyon siet. Reggel 6!kor az ifjúság krt. az egyik kereszteződésben szerettem volna megfordulni,tapasztalatból kifolyólag igyekszem gyors lenni,mert majdnem beléd csapódik valaki vagy dudál mint egy hülye, de megvártam a szembe jövőt ugye hát csak nem megyek neki,a hátam mögött közlekedő gyakorlatilag üvöltött és dudált h húzzak már!Egy a javaslatom a türelmetleneknek, tanuljon meg röpülni vagy menjen terápiára, nincs tökéletes sofőr,mindig szüttyöghet, hibázhat..... valaki.Az első amit tanulsz órán a kölcsönös udvariassági és egymásra vigyázunk szabály!!!!!!!”
 • 27. grita87 2011. október 20. 12:35
  „Minden balesetet meg lehetne előzni azzal, ha az emberek felelősségteljesen vezetnének. De úgy gondolom, nem erre a már-már csodaszámba menő jelenségre kell passzívan várni, hanem aktív lépésekkel megelőzni a bajt. A cikket a kereszteződéstől két lépésre lakó lakosként köszönöm a Kisalföldnek, legalább felhívták a figyelmet a jelenségre, így azok is talán figyelmesebben fognak vezetni erre, akik nem a környéken laknak és ezért nem számítanak az esetleges balesetre, illetve a türelmetlenebbeket is türelemre inti. A cikkben látható kép szerencsésen szemlélteti legfőbb aggodalmamat: ha egy türelmetlenebb/tapasztalatlanabb vezető ül a fekete kocsiban és találkozik a kelleténél talán gyorsabban hajtó gépjárművel a Duna felől, a sarkon sétáló babakocsis kismama nem sokat tehet..(tény, hogy ez igaz minden kereszteződésre, de talán kellően befolyásolt az a tény, hogy nem egy és nem kettő autót láttam már, amely a járdán vagy a házak falán végezte itt a sarkon)”
 • 26. Nanu 2011. október 20. 12:21
  „Nem az útkereszteződés veszélyes!!! Ha nincs ott kocsi, mi veszélyt tud okozni egy útkereszteződés ? :))”
 • 25. pappe 2011. október 20. 12:10
  „Sőt. A baleseti statisztika - szvsz - a rendőrségi adatbázisból származik. "Sima" és kisebb koccanásoknál, amikor nem történik személyi sérülés és a két fél meg tud állapodni egymással, nem készül statisztika. Tehát a megadott számoknál valszeg sokkal több baleset történt...”
 • 24. HarconaMarcos 2011. október 20. 12:05
  „A beláthatatlanság egyértelmű a Baross-Petz, Szabolcska-Mester, Rákóczi-Tarcsay kereszteződésben. Az utóbbinál a parkoló autók miatt, ha jól értettem meg is szüntették a parkolási lehetőséget.
  A két nagy körforgalom statisztikája csak abszolút mértékben rosszabb, valószínűleg sokszorosan nagyobb forgalom halad át rajtuk. Nem lepődnék meg, ha a Szabolcska-Mester és az Árkád körforgalom forgalma között 100-asnál is nagyobb lenne a szorzó. Akkor pedig természetes, hogy több a baleset, és ettől még relatívan lehet biztonságosabb.”
 • 23. pappe 2011. október 20. 11:21
  „22-höz: "De miképp fordul be a busz a villanyrendőrnél a Tarcsayra?" Nos. A buszok a Bisinger sétány felől a Révai utcába sem képesek úgy bekanyarodni, hogy ne menjenek át a szemből jövő sávba! Olyan szűkre szabták a kanyart a Deák sulinál, pedig hely lenne. Ráadásul, mivel a Révai utcában van a helyi buszvégállomás, nem kicsi arrafelé a buszforgalom! Szóval mit várjon az ember más utcáknál, ha a hivatalos buszvégállomásnál sem tudták normálisan megoldani a kanyart...”
 • 22. Gallol 2011. október 20. 11:04
  „A Rákóczi sarkon az valószínűleg nem fog segíteni, hogy az új forgalmi rend oda tereli az összes Révfalui forgalmat (Tarcsayn keresztül). Jönni fog a busz is! Gondolom jól átgondolták, hogy a Kiss J. rövidke szakaszon egyirányú lesz igy a "jó minőségű" Tarcsay megfelel ennek a forgalomnak. De miképp fordul be a busz a villanyrendőrnél a Tarcsayra?
  Még szerencs hogy a Rákóczi is egyirányú lesz bár a sarkon eddig főleg az Árkád felől jövők okozták a balesetet. Idén kb eddig 10-et.
  Én azért a Kiss J-n hagytam volna a forgalom egy részét a busszal együtt.
  Talán egy-egy fekvő rendőr segíteni észlelni hogy valami következik. Tábla az van bőven.
  Remélem a Tarcsay-n lévő parkoló órát is elviszik ha már a parkolást tiltják ott (de miért nem lehet majd parkolni? Most is kétirányú).”
41 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Odaláncolták magukat: Greenpeace aktivisták foglalták el a Vízügyi Palotát Győrben

A rendőrség a megmozdulás szervezője ellen gyülekezési joggal való visszaélés, a tizenhárom tüntető… Tovább olvasom