Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Német tinik bedrogozva feküdtek a győri hídon

A rendőrök találtak rá múlt pénteken a Széchenyi híd járdáján fekvő két 14 és 16 éves, az Evangelische Jugendhilfe alapítvány által „nevelésre ideküldött" német fiúra, akik marihuánás cigarettát szívtak és ittak. A mentők a sürgősségire vitték őket, a rendőrség eljárást indított ellenük. A győrsági német autóelkötőket hazaküldték.


Megírtuk: megyénkben Kónyban, Győrben, Győr-Ménfőcsanakon és Péren laknak az Evangelische Jugendhilfe alapítvány által idehozott német fiatalok, javító-nevelő program részeként. Segítik őket a társadalmi visszailleszkedésben, pszichológus foglalkozik velük. Összesen 15–16 fiatal él megyénkben, akik 14 és 18 év közöttiek. Átlagosan 1–2 évig maradnak, cserélődnek, Győrbe járnak iskolába.

Sok olvasói véleményt kaptunk a témával kapcsolatban internetes oldalunkon. „Nem elég a saját bajunk? Miért kell egy gazdag ország problémáit a nyakunkba venni? Ki adott az ilyenre engedélyt?" – írta egyikük.

Hangsúlyozzuk: nem a német fiatalok elleni hangulatkeltés miatt írunk ezen esetekről, ám cikksorozatunkból kiderült, hogy egyrészt kevesen tudtak a problémás tinik ittlétéről, másrészt néhány héten belül már a harmadik rendőrségi ügyükről kell beszámolnunk – kocsilopásról, rongálásról, s most kábítószerezésről. Múlt pénteken ugyanis – információink szerint Győr bácsai városrészén lakó – két német fiatal feküdt este fél tizenegy előtt a Széchenyi hídon. A 14 és 16 éves tinik tág pupillája arra engedte következtetni a kiérkező rendőröket, hogy kábítószert fogyasztottak. Ezt a teszt is megerősítette, így kábítószer-birtoklás miatt eljárás indult ellenük.

Az alapítványos fiúkkal kapcsolatban megtudtuk: a Péren élő, Győrságról autót elkötő suhancokat hazaküldték.

Kerestük a fiatalok nevelőit, ám ők azt mondták: a németországi központból jött kérés alapján nem nyilatkozhatnak, a gyermekvédelmi törvény külföldi állampolgárokra viszont nem vonatkozik. A Belügyminisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyelőre nem válaszolt kérdéseinkre.

Időközben a Kisalföldben jelentkezett az az autós, aki megállt és segített látva a tinik állapotát, a balesetveszélyes helyzetet, s értesítette a mentőket.

„Az egyik fiú a Széchenyi híd révfalui lábánál az út közepén állt és integetett, támolygott, s azt hiszem, segítséget kért. Legalább húsz autós hajtott el mellette, s ment tovább. Tudtam, hogy szabálytalan, de a vészhelyzetre való tekintettel visszafordultam, s megálltam. Addigra a fiú már az úton, társa a járdán feküdt. Én húztam le a srácot, s vittem biztonságosabb helyre. Kicsit beszélek németül, annyit kihámoztam belőlük, hogy ittak. Végül hívtam a mentőket, akik után öt perccel értek ki a rendőrök" – mondta a férfi.


Haza akart szökni
Január 11-én éjszaka egy 17 éves lányt találtak a rendőrök az 5-ös főút mellett, a röszkei határátkelő közelében mezítláb, a cipőjét a kezében tartotta, sírt és németül beszélt. A rendőrök emberrablásra gyanakodtak. A lány állította, egy tanyán tartják fogva. Ott aztán kiderült, a német alapítvány helyezte el ott nevelőszülőnél. A lány megtudta, hogy németországi barátja elhagyta, ezért akart hazaszökni.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Döbbenet: 107 határsértőt szállítottak le két vonatról Győrben

A készenléti rendőrök a nemzetközi gyorsvonatról éjszaka 27, a reggeli járatról 80 határsértőt… Tovább olvasom