Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Nem négy évre kell tervezni

„ A közoktatás átalakítása szükséges, de ezt nem szabad átgondolatlanul végigvinni” – állítja Dézsi Csaba András, a győri közgyűlés jobboldali frakciójának vezetője.
– A jobboldal miért nem ért egyet a tervezett intézkedésekkel: a konkrét intézmények bezárását vitatja, vagy a mögötte meghúzódó okokat, a gyermeklétszám-csökkenést sem fogadja el?
– A gyermeklétszám az elmúlt tíz évben csökkent, de a folyamat megállt. A várospolitikát nem négy, hanem tíz-tizenöt évre kell tervezni. Én középiskolásként a Zrínyi-gimnázium utolsó előtti évfolyamára jártam, utána bezárták az intézményt, mert úgy ítélték meg, Győrben sok három gimnázium. Két olyan ember dolgozott akkor a tanácson, aki ma is meghatározó ebben a kérdésben: Balogh József polgármester és Wernerné Csordás Éva, az oktatási és kulturális bizottság elnöke. Úgy gondoljuk, akik akkor tévedtek, most is tévednek. A közoktatás átalakítása szükséges, de ezt nem szabad átgondolatlanul végigvinni. Nem lehet úgy megcsinálni, hogy kinézünk egy-két ingatlant, azt mondjuk, jól eladhatók, majd bezárjuk az ott működő intézményeket.
– Bármennyire indokolt is egy iskola bezárása, az intézkedés mindenütt tiltakozó hullámmal jár. Népszerű dolog a spontán mozgalom élére állni. Ez is motiválja önöket?
– Egyszer meg kellene már adni az embereknek az esélyt arra, hogy a polgári erők vezessék a várost, s akkor meglátják, van más út. Nem azt mondjuk, hogy Győr nem az ország egyik kiemelkedő városa, hanem azt: ez adottság, és sokkal jobb irányításra lenne szükség.
– Még egyszer megkérdezem: nem populista dolog a csalódott szülők élére állni?
– Nem, persze lehet annak bélyegezni. Ha valami népszerű az emberek körében, az nem azt jelenti, hogy rossz úton járunk. A kritikusok gyakran mondják, hogy az a színdarab, ami sokaknak tetszik, rossz. Én nem vagyok ebben biztos. Mi nemcsak azt mondjuk, hogy a városvezetés hibázik, hanem azt is, mit kellene csinálni.
– És mit kellene?
– Felhívni a kormány figyelmét arra, hogy az iskolák finanszírozása nem megfelelő. Hiszünk az oktatási miniszternek, aki szerint az oktatás színvonalára kell helyezni a hangsúlyt – kisebb létszámú osztályokban jobban lehet tanítani. Össze kellene hozni egy szakmai grémiumot, és megvizsgálni, hogy Győr gazdaságához milyen képzésekre van szükség.
– Az elmúlt hetek nagy vitája az iparűzésiadó-kedvezményekről szólt. Miért nem fogadták el a baloldal javaslatát?
– A városvezetés több milliárd forintról mondott le anélkül, hogy munkahelyteremtés történne. A rendeletmódosítás kiszámítható veszteséget termel Győrnek.
– Azt állítják, az önök javaslatában plusz adóbevételi lehetőség is volt. Ez azonban csak akkor igaz, ha néhány nagy, jelenleg adót nem fizető cég növeli foglalkoztatotti létszámát, ami azért korántsem biztos.
– Meglátjuk, mit hoz az élet. Ha a városvezetés módosítása érdemi munkahelyteremtést hoz, nem bevételkiesést, akkor azt mondjuk, tévedtünk. Sajnos félelmeink eddig ciklusról ciklusra beigazolódtak. Egyébként egyre inkább meggyőződésem, hogy a racionalizálást Győrött nem az iskolák, hanem a városvezetés szintjén kellene végre megkezdeni.
– Végezetül egy személyes kérdés: januári vagyonnyilatkozatában több olyan ingatlan is szerepelt, amelyet két hónappal korábban még nem említett. Mi áll a háttérben?
– Édesanyám az elmúlt év októberében autóbalesetben meghalt. Édesapám úgy döntött, hogy az öröklés mellett egyben a nővéremre és rám íratja át azt a lakást, amiben lakik, azt a garázst, amiben az autóját tartja, és azt a nyaralót, amit a család még 1970-ben vásárolt magának. Ez az ő személyes döntése volt, amit adásvétel útján oldottunk meg. Mindenkinek azt kívánom, hogy minél később gyarapodjon ilyen módon a vagyona.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

EU IQ és óriástojás

Az EU-népszavazás népszerűsítésére a kormány pályázatot írt ki. Győr 3,5 millió forintra pályázott,… Tovább olvasom