Kisalföld logö

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 5°C | 16°C Még több cikk.

Nem hagyja cserben dolgozóit a Lite On

Még bért is emeltek a Lite On győri gyárában, mégis számítani kell az üzem leállítására.

Egyelőre sok a megrendelés, az abból adódó munka, de a dolgozók nem ringathatják magukat illúziókban, állásuk várhatóan még idén megszűnik.

A holland Philips győri gyárát korábban megvásároló tajvani Lite On az év elején bejelentette a szakszervezetnek, hogy a termelést üzemében év végéig megszünteti. Azonban már azt is megírtuk, hogy a dolgozók létszámleépítése egyelőre nagyobb megbízás miatt csúszik. Az Automotive Playback Modules Magyarország Kft.-nél jelenleg is autórádiókhoz készít CD- és DVD-meghajtóegységeket mintegy ötszáz ember. Érdekükben eleinte a Vasas Szakszervezet folytatott egyeztetéseket a cégvezetéssel a várható termelésleállítás okán és tanácsadó fórumokat szervezett. Molnár Ákos, a Vasas regionális ügyvivője lapunknak elmondta, hogy a napokban megalakult az öttagú tárgyalódelegáció, amely a továbbiakban a munkavállalókat képviseli.

Lite On: Nem tudni, mikor ismerteti a cégvezetés a várható elbocsátások ütemezését. Fotó: B. A.
Lite On: Nem tudni, mikor ismerteti a cégvezetés a várható elbocsátások ütemezését. Fotó: B. A.

Akik már most más munkahelyet keresnek és találnak is, ezért el szeretnének menni, azoknak felmondanak és kifizetik járandóságaikat.
– A dolgozók örülnek, hogy egyelőre van munkájuk, így fizetésük is, és valószínűleg ez nyáron is így marad. Nem tudni, mikor ismerteti a cégvezetés pontosan az elbocsátások ütemezését, ami várhatóan három részletben valósul meg csoportos létszámleépítéssel. Néhányan a jelenlegi helyzet okán abban kezdtek reménykedni, mégsem állítja le az üzem termelését a tulajdonos, de a tárgyalásokon erről nem volt szó, csak a korábbi bejelentésről – szögezte le az ügyvivő és hozzátette: a cég igyekszik gondoskodni dolgozóiról, hogy könnyebben boldoguljanak, ha már munkát nem tud adni nekik.

Például májustól három-négy százalékkal emelte a béreket, ami nem szokás egy bezárás előtti üzemben. Ahogy az sem, hogy nyáron kéthetes leállással biztosítsa, mindenki elmehessen szabadságra. Az érdekvédő úgy tudja, ezt tervezik, és szerinte ritka, hogy ilyen helyzetben is fontosnak tartja a munkaadó alkalmazottjai pihenését.

Molnár Ákos szerint a rugalmas munkáltatói hozzáállás bizonyítéka, hogy akik már most más munkahelyet keresnek és találnak is, ezért el szeretnének menni, azoknak felmondanak és kifizetik járandóságaikat. Úgy, mintha a cég kezdeményezte volna a munkaviszony felbontását. Erre már akadt néhány példa, pedig ez nem lenne a kft.-nek jogszabályokból adódó kötelessége.

Olvasóink írták

 • 2. mitzekatze 2010. május 13. 21:05
  „Ja, marha korrekt cég. Bemennek délutános műszakra, átöltöznek, bemennek a sorra, aztán megkapják derült égből villámcsapás a felmondó papírokat.
  Fizetésemelés pedig bruttó 1490,-Ft-ot jelent most is? Nevetséges!”
 • 1. eszmeny 2010. május 12. 17:59
  „T. szerkesztőség!

  Kérdésem az lenne mi lesz azokkal akik gyesen vagy gyeden vannak?
  Nekik is kifizetik a járandóságot?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szakács: ˝Vérre menő csaták nélkül is célt lehet érni˝

A Győrt és környékét képviselő három egyéni képviselő közül Szakács Imre lett a ˝nagy öreg˝, aki a… Tovább olvasom