Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Nem akar szabadulni a szorításból a gazda

Kajárpéc - Domonkos Gusztáv Bugac nevű, 20 éves lova már 16 csikónak adott életet. A kajárpéci gazda úgy gondolja, a szép teljesítmény nyilvános elismerést érdemel.
– Az esküvőnk után, 1989-ben vettem Bugacot, éppen választási korban volt. Az ár nagy része a feleségem menyasszonytáncán jött össze – meséli derűvel. A remek befektetésnek bizonyult kanca júniusban ellette tizenhatodik, Dina nevű csikóját.

A gazda arra számított, hogy Bugac öregedésével arányosan egyre gyengébb utódoknak ad életet, ám ez a legutóbbi csikó is ugyanolyan szép, egészséges, életerős, mint az első. Lipicai, arab, kisbéri félvér csődöröket „érhetett az a megtiszteltetés", hogy a remek életteljesítményt nyújtó kajárpéci kancát fedezhessék. A nyolc csődör és nyolc kanca utód közül kettő még ma is Domonkos Gusztáv istállójában űzi a legyeket, már amikor nincsenek befogva a négy jármű – hintó, sétakocsi, vadászkocsi – egyike elé sem. A gazda hat saját lovat tart, további kettő gondozását bérben vállalta. A takarmányt 13 hektárnyi földterületen állítja elő számukra, ebből ötöt bérleményként művel. A lótenyésztésből magából nem tudna megélni, szántja, fogasolja velük a környékbeli kerteket, szőlőket. Igaz, Kajárpécen is egyre kevesebben művelik meg házuk táját, sok helyütt gazosak a telkek.

A remek befektetésnek bizonyult kanca júniusban ellette tizenhatodik, Dina nevű csikóját. Fotó: Cs. E.
A remek befektetésnek bizonyult kanca júniusban ellette tizenhatodik, Dina nevű csikóját. Fotó: Cs. E.

– Mások füvesítik, nyírják, öntözik, pedig annyi vízből, amennyit ellocsolnak, több hűtőládát megtölthetnének otthon zöldséggel, gyümölccsel. Ehelyett megveszik a sok bizonytalan eredetű árut – méltatlankodik.

Állítja, egyre nehezebb a hozzá hasonló családi gazdálkodó megélhetése. Mindig nőnek a költségek, különösen az energia, a villany, a víz ára emelkedik, miközben a piac szűkülni látszik. Újabb szántókat venni szinte lehetetlenség, a község eredeti, mintegy kétszáz tulajdonosának földjét ma 40–50 ember műveli, birtokolja.

A nehézségek ellenére Domonkos Gusztáv nem akar „szabadulni ebből a szorításból". Nem gondol a váltásra, hiszen azon szerencsések közé sorolja magát, akik a hobbijukból élhetnek.

– Egy pillanatra sem érzem nyűgnek ezt az életformát. Örömmel kelek és nézek a munka elé mindennap – jellemzi sorsát. Szabadidejét is „hasonszőrűek" társaságában tölti a Kajárpéci Lovasklubban. Harminc embert, hat fogatot, nyolc-tíz nyergest számlál a társaság, örömmel járnak karusszelekre, falunapi bemutatókra. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyelvtanfolyamok sérültséggel élőknek

Győr - A Szociális és Munkaügyi Minisztérium nyertes pályázatának köszönhetően azokat várja az IHH… Tovább olvasom