Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Nem a tumor miatt szeretne híres lenni

Győr - Bár 115 kilóról közel nyolcvanra fogyott Németh Kálmán, s a testéből december 23-án több mint kilenckilós daganatot operáltak ki, a győrladaméri férfi most már elmondhatja: jól van.

Kilenckilósra nőtt a tumor – írt elsőként a Kisalföld december 27-i számában arról a nem mindennapi műtétről, amely során egy kilenckilós daganatot operáltak ki egy férfi hasüregéből. Az operáció sikeres volt, így most megismerhetik a beteget is, illetve a történetét, hogyan és mikor derült ki: valami baj van vele.

A szabadidejében fafaragással foglalkozó Németh Kálmán nem a betegsége okán szeretett volna híres lenni, mégis azzal került be a sajtóba s az orvostudomány egyik fejezetébe.

Németh Kálmán jelenleg a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház gasztroenterológiai osztályán fekszik; pontosabban már a folyosón fogadja dr. Ihász Juditot, munkahelyének üzemorvosát, akinek részben az életét köszönheti, s aki a műtét után meglátogatta. Nem megrendezett jelenet, amibe belefutunk, s mi sem tudjuk palástolni csodálkozásunkat, amikor a sovány férfit meglátjuk. Hogyan lehetséges, hogy az ő hasüregében egy negyvencentis daganat nőhetett? Hát így:
– Idén májusban kezdődött a betegségem, de az a kezdetekben teljesen más jellegűnek tűnt – mondja Németh Kálmán. – Most persze már tudjuk, hogy a vesén keletkezett daganat első jelei mutatkoztak akkor. Először gyógyszerrel próbálták kezelni a panaszokat, de azok nem múltak el. Ezért fordultam az üzemorvosunkhoz, Ihász doktornőhöz, aki a vizsgálóasztalon kitapintotta a daganatot a hasüregben. Vizsgálatok sora kezdődött ezután, s mivel csak annyit lehetett tudni, hogy a hasüregen belül van az a „valami", ezért gasztroenterológus szakorvost kellett találni. Korábbról ismertem dr. Pécsi Gyulát, aki a mosonmagyaróvári kórház belgyógyász főorvosa, így hozzá fordultam – ez a nyár közepén-végén volt már. Közben azonban különösebb bajom, tüneteim nem voltak; nem voltam fáradékony, ugyanúgy dolgoztam a munkahelyemen, majd kint az erdőben, ahogy korábban is. S higgyék el, bár az orvosok ki tudták tapintani a tumort, én akkor még nem éreztem semmit a hasamon. Később persze már nem lehetett nem észrevenni, hiszen egyre nagyobb lett a hasam, miközben máshol fogytam.

Németh Kálmán jelenleg a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház gasztroenterológiai osztályán fekszik; több mint harminc kilót fogyott, de már a folyosón tudja fogadni a látogatóit. Fotó: B. A.
Németh Kálmán jelenleg a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház gasztroenterológiai osztályán fekszik; több mint harminc kilót fogyott, de már a folyosón tudja fogadni a látogatóit. Fotó: B. A.

– A hasi CT kimutatta tehát a daganatot, de szerencsére azt is, hogy a többi szervemet nem károsította. Pécsi főorvos azonnal közölte, hogy ezzel nem lehet sokáig várni, műteni kell. Az ő javaslatára kerestem meg Győrben Oláh Attila professzort, aki végül a műtétet elvégezte. Az utolsó hetek már nagyon nehezek voltak, de nem azért, mert fájdalmaim voltak, hanem mert nem bírtam enni – igazából az étel gondolatától is rosszul voltam –; a végén már a víz is alig ment le a torkomon. A betegségem előtt én stabilan 115–120 kilós férfi voltam, most jó, ha nyolcvan lehetek. Szóval amikor Oláh professzor meglátta a leleteimet, azonnali műtétet javasolt. Felajánlotta ugyan, hogy tehetjük az ünnepek utánra is az operációt, de én akkor már úgy voltam vele, hogy minél előbb essünk túl rajta, mert fogytán az erőm. Jelenleg egyedül élek, így annál szebb karácsonyi ajándékot nem kívánhattam magamnak, mint hogy most önökkel beszélgethetek. A kórházba december 22-én mentem be, 23-án reggel nyolckor pedig már a műtőben voltam...

– A szubintenzív osztályon másnap reggel fogtam fel igazán, hogy mi történt velem. Az egyik vesémet el kellett távolítani, mert onnan indult ki ez az óriási sejtburjánzás; a szövettani eredményekre még várni kell, azután derül ki, szükség lesz-e utókezelésre is. A szubintenzíven s itt, a rendes osztályon is olyan körültekintően bántak velem a nővérek, hogy nem tudom elégszer megköszönni nekik. A műtét után egy pillanatra átsuhant előttem, hogy az életem egy hajszálon múlt, de  most már előre tekintek: hamarosan hazamehetek, s úgy tervezem, a lábadozás után újra dolgozni fogok, idén múltam ötvennyolc, még van időm a nyugdíjig. Másodszor kaptam új esélyt az élettől, az első után – az magánéleti lépés volt – otthon faragtam magamnak egy keresztet, így köszöntem meg Istennek a segítségét. Azt hiszem, most újra tartozom neki egy imával. Azt sem felejtem el, amikor Ihász doktornő, aki tulajdonképpen diagnosztizálta a daganatomat, azt mondta: „A tumor mérete miatt még híres lesz, Kálmán". Hát tényleg az lettem, bár nem ezzel, sokkal inkább a fafaragással szerettem volna, illetve még szeretnék is az lenni. Mindenesetre kaptam esélyt és időt arra, hogy általa is  azzá válhassak.

Nem tudni, mikor keletkezett

Sokakban felvetődött a kérdés, hogy az óriásdaganat mikor keletkezhetett Németh Kálmán testében. Az első, december 27-i cikkünkben már jeleztük: nem lehet tudni. Nem biztos az sem, hogy korrekt támpontot ad ez az összehasonlítás, de egy másik, bangladesi esetnél, ahol 42 kilós daganatot operáltak ki egy negyvenéves férfi betegből, három-négy évre saccolták a daganat kialakulásának idejét. Az biztos azonban, hogy Németh Kálmán esetében májusban már jelei voltak a betegségnek.


Olvasóink írták

 • 8. Judytka 2009. január 02. 16:04
  „Jobbulást,és kitartást kívánok!!”
 • 7. fmoni20 2008. december 31. 15:37
  „Azt azért leírhatták volna, hogy milyen panaszokkal fordult először orvoshoz Németh úr, mert arról egyik cikkben sem olvastam. Pedig érdekelne, milyen panaszai voltak, hogy még a házi orvos sem találta meg a daganatot, csak az üzemorvos. Így talán mások is hamar felismernék a bajt!!!”
 • 6. jasper 2008. december 31. 14:56
  „MAJD 5ÉV MÚLVA MONDJA,HOGY JÓL VAN .DE AZÉRT JOBBULÁST”
 • 5. Gondolkodo 2008. december 31. 10:05
  „remélem Kálmán meggyogyul és ujra hodolhat a szenvedélylének,gyönyörü faragásai vannakigazi népmüvész,személyesen ismerem mert falumbeli és a testvérem barátja,Mielöbbi gyogyulást kivánok neki és nagyon boldog uj évet kivánok”
 • 4. matriné 2008. december 31. 09:40
  „Úgy jön ide mert az a tumor nem csak az egyéni emberekre veszélyes, hanem az egész ország lakósságára. Mivel az egyéni tumort el kellett távolítani mert kárára volt a gazdájának.Szerintem a z országunk közös tumorát is el kell távolíttatni,hogy a gazdája meggyógyuljon.A hasonlat időszerű és helyénvaló, mivel mások nem foglalkoznak vele az illetékesek.”
 • 3. sorok_közt 2008. december 31. 09:23
  „matriné! Tudom kire gondolsz, nagyjából egyet is értek, de nem értem, hogy jön ide.”
 • 2. matriné 2008. december 31. 08:49
  „Ha az országunk tumorát is eltávolítanák akkor én ide írnák egy imát,habár az nehezemre esne, mert nem hiszek a csodákban.”
 • 1. MTT 2008. december 30. 17:44
  „Jobbulást, és tényleg tegye meg amit ígért magának, -mondjon egy imát.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három vízóra már elfagyott

Győr-Moson-Sopron - A fogyasztók kötelesek gondoskodni a vízmérőakna fagy elleni védelméről és a kár… Tovább olvasom