Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 26°C Még több cikk.

Negyven helyen lehet kisebbségi választás

A 2006-osnál öttel több, összesen negyven Győr-Moson-Sopron megyei településen alakulhat kisebbségi önkormányzat október 3-án – derül ki az Országos Választási Iroda adataiból.

A választópolgárok múlt csütörtökig kérhették felvételüket a 13 hazai nemzetiség valamelyikének választói névjegyzékébe. A megyében 6741-en éltek ezzel a jogukkal: 2625 cigány, 2250 német, 1106 horvát, 502 lengyel, 99 örmény, 41 bolgár, 37 szlovén, 34 román, 31 szerb, 10 görög, 5 ruszin és 1 ukrán. Kisebbségi választást csak azokban a helységekben tartanak, ahol egy adott nemzetiség választói névjegyzékében legalább harmincan szerepelnek. További feltétel, hogy minimum négy jelölt legyen a szavazólapon.

Cigány önkormányzat 24 városban és faluban alakulhat a megyében. Bőnyön, Csornán, Fertőrákoson, Győrben, Győrságon, Győrszemerén, Ikrényben, Ivánban, Jánossomorján, Kapuváron, Koroncón, Mosonmagyaróváron, Pannonhalmán, Pázmándfalun, Sikátorban, Sopronban, Szakonyban, Szanyban, Szilban és Téten jelenleg is működik ilyen. Új belépő lehet Bakonyszentlászló, Gyömöre, Nyúl és Rétalap.

A németeknél kevesebb a változás. Ágfalva, Bezi, Fehértó, Fertőd, Fertőrákos, Győr, Győrsövényház, Hegyeshalom, Jánossomorja, Kimle, Levél, Máriakálnok, Mosonmagyaróvár, Rajka, Sopron mellé Lébény csatlakozna október 3-án.

Horvát önkormányzat Bezenyén, Fertőhomokon, Győrben, Hidegségen, Kimlén, Kópházán, Mosonmagyaróváron, Sopronban, Sopronhorpácson és Undon, lengyel és örmény Győrben jöhet létre. Megszűnhet a mosonmagyaróvári szlovén önkormányzat, mert harmincnál kevesebben kérték felvételüket a választói névjegyzékbe. Először alakulhat ugyanakkor román önkormányzat Győrben, a városban ugyanis elegendően ˝jelentkeztek˝.

Olvasóink írták

 • 6. meir 2010. július 25. 13:22
  „2/Totel !!
  te agynelkuli barom!!
  Akkor ugye a hatarokon tuli Magyarajkuak se nagyon pofazzanak kissebbsegi ugyekben???
  Ha a Magyarorszagon elo kissebbsegeknek tilos szerinted,akkor tilos a hatarokon tuli magyarsagnak is,mert azok meg eppen azokban az orszagokban elnek ami a Magyarorszagi kissebsegek anyaorszaga!!”
 • 5. janika 2010. július 25. 06:02
  „Demokrácia csak egy álom ebben az országban.Itt egy puha diktatúra van kiskirályokkal spékelve!”
 • 4. Tabornok 2010. július 23. 09:00
  „"Nagyjaink(politikuaink), "
  Bocsi, politikusaink.
  Hol itt a demokrácia, mert mindenki azt mond, ír, amit akar?”
 • 3. Tabornok 2010. július 23. 02:37
  „A magyar államszervezet, mint elnyomó hatalom, hülyék gyülekezete. Úgy tudom Angliában kb. 580 önkormányzat működik. "Szegényeknek" spórolniuk kell, biztosan ezért van nekik kevesebb, mint nekünk!
  Magyarország gazdagabb(?), ezért van nekünk 3200 önkormányzatunk.
  Nagyjaink(politikuaink), pazarolják a pénzünket, mert büntetlenül tehetik. Szerintem gazember mind, de politikusoknak mondják őket.”
 • 2. totel 2010. július 22. 21:54
  „mi a bánatnak a kisebbségi választás a demokráciában ???!!!!!!!!!
  mindenkinek egyenlő jogai vannak-elvileg- akkor meg minek kiemelni a kisebbséget???????
  akik lassan - sajnos- bár ne így legyen, a többség lesz..........
  gyalázat!!!”
 • 1. Tabornok 2010. július 22. 05:02
  „Ez az egész egy nagy színjáték. Az egész, csak arra jó, hogy több pénzt vegyenek ki a zsebünkből demokrácia címén, demokrácia helyett.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kályhásmesterképzés látványraktárral

Harmincötmillió forint támogatást nyert a Xántus-múzeum. Tovább olvasom