Kisalföld logö

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 0°C | 13°C Még több cikk.

Négynapos lett a munkahét

Győr - Az eddigi ötnapos munkahétről négynapos munkahétre tért át a hengerfejeket gyártó Nemak Győr Kft. Az ok: a pénzügyi válság miatt a világ autógyárai kevesebb hengerfejet rendelnek.
A mexikói tulajdonban levő győri gyárban évente egymillió-hatszázezer hengerfejet gyártanak. A legnagyobb megrendelő a GM, az itt gyártott hengerfejek ötven százaléka kerül hozzá, a nagy vásárlókhoz tartozik a Renault, a BMW és az Audi is. S bár a Nemak Győr Kft.-nél semmiféle hivatalos információval nem szolgáltak, a Kisalföld egyéb forrásból megtudta, hogy a négynapos munkahét bevezetése szoros összefüggésben áll azzal, hogy a nagy autógyárak visszafogták a termelést, s értelemszerűen kevesebb hengerfejre van szükség.

Folyamatos munkarend: A kemencék leállítása és újraindítása sokba kerül, ezért a műszakok számának csökkentése nem merült fel a győri gyárban, inkább lerövidítették a hetet. Fotó: Kisalföld-archívum
Folyamatos munkarend: A kemencék leállítása és újraindítása sokba kerül, ezért a műszakok számának csökkentése nem merült fel a győri gyárban, inkább lerövidítették a hetet. Fotó: Kisalföld-archívum

Információink szerint a műszakrendváltás azért nem merült fel, mivel
az alumínium olvasztására használt kemencéket nem lenne kifizetődő éjjelre leállítani, hogy aztán reggel ismét felfűtsék.

A korábban német, majd norvég, jelenleg pedig mexikói tulajdonban levő győri gyárban létszámstopot is életbe léptettek, új dolgozókat nem vesznek fel, hogy a meglevő munkahelyeket megőrizhessék. Információink szerint egyelőre nem merült fel a cégnél a létszámcsökkentés. A győri gyárban jelenleg 750-en dolgoznak.

Olvasóink írták

 • 4. Némák2 2008. november 07. 12:13
  „"megpróbáljuk úgy megoldani hogy mindenkinek egyformán fájjon"

  :)) a felsővezetés kimaradt?”
 • 3. Némák 2008. november 07. 08:58
  „Szánalmas ami a Nemaknál folyik!
  Termelő emberek"effektíve dolgozók" munkaidejét lecsökkentették , az adminisztratív dolgozókét nem! Arról pedig hogy nem küldtek el dolgozókat nézzenek magukba 50 embert elküldtek eddig. Vezérkar fórumán arról beszéltek, hogy mindenkit egységesen érint majd a megszorítási intézkedés, ezek szerint nem!!!!!!!!!!
  Közép vezetőket úgy ráncigálják a nagyok mint a bohócokat!
  A képen szereplő úriembert 4 éve rúgták ki!!!
  Nem köteles aláírni a szerződés módosítást senki, de az távozik a cégtől!!!!”
 • 2. Nemakos 2008. november 07. 00:29
  „Ez a faszi kb. három éve már nem itt dolgozik. :))))))))))))”
 • 1. egy kivülálló 2008. november 06. 19:02
  „Arra lennék kíváncsi, hogy a vezetők is részmunkaidőben dolgoznak?
  Illetve kötelesek a dolgozók aláírni az új szerződést?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrállomás Győrszentivánért

Győrszentiván - Új rendőrállomáson teljesítenek szolgálatot mától a körzeti megbízottak… Tovább olvasom