Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Nagyobb támogatás az első lakáshoz jutáshoz

Győr - Majdnem kétszeresére nőtt az a keret, amelyből Győr az idén az első lakáshoz jutókat segítheti és a kamatmentes kölcsön összege is emelkedik.
Kétezer óta változatlan összeggel, legfeljebb 1,4 millió forint kamatmentes kölcsönnel támogatja Győr önkormányzata az első lakás megszerzését, akár maguk építik otthonukat az igénylők, akár pedig vásárolják az első lakásukat. A kölcsöntámogatást nem kötötte a város se életkorhoz, se családi állapothoz, mégis fiatal családok kölcsöneként vált ismertté.

A lakásépítés és új lakások vásárlásának áremelkedését a kölcsön összege nem követte, döntően ez lehet az oka, hogy folyamatosan csökkent a kérelmezők száma, míg 2000-ben még 256-an, tavaly viszont már csupán 88-an kértek támogatást. A megyeszékhely önkormányzata idén majdnem kétszeresére növelte a támogatás összegét, a tavalyi hatvanötmillió helyett százhúszmillió forint kamatmentes kölcsönt igényelhetnek a várostól.

Mint Somogyi Tivadar alpolgármester, a Fidesz közgyűlési frakcióvezetője és Simon Róbert alpolgármester, a Fidesz győri alelnöke sajtótájékoztatójukon már előzetesen jelezték, a közgyűlés csütörtöki közgyűlésén döntöttek arról, hogy az első lakáshoz jutás kamatmentes kölcsönének maximális összegét 1,4 millióról kétmillióra emelik. Az alpolgármesterek a sajtótájékoztatón beszámoltak a győri lakáshelyzetről általában is. A megyeszékhelyen szociális lakásra jelenleg is jó pár százan várnak.

A közgyűlés 2200 bérlakást hirdetett meg eladásra, illetve megvételre a közelmúltban. Eddig több mint ezren jelezték a városban, hogy szeretnék megvásárolni lakásukat. A megyeszékhely az ebből befolyó, a remény szerint több milliárd forintból szeretne újabb szociális bérlakásokat építeni, illetve vásárolni. A város jelenleg évente negyven-ötven szociálisbérlakás-igényt tud kielégíteni. Amennyiben megélénkül a „bérlakáspiac mobilizációja", jóval többre lesz majd lehetőség. A tájékoztatón elhangzott, hogy százhuszonegy nyugdíjas szeretne bejutni nyugdíjasházba, ma a várakozási idő hosszadalmas, ez kedvezően csak akkor változhatna, ha Győrnek sikerülne újabb nyugdíjasházat építeni, mint ahogy azt szeretné.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mediawave: Szex az animációban

Győr - Mediawave: filmdömping, vagyis a fényírók fesztiválja idén sem marad filmvetítések nélkül. A… Tovább olvasom