Kisalföld logö

2017. 05. 22. hétfő - Júlia, Rita 13°C | 25°C Még több cikk.

Nagyképű művészek

Nagyképűek. Sokan jellemezhetik így a Korszakváltó csoport tagjait. Azok is, akik dicsérni, és azok is, akik kritizálni akarják a gigantikus festmények készítőit.
Szük Norbert
A viharos szél miatt egy héttel a tervezett időpont előtt kerültek le az óriási képek a Győri Nemzeti Színház homlokzatáról. Hazánk elismert művészeinek és a város alkotóinak képei a III. Magyar Táncfesztiválhoz kötődtek, és a mozgás, a festészet kapcsolatát boncolgatták. Tették mindezt úgy, hogy az emberek elé álltak, nem engedték, hogy megkerüljék őket.

Szük Norbert, a Korszakváltó csoport tagja szerint sokan szeretik és sokan nem szeretik a képeket. A nagyságukkal van a baj legtöbbször. Hiszen a színházon több száz négyzetméter festmény lógott. Harsányan, figyelemfelkeltően, önmutogatóan. Ezt kritizálják sokan, hogy nem bújnak meg a műtermek és kiállítócsarnokok félhomályában. De nem is szándékuk. A Korszakváltó csoport az Új Monumentalitás elkötelezett híve. Olyan dolgokat szeretnének csinálni, amelyek nem engedik, hogy a világból eltűnjön a művészet, hogy kevesek lássanak, halljanak olyan dolgokat, melyek mások, különlegesebbek, mint a hétköznapi dolgaink.

Ezért még azt is vállalják, ha nagyképűnek mondják őket. Ráadásul a képek mérete, melyet különleges technikával, különleges festékekkel, különleges ponyvára készítenek, ezt a mondatot még hitelessé is teszi.

Szük Norbert szerint nem a művészek dolga a minősítés. A művésznek alkotnia kell. Hite, tehetsége szerint. És minden eszközt megragadni arra, hogy minél több embert tudjon megszólítani. Most egyébként egy különleges graffitifesztiválra készülnek. A győri vasúti aluljárót díszítik ki óriási festményírásokkal. A fesztivál július 26-án kezdődik el.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gönyű: határ nélkül

A Győrrel szomszédos Gönyű a Duna túlpartján fekvő Kolozsnémának ajándékozott millenniumi zászlót és… Tovább olvasom