Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

Nabucco gázvezeték: 25 megyei települést érintene

Nyilvánosságra került a Nabucco gázvezeték tervezett nyomvonala. A dokumentum szerint megyénkben 25 települést érintene az orosz gázfüggéstől mentesítő vezeték.

Huszonöt Győr-Moson-Sopron megyei település közvetlen közelében haladna a Nabucco-gázvezeték, egész konkrétan: Sikátor, Lázi, Románd, Veszprémvarsány, Kajárpéc, Felpéc, Gyömöre, Győrszemere, Tét, Rábaszentmihály, Mérges, Rábacsécsény, Enese, Rábapatona, Bezi, Györsövényház, Mosonszentmiklós, Lébény, Károlyháza, Kimle, Mosonmagyaróvár, Levél, Hegyeshalom, Bezenye és Rajka.

Három megyei szakaszoló pont

Az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség portálján megtekinthető dokumentum szerint a teljes magyarországi szakaszon 10 szakaszolóállomás és 3 elvételi pont, valamint a kilépési pontnál mérőállomás épül.

Megyénkben szakaszoló pont három településen lenne: Enese, Mosonmagyaróvár, Rajka. A határ menti Rajkán pedig mérőállomás is épülne.


Az régóta publikus, hogy Ausztria felé a gáz átadási pontja Mosonmagyaróvár közelében lenne.
Az régóta publikus, hogy Ausztria felé a gáz átadási pontja Mosonmagyaróvár közelében lenne.


Dr. Hajdú Klára, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatóhelyettese portálunk kérdésére elmondta: "a Nabucco gázvezeték tervezett nyomvonalával kapcsolatban jelenleg konzultáció folyik, mely nem hatósági eljárás.

Az ügymenetnek ebben a fázisában hatóságunknak véleményt kell adnia a beruházó számára a későbbiekben benyújtandó környezeti hatástanulmányok tartalmára vonatkozóan".

Mi is az a Nabucco-projekt?

Az elképzelések szerint 2014-től kezdene gázt szállítani elsősorban Azerbajdzsánból és Törökország kurdok lakta területeiről. A gázcső 2024 körül érheti el kapacitása maximumát, ami évente 30 milliárd köbméter gázt jelent. 


Az eljárás következő szakaszában minden egyes érintett településen lesz közmeghallgatás

Ezen kívül az előzetes konzultáció során természetesen bárki tehet észrevételt a tervekkel kapcsolatban. A konzultációt követő hatásvizsgálati szakaszban minden egyes településen közmeghallgatást is tart majd a Felügyelőség.Szavazzon!


Az előzetes konzultáció 45 napig tart, míg az észrevételek megtételére 21 nap áll rendelkezésre. Az óra már "ketyeg", hisz a Felügyelőség február 10-én hirdette ki a Nabuccóval kapcsolatos közleményt.


Az Olajterv Zrt. készítette a szóban forgó terveket

A Magyarországot átszelő vezetékszakasz építésére megalakult Nabucco Magyarország Gázvezeték Kft. megbízásából az Olajterv Zrt. készítette a szóban forgó terveket.  nabuccogyms nagyobb térképen való megjelenítése

Olvasóink írták

 • 13. Reális 2010. február 21. 18:33
  „A böszme kormány miatt drága a gáz!Szlovákok,csehek,körülöttünk mindenki olcsóbban kapja a gázt!Csak a gyurcsány-kóka-veres banda rendezte el,hogy mi drágán kapjuk!”
 • 12. zsukov 2010. február 18. 16:03
  „Ja a tározkat csak restaurálni kell mert hagytak itt még párat ....”
 • 11. pistika 2010. február 18. 12:01
  „9. A földgáz égetése a legkevésbé környezetszennyező tüzelési mód. Pazarolni, az a bűn.”
 • 10. szocdem 2010. február 18. 11:13
  „"2. hidas 2010.02.17. 16:56
  Ha ettől lesz olcsóbb a gáz, akkor hajrá! Most ugyanis megjelent a gázszámlában egy újabb tétel : biztonsági készletezési díj!"

  NYíííííííííhhahahahahahah!

  Amikor a gázszámlát kell fiztni, akkor a szolgáltatás közös felelősség, akkor is mikor fejleszteni kell, kizárólag akkor lép be a magántulajdoosi érdek, amikor év végén be kell zsebelni a hasznot -bármilyen címen..

  HEheheheh Tessék: magyar kapitalizmus. Új találmány, egyszerüen nem lehet elmagyarázni egy európainak sem:)))) De ez ettől még itt sokaknak teccik!”
 • 9. FREDDY/S 2010. február 18. 09:05
  „A környezetszennyező energiák hasznosítása bűn, ezért ezt fejleszteni felesleges, nemde...”
 • 8. AranyKözépút 2010. február 17. 23:04
  „Fűtsön gázzal az aki akar, én tuti nem.”
 • 7. Mankapunka 2010. február 17. 22:39
  „6.
  Súlyos a név!! Upssssssszzzzzz”
 • 6. Berényiklaudia 2010. február 17. 19:57
  „Ez most jó nekünk vagy rossz?”
 • 5. Tmoha 2010. február 17. 19:10
  „Már létezik egy vezeték, - kb. 10-12 évvel ezelőtt készítették-, van egy állomása Mosonmagyaróvárhoz közel, az autópálya mellett, időnként éktelen bűzt árasztva. Ausztriából jön és Rajkánál lépi át a határt.”
 • 4. RudyD 2010. február 17. 17:08
  „Ne aggódjatok! Nekünk jött olyan gázszámla, hogy már régesrég nem is ott vagyunk. Azért megpróbálnak valami mondvacsinált marhasággal még kipréselni a kereső emberből több tízezret külföldi kizsákmányolóink helyi csicskái.

  Legalább ennyit kellene költeni az alternatív megoldásokra is, ha nem többet. Hogy egyáltalán ne legyen szükség gázra.”
 • 3. gabmaster 2010. február 17. 17:03
  „Nem támogatok semmiféle gázvezetéeket.
  Csak is kizárolag a megujuló energiaforrásokra kellene öszpontosítani.”
 • 2. hidas 2010. február 17. 16:56
  „Ha ettől lesz olcsóbb a gáz, akkor hajrá! Most ugyanis megjelent a gázszámlában egy újabb tétel : biztonsági készletezési díj! Pedig politikusaink azt igérték, hogy a tározók építését nem a fogyasztókkal fizettetik meg... De hát annyi mindent ígértek már...”
 • 1. Mankapunka 2010. február 17. 16:32
  „Ebből mennyi pénzt fog elmutyizni az ország a munkálatok alatt......

  Ihaj-csuhaj,rókaprém”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Postásbiciklik cseréje

˝ A falusi kisposták kézbesítőinek miért nem jár a beígért új kerékpár? Használhatatlan kerékpárral… Tovább olvasom