Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Motorról lóra váltanának

Hangoskodókat csendre intenek, kábellopás felderítésében segédkeztek és a szemetet is összeszedik a közterületeken a tétszentkúti polgárőrség tagjai. Egy éve alakították meg egyesületüket és szeretnének mielőbb lóháton járőrözni.
Búcsújáró hely és tulajdonképpen egy kicsi falu, de hivatalosan városrésznek számít Tétszentkút. Pár kilométerre a kistérség központjától két utcában csak mintegy százötvenen élnek. A téti önkormányzat legutóbbi közmeghallgatásán mégis egyikük felszólalása kivívta a hallgatóság elismerését. Szlotta Attila a képviselőknek elmondta, hogy az egymás közelében lakó szentkútiak nem vártak arra, hogy más védi meg őket és elvégzi a takarítást a közterületeken, hanem összefogtak.

Egy évvel ezelőtt a környékükön több házba betörtek. Igaz, főként lakatlan ingatlanok ablakait, ajtóit rúgták be ismeretlenek és vitték el, ami mozdíthatót találtak, így inkább csak kárt okoztak.

Értenek a lovakhoz, ezért a járőrözést is vállalnák velük a tétszentkúti polgárőrök. Képünkön Stierl Ferenc, az egyesület alelnöke. Fotó: Bertleff András
Értenek a lovakhoz, ezért a járőrözést is vállalnák velük a tétszentkúti polgárőrök. Képünkön Stierl Ferenc, az egyesület alelnöke. Fotó: Bertleff András


Mégis félni, aggódni kezdtek a helyiek az idegen vandálok miatt, mert korábban elkerülték a kertvárost, ahol addig a kapukat se kellett bezárni. Több, gyerekes, fiatal család is lakik Tétszentkúton és elsőként ezek a szülők léptek be a polgárőr-egyesületbe, amit tizenhárom taggal alakítottak meg. Éjszakánként rendszeresen járőröznek, még Kányahegyre is átjárnak kismotorral, fekete egyenruhájukban, amit fényvisszaverő felirat díszít. Szemétszedést is többször szerveztek, a hangoskodóktól csendet kértek, és ha kellett, kihívták a rendőröket is. Egyszer kábeltolvajok előkerítésében is segédkeztek. Amikor megszűnt az internet a lakásaikban, terepszemlére indultak a polgárőrök és meg is találták a kivágott telefonoszlopokat, amelyekről elvitték a vezetéket. Addig őrizték a helyszínt, amíg a hatóság emberei oda nem értek és így a friss nyomokat követve meg is találták az elkövetőket.

Az egyesület elnöke, Szlotta Attila családjával öt éve költözött Tétszentkútra. Úgy véli, nem helyes, ha az ember nem foglalkozik azzal, ami a kapuján kívül történik, de már az is jó, ha a háza közvetlen közelében rendet tart, ha pedig összefognak a szomszédok, sokat tehetnek egymásért. A férfi a lovakhoz, a lovagláshoz is ért, akárcsak néhány tagtársa, ezért szeretnének jól képzett, de már nem használt rendőrlovakat venni, amelyekkel még nagyobb területen járőrözhetnének.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pedagógusok az iskolapadban

Az interaktív tábla jó móka a gyerekeknek és kiváló oktatási segédeszköz a pedagógusok kezében. Tovább olvasom