Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Most fától mentett a sors

Az egyik legforgalmasabb útra zuhant a faág, ahol nap mint nap több ezer autó halad el.

A soproni esethez kísértetiesen hasonló történt szombaton déltájt, de ezúttal a megyeszékhelyen, s nem egy épület díszítőeleme, hanem egy kétméteres faág zuhant Győr egyik forgalmas közútjára. Bognár István és felesége, akik az út melletti szálló tulajdonosai, s tőlük néhány méterre történt az eset, azt állítják: egy-két másodpercen múlt csak a tragédia. Ha ugyanis a mintegy húszkilós ág az alatta legalább ötven kilométer/órás sebességgel haladó gépkocsira zuhan, akkor csoda kell ahhoz, hogy túlélje valaki. A csoda az volt, hogy centikre az autó mögött ért földet az ág, s még azelőtt, hogy a következő autó odaért volna. A szállodások azt is mondják, nem ez volt az első eset, ezért meg kellene vizsgálni a fákat.

A Baross úton egykoron ültetett hársfák korát csak becsülni tudják az ott lakók: legalább ötvenévesek lehetnek. Néhányukon látni, többször metszették őket, de egy-kettő elszáradt ág szemet szúr. Mindez azért érdekes, mert egy ilyen fáról zuhant testes ág a főútra, ahol nap mint nap több ezer autó halad el. Bognárék, a szállótulajdonosok mutatnak egy lényegesen fiatalabbnak tűnő hársfát: „Ezt mi ültettük annak a helyére, amelyet engedéllyel korábban kivághattunk. Az a fa tényleg életveszélyes volt."

A mostani történet kétségkívül felhívja a figyelmet erre a fasorra. A hoteltulajdonosok azt mondják, több kisebb ág eddig is le-letört, de ezek nem voltak annyira veszélyes esetek és olyan drámaian „kicentizett" helyzetek, mint a szombaton letört ág esetében.

Az biztos, hogy valakinek meg kellene nézni ezeket a fákat – de kinek? Az első tipp a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. volt, Nagy Csaba szóvivőt sikerült is elérni a hétvégén, aki azonban tegnap azt mondta: „Űrszelvénynek hívják azt a közúti szakaszt, amelyre az út mellé ültetett faágak belógnak. Az űrszelvények tisztítása pedig – attól függően, hogy városi útról vagy számozott főútról van szó – a győri, illetve az állami közútkezelőhöz tartozik. Ezzel együtt amikor a munkánkat végezzük, s látjuk, hogy egy fa ága balesetveszélyes, azt is megmetsszük. A Baross út esetében nagy valószínűséggel az állami közútkezelőt kellene hívni, merthogy az számozott főútnak számít."

Az útkezelő szervezetnél már nem volt ekkora szerencsénk, így illetékessel nem tudtunk beszélni a hétvégén. A témára természetesen amint lehet, visszatérünk, kezdve azzal, hogy a fasor állapotáról készült-e felmérés, annak mi volt az eredménye, s valóban veszélyesek lehetnek-e ezek a hársfák az autósokra/gyalogosokra.

Sudár Ágnes

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közfelkiáltással polgármester

Győr szabad királyi, majd törvényhatósági jogú város újjáalakult közgyűlése 1945. január elsején egyhangú lelkesedéssel, közfelkiáltással polgármesterré választotta Udvaros Istvánt. Tovább olvasom