Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Morális kielégülés, avagy miért tartozik ránk, ha szakítasz?

Jafo kollégánk megint garázdálkodott fényképezőgépével és megpróbált kihozni a sodromból. Megmondom őszintén, nem tudok egyértelműen felháborodni egy graffitin, nem a sátántól való dolognak tartom, és bár nem is vonzanak különösebben, egy-két jól eltalált munkát látva én is elismerően bólogatok. De mi a helyzet a tettre kész, egylemezes művészekkel, akiknek se tehetségük, se kedvük tisztességesen megcsinálni egy falfirkát? Nézze meg velünk életük főműveit!

Morális kielégülés, avagy miért tartozik ránk, ha szakítasz?

Graffitikutatók vizsgálódnak szerte a világban a falfirkák jellegzetességei, különbözőségei után, nem vandál, pusztító csoportként kezelve azokat, akiket motivál, hogy festékszóróval hagyjanak jelet a világban. Megmutatni magukat, feltűnően és mégis észrevétlenül.

Egyre több helyen látunk saját környezetünkben is olyan igényes graffitiket, amik egyszerűen vonzzák a szemünket és nyilvánvalóan nem egy "dülöngélő rohadt szipus" csinálta, ahogy sokan szeretnék hinni. A graffiti nem erről szól és Győr is régen felismerte, hogy az egyoldalú tiltás egyrészt nem hatásos, másrészt a művészi érzékkel megáldott, kreatív fiataloknak inkább lehetőséget kell adni, például fesztiválon dekorálják ki az arra engedélyezett területet.

Egy héttel később megtartották a graffitik eltávolításának lehetőségeit taglaló bemutatót, szintén Győrben, de így van rendjén, hiszen nem csak ott és azok dekorálnak, akiknek van mindezekhez érzékük.

És ezzel el is érkeztünk mi kis helyi művészeinkhez. Győr házfalairól (is) csorognak azok a firkák, amik semmiféle üzenetet nem hordoznak, egyetlen céljuk valószínűleg az, hogy másnap a buszról, vihogva mutogathassák egymásnak a büszke készítők. Hihetetlenül népszerű ez a műfaj, és persze nem is az igazi graffitizőkről van szó.

Csak festékszóróval unatkozó grafománokról, busz ülések, aluljárók és várótermek hőseiről, akik még a graffitiket is lefújják, ha egyest kaptak a suliban, vagy szakítottak a kedvesükkel és úgy érzik, ez ránk is tartozik.


Tehetségtelen falfirkászok kiállítása házainkon, Győrben. Jafo felvételei:

Az igénytelen: nem tud rajzolni és úgy szakít, hogy mi is tudjunk róla

A legrosszabb, a filozófus üzengető. Íme a bölcselet:
A kő arc, aki packázik a rendőrséggel.
Korai reneszánsz, a késő gótika stílusjegyeit is hordozó műalkotás. Érdemes megfigyelni, hogy milyen jól használja a természetes atmoszférát.
A paca virtuóz.

Így fest egy falfirka, amikor egy graffitire fújják rá..
Ő még nem szakított, szerelmes. Köszönjük.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. mz/x 2008. április 23. 12:24
  „a graffitisek rajzolják tele a saját házuk falát kivül és belül
  a sz@r oda való”
 • 33. RR12 2008. április 23. 11:48
  „Jó lenne leszögezni hogy a "szeretlek feri" és az ilyen vonalu firkák nem sorolhatok a grafitihez amugy meg kedves Valaki... aki válalná az arcát azért a rendes nevét már nem irta ide érdekes.... no de mindegy aki nem writer ugyse fogja megérteni egy egy felirat fontosságát de ezt most csak a tegekre és a rajzokra értem”
 • 32. Valaki... 2008. április 23. 11:18
  „Hello ! Ehhez nekem sincs tul so khozza fuzni valom de ha ezek a barmok nem tudnak rendes munkat csinalni akkor huzzanak a ge**** be.... meg az is igaz h a ba***k csak csukjaval merenek az utcara menni en oszinten be vallom en soha nem takarnam el az arcom ... ezek ugy hu***ek ahogz vannak ... na de ne mfolztatom sajnalaom az ijen embereket ...”
 • 31. sadasd 2008. április 22. 07:10
  „baj, hogy ezek az alakok csak sötétedés után mernek előmászni csukjával a fejükön. A románoknál egyszer elkaptal egy ilyen féleszűt, levetkőztették és tetőtől talpig összefújták a nyomorultat gondolom azóta is azt vakargatja magáról. Ezekkel is hasonlót kéne csinálni.”
 • 30. Nooormális? 2008. április 19. 22:32
  „thaibox!
  Te kis seggfej!
  Látszik, hogy mennyire vagy értelmes.
  Sokkal idősebb vagyok nálad és képzeld, ez a csávó nő!
  Vajon mi a véleményed a graffitikről? Erről még nem írtál.
  Gondolom azért pártolod, mert még életedben nem dolgoztál annyit, hogy szereztél volna bármit is, amit összefirkálhatnának.”
 • 29. K.Sz. 2008. április 18. 12:56
  „A grafittiseknek kielégülés,ha mások hánynak a műveiktől.Urbánus művészet?Hát,azért ne legyünk ilyen nagyvonalúak.Ha egy valódi művész grafittit fest,az ugye azért nem ugyanaz,mint amikor magukat annak tartók alkotnak csodálatos műveket az örökkévalóságnak a mások falára.Otthon csinálni gyerekek,apunak,aztán amit kaptok,az is a tiétek.Szemétség ez az egész grafitti-ügy,ez az egész falösszerondítási mánia.Meg nagyon bunkó dolog is.Hiába különböztettek meg egymás közt firkálókat és nem firkálókat,aki magát nem firkálónak tartja,a művei annak is firkálmányok csupán,és ugyanolyan kártékony,mint a firkálók.Merthogy egyik is ronda,meg a másik is ronda.Egyszerűen minden ronda rajta.És pofátlanság az egész.Attól,hogy beöltözöl trottyos gatyába,magadhoz veszel pár festéksprayt még nem vagy az urbánus kultúra része,csak kártékony kis közterületfirkász,aki kellően öntelt ahhoz,hogy "művésznek"tartsa magát.”
 • 28. winter 2008. április 17. 16:37
  „http://youtube.com/watch?v=sOQbMgOUO_I&feature=related
  a graffitit ellenző embereknekXD”
 • 27. Dikta 2008. április 17. 14:38
  „feledékeny!
  lehet hogy erősen fogalmaztam, elismerem, de igazáből Győrben nincs igazán már graffitis élet, de ha vannak akik komolyabban csinálják, nem fognak mások véleményére adni, főleg azokéra nem, akik csak a fórumon kemények...
  Graffiti... na az van Szegeden! Tisztelet nekik. Megoldják a saját kis legális falukon.(már aki)
  Ezt Győrben nem lehet. itt komolyabbak a problémák :D
  Ja és a tizenegy-két-három éves falfirkászokra joggal akad ki mindenki.
  Na off”
 • 26. Thaibox 2008. április 17. 04:48
  „Te igen Nem Nooormális! Nyugodtan nyílvánítsad ki a véleményed, de ne fikázódjál! Nem kell,hogy egy véleményen legyél természetesen, csak ne fikázódj! Remélem sikerül felfogni amit írok neked! Ha nem vagyok értelmes sem,meg intelligen sem, akkor téged nem tudom hova soroljalak öreg! :) vicces csávó vagy! Sajnálom a szüleid!”
 • 25. feledékeny 2008. április 16. 19:30
  „Te Dikta!
  A szinteden a tudatlan barmot az különbözteti meg a tudós baromtól, hogy az utóbbi látott már életében graffitit?
  Az összes mázolmányt, amit nem a SAJÁT TULAJDONÁRA pacsmagol az utca"művész", a tíz körmével kapartatnám le.”
 • 24. Nooormális? 2008. április 16. 17:33
  „thaibox!
  Értelmes sem vagy, intelligens meg főleg nem.
  Azt akarnád megtiltani nekem, amit éppen te is művelsz most.
  Azért mert másképpen látjuk a dolgokat, talán még mindkettőnknek joga van hozzászólni a cikkekhez.
  Inkább legyek ilyen sötét mint olyan "okos" mint te.
  Egyébként meg nyasgem!!!!”
 • 23. Plakáthalál 2008. április 16. 17:22
  „De méééér oylan k. jó, hogy valaki összegraffitizi a házakat? "Művészi alkotás" egy házon??? De hát az a ház már kész van!!! Amúgy meg arról, hogy graffiti vagy firkálmány: nem oylan marha magas ám itt a mérce, és nem oylan erős a mezőny, hogy ne lehetne elnézni a győrieknek - meg másoknak - azt a tudatlanságot, hogy összekeverik a graffitit és a firkálmányt. Az emberek szemében a falat összefirkálni, lepisilni, sárral dobálni vétek. AKi művésznek érzi magát, az üljön le egy vászon elé, esetleg szépítgesse a saját portáját a szignóival, a középületre nem kapott engedélyt. Én például szeretem a rodhodendront, mégsem megyek oda a városháza előtti tulipánfához és nem ültetek a helyébe palántákat.”
 • 22. Dikta 2008. április 16. 16:54
  „Először is!
  Tetszik a cikk, mert itt tényleg nem az igazi graffitiseket veszik elő. Csak mivel sok tudatlan barom, aki még nem látott graffitit, az egy kalap alá vesz mindent és mindenkit.
  Másodszor a hozzászólók, akiknek nem tetszik mindez, tehetnek egy szivességet... :P”
 • 21. jatekmacko 2008. április 16. 13:31
  „hello premo

  nem azert de szte te el se olvastad a cikket ha azt mondod hogy nem tesz kulonbseget a muveszi graffitizok meg a firkalok kozott. Olvasd el, az, hogy a graffiti-szot hasznaltak a firkalokra is meg szerintem nem olyan nagy bun.”
 • 20. deejoo 2008. április 16. 12:14
  „Az,hogy művészet vagy gagyi szar ,az mindegy. Kinek milyen(ha van) az ízlése? Az viszont tény ,hogy ezek a nyomorult magamutogatók másoknak KÁRT okoznak. Ez a nem mindegy!”
 • 19. premo 2008. április 16. 11:36
  „Kedves Mindenki!
  Gratulálok! Egyrészt az ´?ráshoz´, másrészt a kegyetlen gagyi thag-ekhez, firkákhoz.
  Tisztázzuk: a graffiti a hip-hop gyűjtőfogalom alá tartozó urbánus kultúra része. Ezeknek a gagyi firkálmányoknak nyomokban sincs köze hozzá!
  Tehát akinek nincs tehetsége, ne csessze szét a falakat!
  A cikkben a graffitit és ezeket az ocsmány firkákat egybemosni súlyos tudatlanság. Értem én a jószándékot, szerintem is ocsmány firkák ezek - tényleg vandálság. DE NE mondjuk már rá hogy Graffiti mert nem igaz. Mégcsak nem is thag (szignó).”
 • 18. Plakáthalál 2008. április 16. 11:00
  „Shot, ezek neked graffitik? Ha legális, ha illegális helyen van, nézd meg a képet, milyen firkálmányokról, primitív aláírásokról beszélünk. Az ilyeneknek vennék egy csomag színes ceruzát, radírt, ragasztót, faragót, aztán vissza az isibe, mielőtt közszemlére teszik a szárnypróbálgatásaikat.”
 • 17. K.Sz. 2008. április 16. 09:11
  „Én úgy gondolom,hogy az összes grafittiben az a szar,hogy az illető "művészek"úgy gondolják,nekem akkor is néznem kell,ha nem tetszik.Márpedig rohadtul nem tetszik a sok összerondított fal,a hatalmas,olvashatatlan betűk,az egész értelmetlenség.Ez a városi szemét.Építsetek magatoknak egy labirintust,fössétek tele,aztán az menjen oda nézni,akit ez érdekel és művészinek látja.Még belépődíjat is szedhettek,és ha új felület kell,saját erőtökkel lepucoljátok,aztán lehet újra "alkotni"!Nem pedig telemázolni mindent,és még művészinek is nevezni...egyszerűen nem értelek benneteket,ott állni a sprayvel és skubizni a rendőröket,közben meg "alkotni".ez valami különleges élvezet?Utána másnap lehet a buszról lesni,meg jókat röhögni...Primitívek vagytok.”
 • 16. thaibox 2008. április 16. 05:55
  „A Nem Nooormális megint beszólt! Öreg figyelem egy ideje a hozzászólásaidat, de se értelmet, se intelligenciát nem találok benne, csak sötétséget! Kicsit sokat képzelsz magadról! Ki a f.sz vagy te? Tartsad tiszteletben mások véleményét, de a tiédet inkább ne írd le, mert rettenetes, te csak fikázni tudsz mindent és mindenkit!”
 • 15. Aszt 2008. április 15. 20:36
  „Kéz eltör, kártalanítási kötelezettség mindegyiknek ha meg nem fizet egyhavi közmunka oszt jónapot.”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Falfirkáktól tisztítanák a várost

Győr - A városvezetők ígérik: tenni fognak a graffitik ellen, Németh Zoltán alpolgármester szerint… Tovább olvasom