Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Miről szól majd a Széchenyi tér?

Aligha van a megyeszékhelyen olyan ember, aki ne örülne a hírnek, melyet a Kisalföld közölt: a Széchenyi tér felújítása a legfontosabb nyolc győri beruházás között van.
Aligha van a megyeszékhelyen olyan ember, aki ne örülne a hírnek, melyet a Kisalföld közölt: a Széchenyi tér felújítása a legfontosabb nyolc győri beruházás között van. Azon sokan elgondolkodtak viszont, lehet-e továbbra is események központja a hely. Leginkább a Mediawave és a Terményáldást szervező Labora Alapítvány aggódik.

Hartyándi Jenő, a Mediawave főszervezője, mint Győr legismertebb és nemzetközileg is legelismertebb programsorozatának irányítója, élő teret szeretne. Mint elmondta, tavaly végre összeállt egy olyan fesztiválhelyszín, ahol minden együtt van a sikerhez, a népszerűséghez. A Széchenyi tér önmagában is csodás lehetőség nagy létszámú, embereket megmozgató eseményre. „Ha hozzávesszük a Xántus-múzeumot, a levéltárat, annak pincéjét, a Rómer-házat és a filmvetítésekre kiválóan alkalmas Lloydot, akkor európai mércével is nyugodtan mérhető kulturális színteret kapunk." Amennyiben a teret fákkal ültetik be, padokkal, szökőkutakkal díszítik, egy kulturális szempontból halott területet hozhatnak létre.

A Mediawave aggódik, hiszen említették, hogy a győri olajgyár területén lehetne majd a központjuk. Ám a gyár jelenlegi tulajdonosa, akivel beszéltek, úgy tűnik, pár épületet adna csak át a városnak egy jó, beépítést segítő rendezési tervért cserébe. (Nyilván ő szállodákat, házakat építene.) Hartyándi Jenőék szerettek volna már az idei Mediawave-en egy demonstratív kulturális eseményt megtartani az olajgyárban, de erre ebben a pillanatban úgy tűnik, nem lesz lehetőségük. Vagyis kérdéses, egyáltalán helyet, jó helyet, komplex programjaikhoz méltó helyet kaphatnak-e majd ott.

A Labora Alapítvány, a Terményáldás szervezője is félve tekint a jövő elé. Mint Kakuk János kuratóriumi tag és Bene Andrásné, a kuratórium elnöke elmondta, a világ minden városában a központi tereken tartják a jelentős ünnepeket. „Élnek ezek a terek, mert azokon mindig történik valami, ezrek mozognak ott. A Terményáldás is tízezreket mozgatott meg előadásaival és gyümölcs-, virágvásárával. Ha beépítik, ha elszigetelik onnan az oda honosodott rendezvényeket, Győr vonzerejét is csökkentik." Nem mindegy tehát, „miről szól majd" a tér.

Újságunkhoz több civil ötlet érkezett a térrel kapcsolatban, ha felújítják, az minek a szellemében történjen. Ezért is szervezünk kerekasztal-beszélgetést jövő hétre a térre. Ide a város, a környéken lakók és a programszervezők képviselőit is meghívjuk. Stílszerűen természetesen a térre helyezünk ki egy asztalt és székeket! A pontos időpontról lapunkból értesülhetnek.

Addig is várjuk véleményüket!

Fábián

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem lesz diszkó Szabadhegyen

Az elmúlt hét csütörtökjén adott hírt a Kisalföld arról, hogy Szabadhegyen lakossági tiltakozás kezdődött, mivel a lakóházak környezetében hatszáz személy befogadására alkalmas diszkót akar felépíteni egy vállalkozás. A Reflex Környezetvédő Egyesület több száz aláírást gyűjtött össze, a győri városháza pedig példamutató módon gyorsan lakossági fórumot hívott össze. Tovább olvasom