Kisalföld logö

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 33°C Még több cikk.

Minden 250. gyermek hallássérült

Győr - Kilenc év alatt 20 ezer csecsemő hallását vizsgálták meg a mai legkorszerűbb módszerrel. Az esetek négy ezrelékében találtak problémát.

Januárban lesz egy éve, hogy a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Központja le tudta cserélni a kommunikálni nem tudó kisgyermekek és újszülöttek hallásvizsgálatára is alkalmas amortizálódott műszert. Dr. Horváth Éva gyermek fül-orr-gégész, audiológus főorvos, a gyermekaudiológiai szakrendelés vezetője portálunknak elmondta, hogy a kétmilliós beruházásra adakozásból gyűlt össze a pénz, többek között a Kisalföld 2006. decemberi cikkének – így olvasóinak – is köszönhetően. A korábbi, kilencéves berendezés az utóbbi időben már rendszeresen elromlott és miután rendkívül nehézkes és drága volt a javíttatása, hosszú hetekig nem tudták használni.

Az új készülék nemcsak amiatt jobb, mert folyamatosan működik, hanem azért is, mert hordozható. Működési elve egyébként ugyanaz, mint a régié: az objektív otoakusztikus emisszióvizsgálat – amelyhez nem szükséges a kisgyermek és a csecsemő ˝közreműködése˝ – a belső fül állapotáról ad korrekt adatokat, a számítógépes adatbázis pedig segítséget nyújt a későbbiekben előforduló fülbetegségek diagnosztikájában. A napjainkban legkorszerűbbnek tartott gyermek hallásvizsgáló készülék birtokában Győrben már nem végeznek reflexeken alapuló hallásvizsgálatot, aminél csak a baba reakcióiból tudnának következtetni a halláskárosodásra.

Bacskó Rita klinikai elektrofiziológiai szakasszisztens egy gyermek hallásvizsgálatát végzi. Fotó: H. Baranyai
Bacskó Rita klinikai elektrofiziológiai szakasszisztens egy gyermek hallásvizsgálatát végzi. Fotó: H. Baranyai

A Petz-kórházban születetteknek 2001 óta van lehetőségük erre a vizsgálatra: csaknem 20 ezer baba szülei éltek vele a 22 ezerből. Átlagban minden 250. esetben mutattak ki halláscsökkenést, ami 4 ezrelékes arányt jelent. ˝Ha egy hallássérülten született gyermeket időben észlelünk, és késlekedés nélkül meg tudjuk kezdeni a hallásrehabilitációját, bizonyítottan nagyobb az esélye a beszélt nyelv elsajátítására, a társadalomba való beilleszkedésre. Amennyiben ez nem történik meg, lemarad társaitól˝ – magyarázta dr. Horváth Éva, aki szerint a hangsúly a korai – lehetőleg féléves kor előtti – felismerésen van. A hallókészülékes ellátás és hallásfejlesztés kiegészítő hátterét a Geers megyei audiológiai állomás biztosítja.

˝A mielőbbi hallókészülékes korrekció feltétele a súlyos idegi halláscsökkenés diagnosztizálása. Ennek az altatást is igénylő finom diagnosztikának még nem tudtuk kórházunkban megteremteni a feltételeit. Reméljük, hogy az egészségügy finanszírozási katasztrófája elmúlik a fejünk fölül, és nem kell majd Budapestre, Szombathelyre utazniuk vizsgálatra a kisgyermekes családoknak˝ – jegyezte meg a főorvos.

Olvasóink írták

 • 3. hacsex 2009. december 30. 11:58
  „Felhívom a kedves szülőket, hogy akinek gyermekén az orvos közepes, illetve sűlyos halláscsökkenést állapít meg, az keresse meg a SINOSZ (Siketek, és Nagyothallók Győri Szervezetét, Győr, Árpád u. 65.
  Mi is tudunk gyakorlati tanácsadással szolgálni! A szervezetünk elérhetősége: 96/ 827-812 .
  Várjuk a szülök érdeklődését!
  Tisztelettel: Horváth Ferenc a SINOSZ Győri Szevezetének elnöke”
 • 2. lolita 2009. december 30. 08:40
  „Pontosan ahogy irod az emberiseg sajat maga tehet sok mindenröl!Minden harmadik szemüveges,minden 5-ik fogszabalyzot visel,na meg rossz hallas hat kerdem mitöl van ez? Aki teheti e szakmat valassza a jövöben nagy szükseg lessz ra.”
 • 1. tricse 2009. december 29. 19:26
  „Felesleges pénzkidobás a drága műszerek,műtétek,az orvosi fáradozás---13 évesen a fülébe teszi az MP3 fülesét aztán évekig üvölt bele a zene! Hallássérült lesz mind! Mellé bónuszként látássérült is a monitortól!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rövidebb leállás az Audinál

A váratlanul megugrott rendelésállomány miatt a tavalyinál rövidebb lesz az Audi Hungária szokásos… Tovább olvasom