Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Milyen helyzetekben tekerhet velünk szembe a bringás? Videós tesztünk

A kisalfold.hu letesztelte a kerékpárosokat érintő legfontosabb KRESZ-változásokat. Kommentáltuk is a módosítások többségét.

Mint köztudott, január elsejétől 60 pontban megváltozott a KRESZ.

A kisalfold.hu most Győr belvárosában nézte meg és tesztelte le azokat a változásokat, melyek a kerékpárosokat érintik elsősorban.

Ehhez segítségül hívtuk Koncz Szabolcsot, portálunk webdesignerét. Szabi szabadidejében mountainbike versenyeken indul, s gyakorlatilag hétfőtől vasárnapig – még télen is – mindenhová két keréken jár.

Videó: Cseh Róbert.


Nos, első körben nézzük a legfontosabb törvényi újdonságokat

A módosítások egyike feloldja a kerékpárosok szoros jobbra tartási kötelezettségét.

A kerékpárosoknak a továbbiakban nem kötelező a lassú járművekhez (kézi kocsikhoz, szénásszekerekhez) hasonlóan közvetlenül az útpadka mellett haladniuk.


Koncz Szabi és hűséges társa. Fotó: Cseh Róbert.
Koncz Szabi és hűséges társa. Fotó: Cseh Róbert.


Ez azonban nem jelenti azt, hogy az úttest közepén kerekezhetnének, az általános jobbra tartási kötelezettség változatlanul érvényes rájuk is.

A főútvonalak és lakott területen kívüli útszakaszok esetében pedig ezt az elvárást a módosítás külön pontban nyomatékosítja, erősíti meg.

Egyirányú utcák és a biciklis esete

Ennél sokkal több vitát és ellenérzést váltott ki, hogy enyhültek az egyirányú utcák ellenkező irányú használatának feltételei.

Fontos megjegyezni azonban, hogy a kerékpárosok eddig is behajthattak az egyirányú utcákba ellenkező irányból két feltétel egyidejű fennállása esetén.

Ehhez a lehetőséget kiegészítő táblával kellett jelezni, és az utcában kerékpársávnak is kellett lennie.

"Kellő figyelemmel Győrben is rengeteg kerülőt lehet lefaragni"

A módosítás utóbbit enyhíti annyiban, hogy kijelölt kerékpársáv hiányában is közlekedhet így a kerékpáros az úttest jobb széléhez húzódva.

"Jónak tartom ezt a módosítást, hisz ha valaki kellő figyelemmel és óvatossággal közlekedik, akkor például Győrben is rengeteg kerülőt faraghat le" – kommentálta Szabi.

Más kérdés, hogy a megyeszékhelyen erre túlságosan sok lehetőség nincs, hisz a Közlekedési Felügyelet még nem helyezte ki a "két kerekű szembeforgalmat" engedélyező táblákat bizonyos egyirányú utcákban.

Igen a Liszt Ferenc utcára, nem a Bajcsy-Zsilinszky útra

Egyelőre az Árpád útra nyíló Czuczor utcán lehet így szabályosan közlekedni – itt tábla és kerékpársáv együttesen engedélyezi mindezt –, de potenciálisan benne van a pakliban, hogy a Bajcsy-Zsilinszky és a Liszt Ferenc utcára is kikerül a bringásoknak "zöld lámpát" adó KRESZ-tábla.

"A Bajcsy-Zsilinszky úton nem tekernék szembe a forgalommal; itt mindig rengeteg autó halad libasorban, s így összességében lehet, hogy még hátráltatna is ez a manőver.

A Liszt Ferenc utcában ugyanakkor minden további nélkül el tudom képzelni, hogy működjön ez az új szabály: viszonylag kevés kocsi mellett el kell hogy férjünk mi is" – vélekedett Szabi.

"Szerintem a legtöbb bringásnak ez eddig is evidens volt"

Lássuk, milyen újdonságokat tartogat még az új KRESZ a bringásoknak.

A kerékpárosok a továbbiakban az álló járművek mellett előre sorolhatnak. A forgalmi okokból, például a piros lámpánál álló járművek mellett jobbról haladhatnak előre.

Ez akkor lehetséges, ha elegendő hely áll rendelkezésre, és az irányváltoztatásban nem akadályozzák az e szándékukat jelző járműveket.

Így elkerülhető, hogy a lassabban induló kerékpárok a zöld jelzésre a környezetükben meglóduló gépkocsik közé szoruljanak.

"Szerintem a legtöbb bringásnak ez eddig is evidens volt, de azt azért jó tudni, hogy ezentúl ezt a lehetőséget a szabályok is biztosítják" – magyarázta a kisalfold.hu webdesignere.

A kerékpáros nyom és nyitott kerékpársáv

Végezetül, említsük meg, hogy egy újabb módosítás bevezeti a kerékpáros nyom és nyitott kerékpársáv fogalmait.

A meghatározott burkolati jellel jelölt kerékpáros nyom a kerékpárosok részére az úttesten történő haladásra ajánlott útfelület.

Az így megjelölt úttesten fokozottan számolni kell kerékpárosok közlekedésével. A nyitott kerékpársáv az úttesten útburkolati jellel kijelölt kerékpár és az egymás mellett történő elhaladáshoz szükséges hely biztosítása érdekében más jármű egyirányú közlekedésére szolgáló különleges forgalmi sáv.


A gyalogosokat és az autósokat érintő legfontosabb változások

Ha valaki szeretne kicsit elmélyülni a KRESZ további módosításaiban, akkor itt olvashatják a gyalogosokat, itten pedig az autósokat érintő legfontosabb változásokat.

Olvasóink írták

70 hozzászólás
 • 70. humer 2010. január 10. 14:15
  „rockergyerek 2010.01.08: elég érdekesen fogalmazol: gyalogosnak útvonalengedély, kerékpárra kötelező vezetői engedély? nem értem miért volna ezekre szükség. talán abból az alapelvből kellene kiindulni, hogy a városok nagyrésze közterület: azaz mindenki használhatja. Ennek ellenére vannak olyan részek, amelyeket csak az autósok használhatnak, ezek városon belüli autópályák. A többi ott élő csak bizonyos pontokon léphet ezekre a területekre, ezek a zebrák, és hogy legyen esélye átmenni, ezért ott elsőbbsége van. Ha innen közelíted meg a dolgokat, akkor láthatod, hogy téves következtetésekre jutsz.

  Lehet, hogy a belvárosokban vissza kellene adni a köznek az összeset, tehát mindenki mindenhol közlekedhet. Nyugaton már ebben az irányban mozognak: shared place-nek nevezik és a járművek max 10-20 km-es sebességgel haladhatnak rajta, és figyelniük kell a gyalogosokra, akik szabadon korzózhatnak. Meglepően jól működik. Igaz MO-n még kellene 40-50 év mire valaki belátná, hogy van értelme.”
 • 69. nattomi 2010. január 08. 14:53
  „Szabi, te csak dizájnolod, vagy programozod is a portált? Ha az utóbbi is, csinálhatnál egy normális komment motort, ami lehetővé teszi pl., hogy adott hozzászólásra válaszoljak.”
 • 68. nattomi 2010. január 08. 14:51
  „rockergyerek 2010.01.08. 14:18: Azért van egy-két bringa, ami elég jó fékkel van felszerelve.”
 • 67. nattomi 2010. január 08. 14:46
  „rockergyerek 2010.01.08. 14:18 : Szerinted az új KRESZ jobban korlátozza az autósokat, mint az eddigi? Tudom, ezt neked rossz hallani, de egy lakott település elsősorban azoké az embereké, akik ott élnek, nem pedig azoké, akik átautóznak rajta. Ezzel együtt jár az, hogy figyelni kell az ott közlekedő gyalogosokra, kerékpárosokra, stb. Lakott területen kívül/autópályán/autóúton tied a pálya. Tudod, hogy hány olyan autós látok, aki irányjelzés nélkül sorol be (vagy nem jelez kellő időben)/gyorsabban megy a megengedettnél/nem áll meg a zebránál, stb. A személyes kedvencem mégis az, amikor kerékpárral megállok a zebra előtt, hogy átengedjem a gyalogost, gyalogos elindul, mögöttem jövő autó meg lazán előz fittyet hányva a gyalogosra -- ez sem egyszer fordult már elő velem... Szóval nem tudom honnan veszed a 90% meg 95%-os hasszámaidat, de ennyi erővel én is mondhatom, hogy az autósok 90%-a rendszeres gyorshajtó.”
 • 66. rockergyerek 2010. január 08. 14:18
  „amugy a bringásoknak meg gyalogosoknak nem engedni hanem szigorítani kéne. pl kerékpárra igen is legyen kötelező vezetői engedély. Mindig arról papolnak a nagyokosok hogy a gyalogosok védelme érdekébe igy meg ugy de kell a 30 as korlátozás.(autón) namármost egy komolyabb verseny biciklivel ezt a tempot simán át lehet lépni( vagy kitartó biciklissel), ha olyan embereket idomítanak itt akik kemény pénzt időt tudást öltek abba (jogszerü eseteket nézzük persze) hogy autóval közlekedjenek akkor mért lehet az hogy kerékpárral olyan emberek közlekedjenek szabadon akiknek még normális egyensulyérzékük sincs (ez nem a versenybringásoknak szól) a reflexeik meg képességeik alapján meg tökéletesen alkalmatlanok lennének a mutatványra. A verseny brinágásoknak meg annyit hogy könyebb autóval megállni ötvenről mint biciklivel kicsit más a fékrendszer. A gyalogosoknak meg sokszor utvonal engedélyköteles lehetne a közlekedés, főleg az aszfaltot nézelődőknek. Valamit kezdeni kellene velük is mer az se állapot hogy amig az autósokat agyba főbe szabályozzák, büntetik, korlátozzák addig a gyalogosak és kerékpárosok szabadon garázdálkodnak sok esetben és általába őket hozzák ki vétlennek és kevésbe és büntetik őket hogyha hibásak”
 • 65. rockergyerek 2010. január 08. 13:34
  „"ha valaki kellő figyelemmel és óvatossággal közlekedik",---> na ez nem jellemző a gyalogosok 95 és a biciklisek 90 % -ára. Sokszor látom hogy a gyalogos a BETONT!!! nézi a lába előtt és még ő van felháborodva hogyha rá merek szólni hogy ugyanmár( kb olyan mintha a sofőr a pedálokat nézné menet közbe) a kerekpáros gyöngyszemem meg kettő van : az egyik hogy ugy bejön az ut közepére hogy nem néz hátra a másik meg hogy amikor már majdnem középen van akkor néz hátra. kb a fejüket körbe tudnám háromszor csavarni a nyakukon. Sok biciklisnek meg gyalogosnak azért van valami bub a nyakán meg abba valami lötty hogy a nyakának adjon valami formát de gondolkodáshoz még fejlődnie kell rengeteget”
 • 64. nattomi 2010. január 08. 12:26
  „A győriek "megnyugtatására" írom, hogy Sopronban is hasonló a helyzet sok körforgalomnál, teljesen feleslegesen a járdára rögtönzött gyalogkerékpáros infrastruktúra-szerűségre terelik a bringás jónépet. Ráadásul teljesen következetlen kitáblázással, az ember azt se tudja merre menjen. Ezek után nem csoda, hogy az itteni cikkek utáni hozzászólásokban folyton kacsázó biciklisekre panaszkodnak -- persze, hiszen próbálják megtalálni azt a 20 - 30 méter hosszan kialakított infrastruktúrát, amit kitaláltak az okosok, hogy azon kerülje ki a körforgalmat.”
 • 63. humer 2010. január 08. 10:38
  „Goldmund: K-Ny irányban tényleg nem kellene megnyitni, mert keskenyek, kell a parkolóhely is, és pl az Árpád és a Bajcsy közel is fut egymáshoz. De É-D irányban az Aradi vértanúk és a Teleki utca megnyitható lenne, mert elég szélesek.
  De nem hinném hogy Győrben egyetlen utcát is megnyitnának az útkezelők, sokkal inkább jellemző a totális kerékpáros tiltás. pl, Teleki utca déli része, a Pálfi-Swarzenberg úton az árkád közelében, a belváros sok utcájában, és szerte a városban.”
 • 62. tibipityu1951 2010. január 07. 18:32
  „huligan,neked bizonyára feáras indexel ellátott audid van,ha suzukisokat szidod,sajnos az ilyen nagyképű emberek miatt ilyen a közlekedési morál pont”
 • 61. Goldmund 2010. január 07. 11:53
  „A cikkhez:
  Én nem tekernék szembe a Liszt Ferenc utcán sem. A belvárosi utak úgy vannak megcsinálva, hogy felváltva vannak az ellentétes iránybe menő egyirányú utcák. A Liszt F. u. helyett a Rákóczi utcán lehet menni, éppúgy, ahogy a Bajcsy-Zs. helyett az Árpád úton. Ha másik irányba mész, akkor fordítva. Az emiatti kitérő talán 2x30 méter. A fene megette, ha ez biciklivel számít valakinek.

  Teljesen igazuk van azokank, akik a Tihanyi úti kerépárutat és a körforgalmaknál a bickilist a járdára kényszerítő kialakítást kritizálják. Győrben sok helyütt tapasztalni, hogy az útkezelők annyit sem értenek a forgalomszervezéshez, amennyit egy kis műszaki érzékkel bíró laikus értene. Kíváncsi vagyok, búcsúban lőtték-e a diplomájukat, vagy az Ecseri piacon vették?!”
 • 60. 13.István 2010. január 07. 11:32
  „Megjelent már a Magyar Közlöny -ben ?”
 • 59. humer 2010. január 07. 09:09
  „daniferi: igen, ezek a megoldások életveszélyesre sikerültek, senkinek sem jók. Sajnos a statisztikák igazolják, hogy minden egyes méter járdán vezetett kerékpárút a csatlakozásoknál balesetveszélyes hely.
  Mind az autósnak, mind a kerékpárosnak, mind a gyalogosnak.
  Hiába kérik a kerékpáros szervezetek, hogy ezek helyett egy jóval olcsóbb kerékpársávos, vagy kerékpárnyomos megoldást használjanak, az útkezelők hajthatatlanok, nyomják a 60-as évekbeli mérnök dumát. Ilyen tipikus hely a Tihanyi, minden kereszteződés életveszélyes. Autósként: végig a holttérben haladnak a kerékpárok, majd hirtelen előbukkannak a bokrok mögül. A tihanyi északi részén a rossz oldalon haladnak, a körforgalomban menetiránnyal szemből érkeznek, később majd át kell menniük a túloldalra a vásárcsarnoknál. Amíg nem kezdték azt az útszakaszt korszerűsíteni, addig a parkoló sor mellett simán elfért egy kerékpáros, és a sávon belül el lehetett haladni mellettük gépjárművel.
  Igazából a tervezője megérdemelné, hogy napi 8 órában ott közlekedjen fel-alá felváltva különböző járművekkel vagy gyalog és talán rájönne, hogy nem igazán csúcs amit alkotott.”
 • 58. daniferi 2010. január 07. 04:54
  „Valóban, a körforgalmak nagyon el vannak szúrva kerékpáros szemszögből, ha van mellette kerékpárút. Oké, kint van a macisajt, megállok, jön-e valami, de igazából csak a körforgalomba behajtó autókat látom, hogy jön-e vagy sem. Ha egy autó kifele hajt a körforgalomból, én azt nem látom, mert ritka, hogy indexelnének, valamint néha akkora a sebességkülönbség, hogy elindulok, de közben odaér egy olyan autós, aki bent se volt a körforgalomban, amikor én már elindultam, mégis találkozunk. Ez gyalogosként is így van, de akkor nekem van elsőbbségem. Volt már anyázás ilyen miatt.

  A másik veszélyes szituáció, amikor egy kanyarodó autós megáll elsőbbséget adni a zebrán áthaladó gyalogosnak, esetleg a mellette a kerékpárúton haladó biciklisnek, ám ez idő alatt odaér egy másik kerékpáros is. Az autós indul, közben megjelenik a másik biciklis is, aki a kanyarodás miatt az autós holtsávjában van, ráadásul amikor az autó elkezdett kanyarodni, ő még sehol se volt.”
 • 57. humer 2010. január 07. 01:22
  „Köszönjük Szabolcs a helyreigazítást. Nem azért, de az Árkádos körforgalomban elvileg lehetne kerékpárral haladni: hiszen nem vezet körbe a kerékpárút, nincs mindenhol tiltó tábla. Én még nem próbáltam ott haladni de láttam pár kollégát kisebb forgalom mellett.
  Ettől függetlenül Győrt nyugodtan lehetne a kerékpározást tiltó városnak is bélyegezni, hiszen a közutak 70-80%án tilos kerékpárral haladni, mindenki fel van terelve a járádra. Az útkezelő meg ügyes húzással épít 10 méter kerékpárutat meg felfest néhány csíkot és veri a mellét a kerékpáros infrastruktúrára. Csak éppen használhatatlan, nem takarítják:
  Javasolnám a kisalföld szerkesztőinek, hogy nézzék emg azt is, hogy hány helyen van letakarítva: ahol csak 1 méter széles a kerékpárút, illetve 30 méteren 4 db 90 fokos kanyart építettek be + 10-20 táblát, a hókotrók nem férnek el, inkább elmarad a takarítás...”
 • 56. tixi 2010. január 07. 01:10
  „47. Nem okoskodni akarok, de jobb ha mindenki tudja, hogy a körgeometriás csomópont előtti körforgalom tábla akkor érvényes, ha nem működik a lámpa. Ez annyit jelent, hogy ez esetben a belső sávokból nem szabad (a megszokott módon) jobbra kihajtani csak a szélső sávból. Valszeg azért nem kapcsolják ki éjszakára, mert a szabályt ismerők és nem ismerők másként közlekednének. Csöppet balesetveszélyes lenne.”
 • 55. t.b. 2010. január 07. 00:28
  „Csak a biciklisnek van kirakva a tábla, tehát az egyirányúba behajtó autós nem tudja, hogy jöhet e szembe vele, vagy nem? Esetleg az utca elején is ki van rakva, hogy az atuós is lássa?Én is biciklizem és vezetek is de ez a szabály senkinek nem jó. Aki lusta 100m-t odébb biciklizni, az vegyen autót...A 80 évesnek meg úgy engedélyezném bármilyen jármű vezetését, hogy komoly orvosi vizsgálaton menjen át. Na nem azon amit most annak hívnak...Lassan tényleg a vonat, de lehet, hogy a repülő is le fog állni és elsőbbséget ad a gyalogosnak, biciklisnek. A kreszt-meg jó lenne, ha mindenkinek, aki nem gyalog közlekedik. szigorúbban számon kérnék, mert nevetséges amit MO-on művelünk. Pl.:körforgalmak használata,biciklisnek és autósnak egyíaránt gyalogos úgy lép le, hogy se balra se jobbra nem néz.Elsőbbséged ott van, ahol megadják Sajnos.Amúgy ha országút mentén van bicikli út, akkor miért megy az a sok barom biciklis a főúton? Én igen is, rá szoktam dudálni az ilyen majmokra. Ha árokba dől az sem baj...Tartsa be a kResszt, ahogy az autónak is be kell. A rendőrök meg hogy an koncentrálnának több felé, akkor nem rendőr lenne, hanem tovább tanúlt volna...”
 • 54. Mankapunka 2010. január 06. 22:45
  „Kint van az elsőbbségadás tábla,hülyeség amit írtál,ha nincs lámpa,akkor ,ott!

  Engem csak rohadtul zavar,hogy miértt nem lehet éjjel kikapcsolni!

  Voltunk,úgy nyáron szombat délután,hogy nem működött és nem volt semmi probléma.

  Ha valaki illetékes olvassa,kapcsolják ki legalább úgy őket,ahogyan a környéken be van állítva a többi.

  Árkádos 23:30-tól 04:00-ig a Szent-István út, Fehérvári útit,úgy mint az egész városban 22:30-05:00-ig.
  Fölösleges az ott álldogálás”
 • 53. Huligan 2010. január 06. 22:21
  „nem tudom miért kell nyávogni ennyit ezért a 2 körforgalomért, remek. gyors haladás + nagy áteresztőképesség és még szerintem rettentő jól ki is van táblázva. Hülye az aki itt parázik mindig miatta, csak a suzukisok nem tudnak benne közlekedni . ( de azok máshol sem ) :)”
 • 52. Imcsi 2010. január 06. 18:46
  „A címben feltett kérdésre pedig én azt válaszolnám, hogy minden helyzetben! Az más kérdés, hogy szabályosan vagy szabálytalanul!”
 • 51. Imcsi 2010. január 06. 18:44
  „",csak egy a gond,hogy nem kör alaku,de közben ki van téve a Körforgalom tábla"
  Erről az jutott az eszembe, hogy ovális és kör alakú stadionban rendezett focimeccsen is van szöglet!”
70 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sorsok, történetek, önzetlen segítők

Az elmúlt évben is többször közvetítettünk a bajban lévők és az adományozók között. Több emberi… Tovább olvasom