Kisalföld logö

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 13°C | 27°C Még több cikk.

Milyen felvételi pontszámokra számíthatnak a diákok 2010-ben?

Már nem kell sokat aludniuk a diákoknak: hamarosan kiderül, hogy felvételt nyertek-e a kiszemelt szakra. A győri Révai Gimnázium igazgatójával latolgattuk a 2010-es pontokat.

Kevesebb mint egy hónap múlva nyilvánosságra hozzák az összes felsőoktatási intézmény idei pontszámát. (Hagyományosan július 20-a körül tudják meg a jelentkezők az eredményeket minden évben.)

Ennek apropóján Horváth Pétert, a győri Révai Miklós Gimnázium igazgatóját kértük arra, hogy elemezzük az elmúlt évek felvételi tendenciát, valamint próbáljuk megfejteni, mire is számíthatnak idén a felvételizők.


Emelkednek-e a ponthatárok 2009-hez képest?

Arra a kérdésünkre, hogy 2009-hez képest milyen változásokra számíthatnak az idén felvételizők, Horváth Péter úgy válaszolt: "szerintem nem lesznek jelentős eltérések a tavalyi pontszámokhoz képest, a fontosabb, nagyobb létszámmal induló szakoknál plusz-mínusz 5-10 pontosnál nagyobb eltérésekre nem számítok.

Abban szinte biztos vagyok, hogy idén nem fognak emelkedni a ponthatárok. 2009-ben a magasabb pontszámoknak az volt az oka, hogy tavaly végeztek először az öt évfolyamos képzésben résztvevők.

Velük közel 10 ezer, többnyire jó képességű diák került a rendszerbe, akikkel idén is számolni kell, de a jelentkező létszámot és a ponthatárt már nem befolyásolják".


Melyik szakhoz kell emelt szintű érettségi, hova elegendő a középszintű?

"Napjainkban annyira sokszínű a hazai felsőoktatási paletta, hogy tán úgy a legkönnyebb rendszerezni a szakokat, miszerint melyik képzéshez szükséges emelt szintű érettségi, s melyikhez elegendő a középszintű.

Véleményem szerint vízválasztónak a 400 pontos határ számít. Mindez azt jelenti, hogyha a sikeres felvételihez 400 pont feletti teljesítményt kell letenni az asztalra, akkor elengedhetetlen egy erős emelt szintű érettségi abszolválása.

Jelenleg a budapesti Corvinus Egyetemre a legnehezebb bejutni; a nemzetközi gazdálkodás és a nemzetközi kommunikáció szakokon legalább 470 pontot kell szerezni a maximálisan elérhető 480-ból" – mondta Horváth Péter.

A szak, melyhez 90 százalékos teljesítmény is kevés

Annak alátámasztására, hogy mennyire nehéz is 470 pontig jutni, a következő példát említette a Révai Gimnázium igazgatója.

"Ha egy diák az öt legfontosabb tantárgy év végi osztályzataiból 100 pontot, két felvételi tantárgyból 90+95 pontot, az érettségijének átlagából 90 pontot, az emelt szintért 40 pontot, valamint két középfokú nyelvvizsgáért 40 pontot visz magával, akkor elmondhatja magáról, hogy 90 százalék felett teljesített.


Horváth Péter.
Horváth Péter.


Az összesített pontszáma azonban így is `csak´ 455 pont, mellyel a Corvinus Egyetem legnépszerűbb szakjaira gyakorlatilag képtelenség felvételt nyerni" – magyarázta Horváth Péter.

Majd hozzátette: "430 pont eléréséhez is nagyon jól meg kell írni az emelt szintű érettségit. A Corvinushoz hasonló magas pontszámok olyan szakok esetében alakulhatnak ki, ahová csak pár diák nyerhet felvételt. Ilyenek a kisebb nyelvszakok (japán, skandinavisztika), vagy például a pszichológia, mely szintén felkapott szaknak számít, s 450 pont alatt ide is nehéz bekerülni".Pontszámok, statisztikák atz elmúlt évtizedből

A kisalfold.hu tavalyi anyagában megtalálják mind a Széchenyi István Egyetem, mind a Nyugat-magyarországi Egyetem összes képzésének 2009-es pontszámát.

Ide kattintva pedig keresgélhetnek a Felvi.hu megastatisztikai bázisában. Itt megtalálhatók a korábbi évek ponthatárai 2001-től 2009-ig.


Orvosi és műszaki karok: (lépés)előnyben a főváros
 

"Érdekesség, hogy a Corvinus Egyetem kötelezően nem írja elő az emelt szintű érettségit, jelenleg ez csak az orvosi és a nyelvi karok esetén kötelező.

Budapesten az általános orvosi karra 437 volt a ponthatár tavaly, míg a vidéki orvosi karok (Pécs, Szeged) esetében 420-421 pont. Ez a tendencia más szakoknál is megfigyelhető, vagyis a fővárosi elitiskolákba többnyire 15-20 ponttal többet kell szerezni a bejutáshoz.

A fogorvosi képzés népszerűségét mutatja, hogy két éve 425 pont elégnek bizonyult, míg tavaly már 434 pontra emelkedett a határ. Az állatorvosi (425) és a gyógyszerész (406) képzésre szintén 400 pont felett kellett teljesíteni" – folytatta Horváth Péter.

A műszaki képzésekre azért is érdemes különleges figyelmet fordítani megyénkben, mert Győrben és környékén rengetegen helyezkednek el ilyen képesítéssel.

"Tavaly a budapesti Műszaki Egyetem mechatronikai képzésére (428 pont) volt a legnehezebb bekerülni a műszaki szakok közül, míg az építész szakra 407 pont kellett.

A műszaki szakok elemzésekor mindenképp meg kell jegyezni, hogy a vidéki képzésekre sokkal alacsonyabb pontszámokkal felvételt lehet nyerni, mint a fővárosban" – tette hozzá Horváth Péter.

Tavaly 160 ponttal el lehetett kezdeni a jogot, most 200 pont lesz az alsó limit 

A jogi egyetemek egykori nimbusza napjainkra erősen megkopott, a szakma olyan szinten telített, hogy egyre kevesebben választják a jogi karokat. Ez finoman fogalmazva látszik a pontszámokon is.

"Költségtérítéses képzésen tavaly már 160 ponttal el lehetett kezdeni a jogi tanulmányokat. Ez azt jelenti, hogy 40 százalékos teljesítménnyel, gyenge közepes tanulóként jogot tanulhattak egyesek - mindez 10-15 éve elképzelhetetlen lett volna.

Más kérdés, hogy idén ezt a lehetőséget már senki nem használhatja ki, mivel központilag 200 pontban határozták meg minden szaknál az alsó limitet.


Változások várhatók a felsőoktatásban?

Az Orbán-kormány idején is könnyen megtörténhet, hogy változik a felsőoktatási rendszer.

A megszellőztetett elképzelések szerint a kormányzat azt írná elő, hogy legalább egy tantárgyból emelt szintű érettségit kelljen tenni a sikeres felvételihez.


Népszerű kommunikáció, csalóka matematika és fizika szak

Az ELTE bölcsészkarára kommunikáció és média szakra 451 ponttal meglehetősen keménydió volt tavaly bejutni. Az angol most már simán veri a németet: előbbire 398 ponttal, utóbbira 372 ponttal nyertek felvételt 2009-ben.

A magyar (397) és történelem (398) szakok egyelőre hellyel-közzel őrzik hadállásukat, de a természettudományi szakok visszaesése nyilvánvaló.

Matematikára és fizikára például 273-274 ponttal megnyílt az ELTE kapuja, de ezek a számok azért is csalókák, mert elvégezni továbbra sem könnyű ezeket a szakokat" – mondta Horváth Péter.

Széchenyi Egyetem: leszámítva a Corvinust és Műegyetemet mindenkivel felveszi a versenyt

A győri Széchenyi Egyetem három legjelentősebb kara a műszaki, a gazdálkodási és a jogi.

A jogi kart könnyedén elintézhetjük azzal, hogy körülbelül ugyanolyan nehézségű a bejutás, mint a többi vidéki kar esetében.

"A gazdálkodási kar nemzetközi tanulmányok képzésén (432 pont), a kereskedelem és marketingen (414 pont) pont kellett a felvételhez tavaly. Ez körülbelül 40-70 ponttal maradt a Corvinus azonos képzései alatt, de ne feledjük, hogy ezekhez a szakokhoz is sikeres emelt szintű érettségit kellett írni.

Ezek a pontszámok egyébként erősen közelítenek a Budapesti Gazdasági Főiskola pontjaihoz, mely köztudottan erős iskolának számít.

A műszaki szakok közül Győrben az építész esetében kellett a legjobban teljesíteni (406 pont), a többi szak körülbelül 100-120 ponttal marad el a Budapesti Műszaki Egyetem mögött. Ettől függetlenül a képzés színvonalában nem biztos, hogy ilyen különbség van.

Meggyőződésem, hogy leszámítva a Corvinus Egyetem és a Műszaki Egyetem képzéseit, a Széchenyi Egyetem szakjai felveszik a versenyt az összes többi felsőoktatási intézménnyel" – zárta szavait Horváth Péter.

Hova repülnek a Révaiban végzett diákok?

A Révaiban maturálók diákok 75 százaléka Budapesten tanul tovább, míg a többiek Győrben a Széchenyi Egyetemen.

"Egy-egy végzősünk megy el Szegedre, Pécsre vagy Veszprémbe, de alig-alig van erre példa. Gyakorlatilag szinte csak Budapest-Győr tengelyről beszélhetünk" – tudtuk meg a Révai Miklós Gimnázium igazgatójától.

Olvasóink írták

  • 3. Mankapunka 2010. június 23. 11:32
    „Rosszabbak lesznek,mint 4 éve....................”
  • 2. buggyant 2010. június 23. 11:27
    „1. Mit vársz? Kisalföld. Tele pontatlan találgatásokkal. Úgy látszik nem csak a pontokat találgatják, hanem az intézmények neveit is :)”
  • 1. rebus0907 2010. június 23. 10:57
    „Budapesti Gazdálkodási Főiskola??? Tudtommal az Budapesti Gazdasági Főiskola....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árvíz - Téglaadomány érkezett Bőnybe

Másfél millió forint értékű falazótéglát szállított kedden az árvíz sújtotta Bőnybe a Leier Hungária… Tovább olvasom