Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Milliókba került a csúszás

A győri szennyvíztisztító megépítésének csúszása csaknem egymilliárd forintba került.
Az ÁSZ tavaly négy olyan hazai beruházást vizsgált meg, amelyet az Európai Unió (EU) az ISPA előcsatlakozási alapból támogat, közülük az egyik a győr-bácsai szennyvíztisztító telep befejezése, modernizálása. Erre még 2000 júliusában ítélt meg Brüsszel 7 millió 250 ezer eurót (hozzávetőlegesen 1 milliárd 850 millió forintot) – az összeg azóta nem nőtt, holott a projektet a többéves késés miatt jóval drágábban lehet csak befejezni, mint annak idején tervezték. Az avatásra várhatóan 2006 nyarán kerül sor. Az ÁSZ-jelentés teljes terjedelemben a www.asz.hu honlapon olvasható.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentéséből kiderült, hogy elsősorban a központi szervek és az EU hibájából valamennyi fejlesztés két-három éves csúszásban van. Például csak a tenderdokumentációk jóváhagyása másfél évbe telt. Az eljárások lefolytatásában Győrben és Szegeden három-öt hónapos késéseket okozott, hogy az első projektek a Phare-támogatás elnyeréséhez készültek, s ezeket át kellett dolgozni. A négy építési munka szállítói számláinak kiegyenlítésekor a hatvannapos fizetési határidőhöz képest a 36 kifizetésből 26 esetben, a kifizetések 72 százalékánál volt késedelem. Ez nem az önkormányzatok hibájából, hanem a központi ellenőrzési rendszer késői felállításából történt így.

Az ellenőrök számos hiányosságra hívták fel a figyelmet külön Győr esetében is. „A négy projekt közül a kivitelezésre megkötött szerződésekből három átalányáras (Szeged, Miskolc, Győr), egy pedig rögzített egységáras (Debrecen) volt. Az átalányáras szerződés nem felelt meg a projektek szükségszerű műszaki változtatásai, valamint a kiviteli tervek hiányos rendelkezésre állása és előkészítettsége miatt" – áll a dokumentumban.

Győrben és más városokban sem volt szerencsés, hogy a műszaki megvalósítást és ellenőrzést végző, illetve a PR-vállalkozókkal az építési tenderezés idején vagy a kiviteli szerződéssel párhuzamosan kötöttek szerződést. Ez lehetőséget adott számukra, hogy elhárítsák a korábbi, az előkészítés hiányosságaiból eredő idő- és költségtúllépést. A győri beruházásnál előfordult, hogy kirívóan magas, a szerződött összeg 60 százalékára rúgó előleget adtak. A kisalföldi megyeszékhelyen a költség-haszon elemzésben a forint/euró árfolyamot jelentősen túlbecsülték: 2004-re 303,13 forint/eurót prognosztizáltak a 2004. májusi tényleges 255 forint/euró helyett.

Az ÁSZ vizsgálata megállapította, hogy a győri szennyvíztisztító építése a pénzügyi megállapodás szerint 14 millió 50 ezer forintba kerül, a kiviteli szerződésben azonban már 17 millió 270 ezer euró szerepel. Ez 23 százalékkal magasabb összeg. A felügyelőmérnök-tendernél (400 ezer helyett 385.800 ezer euró) és a nyilvánosság tájékoztatásáról szóló tendernél (50 ezer helyett 44 ezer euró) viszont sikerült valamennyit spórolni az eredeti tervekhez képest.

„ Nem önkormányzati követelések"

„ A projektterveket nemcsak azért kellett átdolgozni, mert eredetileg Phare-pályázatra készültek, hanem azért is, mert az ISPA bizottsága ragaszkodott az úgynevezett sárga könyv szerinti kivitelezői pályáztatáshoz. Ez azt jelenti, hogy a kiíró megszabja a teljesítendő követelményeket, azok megvalósítása és kielégítése a pályázó feladata. Ebből következik, hogy a pályázati eredményhirdetés után még újabb tervezés, engedélyezés stb. kellett hogy következzen.

Ezek nem önkormányzati követelések voltak" – hangsúlyozta kérdésünkre Eredics Imre győri alpolgármester. Hozzátette: a jelentős idővesztés következménye volt az is, hogy az eredeti költségszámítás tarthatatlanná vált, miközben az uniós támogatási összeg nem változhatott. „A jelentős többletköltségek viselésére valakinek biztosítékot kellett adni, s ez az önkormányzat nem lehetett.

A szerződés átalányáras helyett más nem is lehetett, mert a pályázat odaítélésekor a műszaki megvalósítási tartalom ismeretlen volt. Megjegyzem, a debreceni projekt hulladékgazdálkodási, a vörös könyv szerinti követelményekkel. Ez azt jelenti, hogy a pályázat mindent pontosan tartalmaz, attól egy tollvonással sem lehet eltérni" – közölte. Az alpolgármester elismerte, hogy a forint/euró árfolyambecslés nem volt sikeres, de akkoriban a trendek alapján nem volt elfogadhatatlan.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Esküvői Kiállítás Győrben

Január 29-30án rendezik meg a hagyományos Esküvői Kiállítást a győri Egyetemi Csarnokban, színes… Tovább olvasom