Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Milliárdok jutottak fejlesztésekre a régióban az elmúlt években

A 2007-2013-as uniós fejlesztési ciklusban a nyugat-dunántúli régióban (Vas, Zala, Győr-Moson-Sopron) összesen 782 milliárd forint pályázati támogatást nyert el 7.700 pályázat.

Győr-Moson-Sopron megyébe az Új Széchenyi Terv keretében 2011 és 2013 között 2137 sikeres pályázatnak összesen 96 milliárd forint jutott.
Minderről sajtótájékoztatón beszélt csütörtökön a győri városházán Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára, Simon Róbert Balázs, Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának alpolgármestere és Kara Ákos, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés alelnöke.

A Miniszterelnökség, a Nemzetgazdasági Minisztérium, és a Széchenyi Programiroda tart a 2014-2020-as költségvetési időszak operatív programjairól a városban konferenciát.

Csepreghy Nándor elmondta, hogy a 2014-2020-as uniós fejlesztési ciklusban az egységes uniós stratégia szerint jobban figyelnek arra, hogy Európa a világgazdasági versenyben jó pozícióban maradjon. Így a támogatásokat főként a megújuló energiák felhasználására, a foglalkoztatás növelésére, a mélyszegénység csökkentésére akarják fordítani. A megújuló energiák felhasználását az összefelhasználás 14,6 százalékára akarják növelni, az aktív korúkat foglalkoztatásának arányát 75 százalékra. A korai iskolaelhagyók arányát szeretnék tíz százalék alá csökkenteni.

Az uniós fejlesztési pénzekből hazánkban az elkövetkező ciklusban a gazdaságfejlesztésre fordítható keretet 24 százalékról hatvan százalékra növelik. A gazdaság növekedésének támogatása, a munkahelyteremtés miatt. A közhasznú célú támogatások negyven százalékra csökkennek, de azok felhasználásának hatékonyságát növelni akarják. S a fejlesztési döntésközpontok decentralizálása valósul meg.

Kara Ákos, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés alelnöke elmondta, hogy a területfejlesztési döntéseknél arra fognak fókuszálni, hogy a járműipart tovább erősítsék környékünkön, és fejlődhessen az élelmiszerfeldolgozó-ipar. Emellett fontos a közösségi célú beruházások támogatása is.

Simon Róbert Balázs győri alpolgármester tájékoztatása szerint 2011 és 2013 között a fejlesztési pénzek 50,6 százalékát kapták vállalkozásfejlesztési célok a megyében. Győrnek 924 sikeres projektre mintegy 35 milliárd forint jutott az említett időszakban, ebből 14 program volt az önkormányzaté, ami összesen mintegy 4,4 milliárd forintot jelent.
Az alpolgármester megemlített néhány uniós pályázati pénz segítségével megvalósuló fejlesztést: az újvárosi szociális városrehabilitációt, a kerékpárút-építést, a zajcsökkentő terv készítését, a vízelvezetést négy városrészben, a győrszentiváni óvodabővítést, a belvárosban a Király utcának és környékének fejlesztését...

A csütörtöki konferencián a 2014. január 1-én kezdődő új fejlesztési ciklus forrásait mutatják be szakemberek és beszélnek az uniós elvárásokkal kapcsolatos eddigi tapasztalatokról is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rendőrségi parkolóban ütközött - szemtanúkat keresnek

Közlekedési balesetek szemtanúinak jelentkezését várja a rendőrség. Tovább olvasom