Kisalföld logö

2018. 09. 26. szerda - Jusztina 4°C | 15°C Még több cikk.

Mérgező iszap: a Rábán és a Mosoni-Dunán nem kell védekezni

Győrnél a legfrissebb mérések szerint sikerült a pH 10 alatti értékének megtartása, ezzel stabilizálták a vízminőséget - áll az ÉDUKÖVIZIG közleményében.


19 óra 45 perc - A pH koncentráció továbbra is a 10-es érték alatt van

Csütörtökön az ÉDUKÖVIZIG folytatta a vízminőség-kárelhárítási tevékenységet.

˝A Marcal Rábába való torkolata előtt folyamatosan gipsz és ecetsav vegyszeradagolást alkalmazunk.

A megtett beavatkozások hatására Gyirmótnál a Marcal-duzzasztó környezetében folyamatosan csökken a pH értéke, a délutáni adat szerint 9,79.

A vízminőség nyomon követésére a mai naptól további mérőhelyek kialakítása történt a vízügyi igazgatóság és a környezetvédelmi hatóság részéről.

Ennek alapján Győr belterületén a Rába folyó Petőfi-hídi és Széchenyi-hídi szakaszánál, illetve a Duna Gönyű szelvényénél is folyamatosak a mérések.

Az eredmények azt mutatják, hogy sikerült a pH 10 alatti értékének megtartása, ezzel stabilizáltuk a vízminőséget.

A helyzet eredményeként sem a Rábán, sem a Mosoni-Dunán semmilyen beavatkozást nem tervezünk, csupán megfigyelést végzünk˝ - áll az ÉDUKÖVIZIG legfrissebb közleményében.

15 óra 02 perc  - Délután három óra körül tetőzött Győrnél a Mosoni-Dunában a lúgosság

Délután három óra körül tetőzött Győrnél a Mosoni-Dunában a lúgosság, akkor 9,65-os pH-értéket mértek - közölte az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője, hozzátéve: péntekre 9-es szint alá csökkenhet ez az érték.

Gönyűnél legutóbb 9,2-es, a Nagy-Dunán 8,4-es szintet mértek, de folytatják a védekezést. Eddig mintegy 200 tonna ecetsavat és 1500 tonna gipszet öntöttek a hétfői vörösiszapömléskor elszabadult lúgot a megyébe hozó folyókba, hogy semlegesítsék a maró anyagot - mondta Janák Emil.

Az alacsonyabb értékekre utalva arról beszélt: nem tartja valószínűnek, hogy a Dunában halpusztulás következett volna be, inkább az erősebben szennyezett mellékfolyókon elpusztult tetemek jelenhettek meg ezen a szakaszon.


Korábban:

Hajnalban a Rábát, délelőtt a Mosoni-Dunát, délre a Duna főágát is elérte a szennyezés.

Hajnali három óra körül elérte a Rábát a hétfőn elszabadult vörösiszap-ár, délelőtt fél tízkor pedig már a Mosoni-Dunát is. Délben a Duna főágát is elérte a szennyezés.

A folyók védelmén dolgozó szakemberek szerint mostanra sikerült annyira oldani a szennyezés lúgosságát, hogy annak pH-értéke 10 alá csökkenjen; korábbi közlések szerint ilyen értéknél már elkerülhető, hogy további környezetvédelmi károkat okozzon az anyag.

Győrben a Petőfi-hídnál a Rába és a Kossuth-hídnál a Mosoni-Duna Ph-értékét is mérik, utóbbi helyen fél tízkor 9,3-as pH-értéket mértek.

A szakemberek továbbra is mérik a víz szennyezettségét, a pH-érték folyamatosan csökken - áll az OKF MTI-hez eljuttatott közleményében.

Dobson Tibor kárfelszámolási helyszíni szóvivő az MTI-nek elmondta: a szakemberek folytatják a Rába és a Marcal torkolatánál a lúg semlegesítését ecetsav és gipsz segítségével. Mint hozzátette, a Rábában nem tapasztaltak halpusztulást.


Fotók: Cseh Róbert

Dobson Tibor kármentesítési szóvivő korábban az MTI-nek elmondta: a gipsszel történő semlegesítés nyomán fokozatosan csökken a Marcal folyó szennyezettsége, csütörtök hajnalban már 10 körüli pH értéket mutatott, így valószínűsíthetően a vörösiszap szennyeződés nem okoz környezetvédelmi kárt a Rábában. Délre kiderült, hogy a Marcal élővilága kipusztult, a Rába, a Mosoni-Duna és a Duna élővilágának megmentéséért 9,5 pH alá kell csökkenteni a vizek kémhatását.

A katasztrófa sújtotta térségben folyamatosan történik a talajvíz és a felszíni vizek monitorozása a szennyezettség meghatározása érdekében, a monitorozott kutak Kolontáron 7.5 pH értéket mutattak - közölte a kármentesítési szóvivő.

Olvasóink írták

106 hozzászólás
 • 106. háté 2010. október 09. 21:47
  „moderálva off”
 • 105. szocdem 2010. október 09. 18:36
  „96!

  A gyárat télleg nem szabad bezárni! Sőt a tulajoktól a veszélyes hulladékok megsemmisítésére fordítandó pénz ellopásáért sem kell bünti.
  Elvégre mi lesz a gazdagokkal, meg a magyar iparral??? (Semmi!)

  De javaslom: a jövőben Te udvarodon is tárolják ezt a gyilkos és káros mocskot, ami tönkretette a fél d.túlt!”
 • 104. elemér 2010. október 08. 19:09
  „Ez valami olyan, mint mikor GWB (Bush) meglátogatta New Orleanst és gratulált a FEMA vezetöjének, aki ott mindent elcseszett. "Brownie you´re doing a heck of a job." Ezt megtapsolták. Brown egy egyetemi ökör volt, és egy politikai kinevezést kapott Bushtol.

  http://www.youtube.com/watch?v=RO2xi0uLnj8”
 • 103. Fürgeszarvas 2010. október 08. 17:16
  „"Ime, egy vezető, abból a hívatalból, ahonnan a " PONTOS-PRECÍZ SZAKVÉLEMÉNYT" adták ki, 2010.09.24 én, az ajkai vörös iszap tárlóról, miszerint az minden szempotból, szabályos, a környzetet nem veszélyeztető építmény volt!
  A környezetvédelmi szakmát igencsak meglepte, amikor a napokban kiderült: a vidékfejlesztési minisztériumba államtitkár-helyettessé nemrégiben kinevezett Kling István megüresedett posztjára, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség élére Zay Andreát, a budapesti Práter utcai általános iskola igazgatóját nevezték ki.

  "Kicsoda Zay Andrea? A terézvárosi képviselő-testületben az államtitkárral együtt fideszes képviselőként is tevékenykedő negyvenhét éves új felügyelőségi vezető önéletrajza szerint eddig különféle civil egyesületek aktivistájaként került kapcsolatba a természetvédelemmel: részt vett az andornaktályai Búbos Ban ka Környezetvédő Kör alapításában, táborokat, élővíz-figyelő programokat szervezett. Az egri főiskolán biológia-technika, majd kémia-környezetvédelem szakon végzett asszony oktatástechnológusi, irodavezetői és politikai szakértői szakképesítést, majd jogi végzettséget is szerzett. Négy évig, 1999 és 2003 között az MTV Közalapítvány titkárságvezetője, 2004 és 2005 között pedig Illés Zoltán országgyűlési képviselő személyi titkára volt, aztán a Regnum Katolikus Általános Iskola megbízott igazgatói posztjára, majd 2007-ben a Práter Általános Iskola igazgatói székébe jutott, s innen került a fehérvári székhelyű régiós környezetvédelmi hatóság élére, néhány hete."”
 • 102. elemér 2010. október 08. 15:21
  „Friss, még meleg is. Nincs probléma az ivóvizzel és a Dunával. BBC

  http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-11498884”
 • 101. elemér 2010. október 08. 12:51
  „http://www.google.com/hostednews/epa/article/ALeqM5jN6oSYUzOFd3oZR3B4oPtV0XWsuQ?docId=20101006%3AMTI%3AB0227

  A katasztrófa sújtotta térségbenfolyamatosan történik a talajvíz és a felszíni vizek monitorozása a szennyezettség meghatározása érdekében, a monitorozott kutak Kolontáron 7.5 pH értéket mutattak - közölte a kármentesítési szóvivő. Dobson Tibor elmondta.

  Persze mivel angolul ismerem a Google-t ilyesmit könnyen megtalálok.”
 • 100. elemér 2010. október 08. 12:46
  „Mérik a pH mérleget óránként. Ismerik a (savasság-lúgosság) és az egészségre gyakorolt hatásait.

  http://egeszsegsuli.ewk.hu/a-mindenhato-ph-merleg

  Ez volt pH8.5 és pH8-re szeretnék ma dél körül elérni kezeléssel mondta Dobson Tibor. Ezt adta 11:22 kor ma délelött a BBC. A viz higitása is segit és a szomszédos országok is oránként ellenörzik a pH-t. Attol tartanak hogy a szárazság miatt lehet por ami a levegöben terjed rákot is okozhat. Az unio megállapitotta hogy mindenért a cég felelös. Idáig 110 000 Eurot költöttek a takarittásra. A kormány segitséget kért az uniotol. Ez lenne 3-5 szakember tapasztalatokkal ilyesmiben.

  BBC részletessen beszámol,

  http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-11498884”
 • 99. Rudolfi 2010. október 08. 12:33
  „Nagy fájdalommal, és szomorusággal követem az eseményeket. A gyász és a nagy fájdalom ami eltölti az embereket.És , hogy nem elég mind ez, hajléktalanná válltak.Ki a felelős, hiz emberi mulasztás oka. Mindenképp , van ki okolható , csak meg kell találni az okos embereket. Ilyenkor holvannak, kávéznak.”
 • 98. hellószia 2010. október 08. 09:14
  „Megtudná mondani valaki, hogy az ivóvíz minőségéről van e hivatalos jelentés?
  eléggé aggaszt a dolog, főleg a gyerekek miatt.
  Oviban suliban nem adnak ásványvizet....”
 • 97. atika61 2010. október 08. 07:51
  „96!!!!
  Leszarni most, hogy mi lesz az iparral!
  Csernobil! Persze , hogy 20 évre odavágott. És ez a mostani???? Ugyan az!
  Eltitkolt halálesetek! Elhiszitek ti azt, hogy "csak" négy halott van????
  Majd csak figyeld! Az átkosban jól megtanulták ezek, hogy hogyan kell hazudni és tagadni.
  Egyébként felelőst nem nagyon kell keresni. Privatizálták fingért az egész iparágat, a környezetvédelemre fordítandó, kötelező ráfordítást pedig zsebretették. ( 30 milliárd!!!!!!) 2011-ig kellett volna ennyit beleinvesztálni. És a röhej az, hogy ezen mulasztásukért csak egy millió forint a bírság!!. Javaslom, hogy a külömbséget azonnal kobozzák el ezektől a népirtóktól, hiszen az amit okoztak pénzben nem is mérhető, de legalább egy új falut el lehet belőle kezdeni.
  Egyébként azt, aki 1989 körül csak vöröscsillaga miatt került közel a privatizációhoz, mindet falmellé kéne állítani. Megnézni, hogy hogy a francba tudott szinte pillanatok alatt milliárdokra szert tenni. Csakis a mi hátunkon, rajtunk élősködve és rabolva! Na, ezektől teljes vagyonelkobzást, aztán az államadósság egyből eltűnne! Talán közelebb kerülnénk az Uniós bérekhez is, ha már az árakban ott vagyunk.”
 • 96. bogabo 2010. október 08. 06:47
  „@96, IM: tényleg szörnyü dolog ez ami itt történt, és a vállalat hibája, de azért gondolkozzon már!
  Csernobil egy 20 évre az egész világra kiható dolgot teremtett, aminek azóta is isszuk a levét! Nem kéne ahoz hasonlítgatni, még ha látványban ott is van. Az, meg hogy zárassuk be a gyárat... és mi lesz a magyar iparral? Gratulálok az ötletedhez!”
 • 95. zsukov 2010. október 08. 02:25
  „Várhato volt !!!!”
 • 94. Renikee2 2010. október 07. 21:57
  „A sok showműsor pénzéből nyugodtan lehetne segíteni!”
 • 93. Renikee2 2010. október 07. 21:51
  „Kiváncsi vagyok, hogy ki lesz a felelős! Gondolom senki sem vállalj majd érte a felelősséget! Bele sem gondolnak, hogy milyen károkat okoztak!”
 • 92. IM 2010. október 07. 21:28
  „Az egész céget, belehajtanám a saját iszapjukba. Állatok mit tetetek ezzel az országgal. Csernobil ehhez képest semmi. Majd ha feltámad a szél mindenfele fújni kezdi.Haj mi lesz még itt. ..”
 • 91. Renikee2 2010. október 07. 21:13
  „2012
  Hihtetetlen, ami itt folyik! Persze felelősök biztosan nem lesznek!”
 • 90. Lehel54 2010. október 07. 20:37
  „Ideje lenne bevezetni az emberi jogokat. Na nem azokat,amelyeket a politikus talált ki nekünk.
  Ha valakik tizen- milliárdokat szerez a nép hátán,akkor ne szövegeljen senki se,hogy nem felel semmiért se.”
 • 89. cuprosan 2010. október 07. 20:31
  „....
  Szerinted is fontosabb egy áruházi tolvajt rögtönítélő bírósággal azonnal elítélni, mint ezeket a törvényen felülálló embereket akik a pénzéhségük miatt családokat tesznek tönkre védeni? Mellesleg az áruházi tolvaj is megérdemli a büntetését , csak jó lenne már a bűntetteket is súlyozni!”
 • 88. Alfonz23 2010. október 07. 20:29
  „Nem csak a halak pusztulnak a folyóban, hanem azok az állatok (őzek, nyulak, stb.) amelyek a Marcalra járnak inni. A Marcal árterében sorban fekszenek az állati tetemek, a vízesek, a polgárőrök, a rendőrök senkit nem engednek fel már a Marcal töltésre sem.”
 • 87. Dwatson 2010. október 07. 20:24
  „A lúgosság "enyhén emelkedett,aztán erősen csökkent"!A"vörös iszap nem veszélyes anyag"az unió szerint.Csak azt nem értem akkor mért kellett embereknek meghalni,és mért van itt a fél világ tévése?A felelősök meg a portás,üzemlakatos,meg a gátőrsegéd lesz.”
106 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iszapömlés: Habsburg György Koroncón - galéria

Koroncón tájékozódott a védekezési munkálatokról Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke. Tovább olvasom