Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Mennyit kereshet egy rokkantnyugdíjas?

Olvasóink kérdezték, a szakember pedig válaszolt a rokkantnyugdíjjal kapcsolatos problémákra.


Olvasói kérdések

˝1951-ben születtem, III. csoportba tartozó rokkantnyugdíjas vagyok, havi nyugdíjam 76.955 forint. Ha találnék munkát , mennyi az a havi jövedelem, ami után nem vonnák meg a nyugdíjamat?˝

˝2007-ben rokkantosítottak, nyugdíjam 87.000 forint. Hány órát és mennyiért dolgozhatok egy hónapban a nyugdíjam mellett? Ez attól is függ, hogy mivel rokkantosítottak le?˝


Horváth Imréné, a Nyugat-dunántúli Regionális Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság igazgatóhelyettese tudatta: az öregségi nyugdíjkorhatárt el nem érő III. csoportba tartozó rokkantnyugdíjasnak megszűnhet a rokkantsági nyugdíjra való jogosultsága: akkor, ha keresőtevékenységet folytat és a 6 egymást követő hónapra vonatkozó keresetének havi átlaga meghaladja a rokkantsági nyugdíj kétszeresét, a mindenkori kötelező legkisebb munkabér összegét. Az 1951-ben született III. csoportba tartozó rokkantnyugdíjasnak, akinek ellátása 76.955 forint, a 6 egymást követő hónapban elért keresetének átlaga a 153.910 forintot nem haladhatja meg. Annak a rokkantsági nyugdíjasnak, akinek ellátása 87 ezer forint – ha III. csoportba tartozó rokkant és még nem töltötte be az irányadó öregségi korhatárt –, a 6 havi keresetének átlaga a 174 ezer forintot nem haladhatja meg. Azok a nyugdíjasok, akiknek ellátása olyan alacsony, hogy a kétszerese sem éri el a minimálbért (73.500), eddig az összeghatárig kereshetnek. A kereseti korlát nem vonatkozik azokra, akik I., II. csoportos rokkantak, illetve akik a rájuk vonatkozó öregségi nyugdíjkorhatárt már betöltötték.

Olvasóink írták

  • 2. futóbab 2010. március 27. 21:07
    „Adtak a szarnak egy pofont.Ugyanis megint az jár jól akinek több a pénze.Nem lehetne a kis nyugdíjasokat segíteni? Vagy emeljék a kereshető összeget,vagy a magasabb nyugdíjjal rendelkezők is csak a minimál bér erejéig kereshessenek.Igazságtalanságnak tartom ezt a kereset szabályozást.”
  • 1. janika 2010. március 18. 12:06
    „A valósággal szemben a társadalombiztosító már kettő hónapi bér-jellejű jövődelem miatt is elveszi a rokkantnyugdíjat és új folyósítási kezdete ír elő, és ezzel megrövidíti a rokkantat 10,71%-al. Nekik nem számít az, hogy történt-e állapotváltozás és, hogy van e jogi alapja a rokkantnyugdíj megrövidítésének. A fellebbezést a Megyei Bíróság elutasítja, és helyben hagyja a rokkant törvényellenes, hamis valótlan adatokra kreált megrövidítését! Természetesen a bűnüldözés, pedig tátja a mafla pofáját, mert nem akar az utcára kerülni, mint munkanélküli e rendszerben. No meg e rendszerben az a módi, hogy a jogászok, azt tesznek, ami nekik tetszik, hisz a sajtó nem meri a nyilvánosságra hozni az efféle eseteket. Sőt ezt6 is ki9 fogják cenzurálni, mint, ha nem volna igaz, amit leírtam!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vámnyomozók százmilliók nyomában

A pénzügyőrség regionális nyomozóhivatala 2009-ben 932 büntetőeljárást folytatott le. Tovább olvasom