Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Megyénkből kérnek a legtöbben osztrák nyugdíjat

Hosszabb ideig dolgozott itthon, mint a határon túl, de így is magasabb ellátásra számíthat Ausztriából, mint hazánkból.

Uniós csatlakozásunk óta egyharmadával nőtt azok száma, akik Ausztriából is jogosultak lehetnek nyugdíjra. Havonta mintegy kétszáz osztrák–magyar nyugdíjigényt nyújtanak be hazánkban élő magyarok – kétharmaduk megyénkbeli.

A Sopronban és Győrben napokban megtartott Magyar–osztrák Tanácsadó Napokon összesen több mint százan kértek segítséget az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóság és az osztrák nyugdíj-biztosítás szakembereitől.

Ausztriából és Magyarországról is szeretnének nyugellátást igényelni vagy már igényeltek is, mert mindkét országban dolgoztak, munkaviszony alapján, vállalkozóként vagy más módon szereztek szolgálati időt.

– A többi nyugat-dunántúli megyében erre nincs jelentős igény, de Győr-Moson-Sopronban rendszeresen tartunk tanácsadást az osztrák kollégákkal együtt. Győrben már ötször, Sopronban kétszer jártunk – mondta el Szabó Csabáné dr. Soltész Judit, a Központi Nyugdíj-nyilvántartó és Informatikai Igazgatóság osztályvezetője és hozzátette: a legtöbb érdeklődőnek azt mondják el, hogy nem kell mindkét országban benyújtaniuk a nyugdíjigényt, csak ott, ahol állandó lakhelyük van.

A hatóságok felveszik egymással a kapcsolatot a nyugdíjak megállapítása érdekében, s azokat majd két helyről, kétféle pénznemben utalják a biztosítottnak.

Mindkét ország a saját szabályozása alapján bírálja el, milyen összegű nyugellátást kaphat az igénylő arra az időre vonatkozóan, amikor az adott országban dolgozott. Viszont a nyugdíj-jogosultsági feltételeknél a munkával töltött éveket, a szolgálati időt együttesen, összeszámítva veszi figyelembe az osztrák és a magyar nyugdíjbiztosítás is.

Aki legalább egy évet dolgozott Ausztriában, már kaphat onnan nyugdíjrészt. Az osztrákoknál is a szolgálati idő hossza és formája (munkaviszony, munkanélküli-ellátás, táppénz stb.), a kereset számít a nyugellátás megállapításakor és a születési évtől függ, kire milyen öregségi nyugdíjkorhatár vonatkozik.

Az viszont tévhit, hogy az osztrák bért figyelembe veszik a Magyarországról kapott nyugdíj megállapításakor. Horváth Imréné, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Nyugdíj-biztosítási Igazgatóságának igazgatója azt is elmondta, megyénkbeli ügyfélszolgálataikon is beadható az osztrák–magyar nyugdíjigény.

– Nagyon örülök, hogy egyszerre beszélhettem az osztrák és a magyar tanácsadókkal, hogy tolmácsoltak is nekem, ráadásul nem kellett ezért a fővárosba utaznom – mondta el a győri Csányi Zoltán, aki már betöltötte a hatvanat.

Ellátás két országból. Az ingázás lemondásokat kívánt, de Csányi Zoltán magasabb nyugdíjra számíthat Ausztriából, mint hazánkból. Fotó: Bertleff András.
Ellátás két országból. Az ingázás lemondásokat kívánt, de Csányi Zoltán magasabb nyugdíjra számíthat Ausztriából, mint hazánkból. Fotó: Bertleff András.

Korábban 28 és fél évig Magyarországon dolgozott, de már több mint húsz éve Ausztriában foglalkoztatják bádogosként.

Beadta nyugdíjigényét, de tisztáznia kell még a jogosultsági idők igazolásait. Hosszabb ideig dolgozott itthon, mint a határon túl, de így is magasabb ellátásra számíthat Ausztriából, mint hazánkból. Úgy érzi, megérdemli, mert családja megszenvedte, hogy évtizedeken át csak hetente járt haza.


 
Osztrák rutin


Az Osztrák Nyugdíj-biztosítás szakértői, Josef Sonnleitner és Michael Haberl elmondták, hogy a közös tanácsadó napok nemcsak a biztosítottaknak előnyösek, hiszen ilyenkor a két hatóság szakembereinek tapasztalatcseréjére is alkalom nyílik.

Németországgal már korábban kiépített ilyen kapcsolatot az osztrák hatóság, közvetlenül is beléphetnek a németek számítógépes rendszerébe, ha olyan osztrákok ügyeit intézik, akik Németországból is kaphatnak nyugellátást.

Emellett főként Svájcból, az USA-ból és Kanadából igényelnek nyugdíjat osztrákok.Olvasóink írták

 • 5. Star-Spangled 2011. szeptember 29. 00:51
  „#3 Nincs min.10-ev!! Mit "pakoltal" be a SS-ba!!! Nagyon fontos! Dolgozhattal te 100-evet,ha nem fizettel be,csak
  centeket!!!!!! Erted! Pl,ha szarul kerestel!!!!!!!”
 • 4. elemér 2011. szeptember 27. 18:52
  „Görög nyugdijkor az zavaros 58-61 év között van. Nyugdijat 10-40% lefaragták és felemelik 63-évre 2015-ben. Ez persze hogy fáj. Németek 65-röl 67-re emelték a teljes nyugdijkort pár éve. Nagyjábol az USA-ban is ez a teljes nyugdijkor. Vagyis aki korábban megy nyugdijba az kevesebbet kap. Osztrákok 65 éves korban kapnak teljes nyugdijat, de 59 éves korban mennek nyugdijba. (Forditás szerintem dióhéjban.) http://tinyurl.com/yc57bjc

  Mo.-n is hasonló nyugdij nyirbálások voltak, mint a görögöknél. Ez u.n. munka alapu társadalom.”
 • 3. elemér 2011. szeptember 27. 14:28
  „Mo.-n még gyerekcipöben járnak az emberek. USA-bol is adnak nyugdijat annak aki legálissan ledolgozta a min. 10 évet. Nagyjábol ez egy nemzetközi min. alap a nyugdij jogosultsághoz munka alapon. Ilyesmit a Bp. USA követségen kell kérvényezni a nem USA állampolgároknak Mo-n. Ha lenne egy közös nyugdij megállapodás, akkor az ugy menne mint az Osztrákokkal. Tehát nem lenne szükség ezt a követségen rendezni. Ámerikai állampolgárok pedig csak kattintanak és a net-n is kérvényezhetik a nyugdijat bárhol a világon. Kérdezni is lehet bármit. Forditottam Gyik. a nyugdij laprol. Tapasztalatom ha valami nem stimmel és mellébeszélnek, akkor a képviselö tud intézkedni. Képviselök is a net-n vannak.
  http://tinyurl.com/43zvmh8
  http://tinyurl.com/3e4uubb

  Közös egyezményekben bent van hogy nem kell fizetni duplán a nyugdijba.
  http://tinyurl.com/3blul89”
 • 2. greenie 2011. szeptember 27. 09:06
  „Ja, ilyenkor kérem jó barátok az osztrákok? Ha meg nem pénzt kérünk tőlük, hanem csak oda járunk pihenni, szórakozni, netalán bevásárolni, mert ott olcsóbb mit a nemzeti honban, akkor meg szidjuk őket? Nem képmutatás ez? De ha ugyanezt csinálják velünk mások, pl szlovákok, akkor meg megvagyunk sértődve. Hogy is van ez?”
 • 1. Star-Spangled 2011. szeptember 26. 18:57
  „Miert, talan Bekes- megyebol kellene!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bármilyen drága a benzin, a mentőknek, tűzoltóknak menni kell

A mentőknek egyforintnyi üzemanyag-áremelkedés évi 4 millió forint pluszköltséggel jár. Tovább olvasom