Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 8°C Még több cikk.

Megyei közgyűlés: Molnár Csaba és Szakács Imre súlyos szópárbajt vívott

Elfogadta a közgyűlés a 2011-es költségvetést, így a megszorítások miatt körülbelül 100 munkahely szűnik meg a megyei intézményeknél. Himnusz éneklés ezentúl nem lesz az ülések előtt.

10 óra 45 perc

Információnk szerint ugyan közel 160 státus szűnik meg a megyei intézményeknél, de ez nem azt jelenti, hogy 160 ember egyik napról a másikra utcára kerülne.

Sokan nyugdíjba vonulnak, illetve egyes intézményekben a napi óraszám csökkentésével próbálják megoldani a nehéz helyzetet.

Bár konkrét számokat egyelőre nehéz mondani, körülbelül 100 embernek szűnik meg a munkahelye a megszorítások miatt. 

10 óra 32 perc

A március 15-i ünnepi közgyűlést Beleden ünnepli idén a megyei közgyűlés, míg a következő közgyűlésre április 22-én kerül sor.

A közgyűlés véget ért.

10 óra 27 perc

Felgyorsultak az események: a kisebb horderejű ügyekben fogadják el a képviselők a napirendi pontokat. Vita, hozzászólás nincs.


A megyei közgyűlés elfogadta a 2011-es költségvetést - fotók: Cseh Róbert.

10 óra 25 perc

Zárt ülésen döntött arról a közgyűlés, hogy egy fertőrákosi és egy soproni ingatlant eladásra kijelölt.

10 óra 23 perc

Ezentúl nem kezdődik a Himnusz eléneklésével a megyei közgyűlés. Takács Krisztián (Jobbik) képviselő szerint érthetetlen, hogy "Fidesz frakciójának tagjai elcsépeltnek tartják havonta egyszer a Himnusz eléneklését".

Szakács Imre hozzátette: az ünnepi közgyűlések (márc. 15., aug. 20.) természetesen mindig a Himnusz eléneklésével kezdődnek.

10 óra 12 perc

Szakács Imre arra kérte a megyei intézmények vezetőit, hogy "szigorú renddel tartsák be a költségvetés számait".

A 2011. évi költségvetési bevételek összege 24.111.024 E forint, amit 1.789.430 E forint működési hitel és 988.018 E forint fejlesztési célú hitel (81,5 százaléka a megyei kórház beruházásaihoz kapcsolódik) egészít ki.

Ennek megfelelően a bevételek főösszege 26.888.472 E forint. A költségvetési kiadások összege 25.448.597 E forint, amit finanszírozási célú kiadásként 1.439.875 E forintos működési célú (likvid) hiteltörlesztés egészít ki.

Ennek megfelelően a kiadás főösszege 26.888.472 E forint. A 2011. évi költségvetésbe tervezett működési hiány összege 1.789 millió forint.

A hiány finanszírozási módja: hitelfelvétel.

10 óra 11 perc

14 igennel, 5 nemmel, 2 tartózkodással a közgyűlés elfogadta a megye 2011-es költségvetését.

10 óra 7 perc

Aller Imre (MSZP) a költségvetést érintő négy módosító javaslatát a közgyűlés egyenként elutasította. 

10 óra 2 perc

Molnár Csaba és Szakács Imre súlyos szópárbajává fajult Molnár Csaba felszólalása.

A megyei közgyűlés elnöke demagógiával vádolta meg Molnár Csabát, mire a szocialista képviselő kikérte magának, hogy a szavába vágtak.

Mindez körülbelül 2-3 perces szócsatát eredményezett, s a megyeházát amúgy eddig többnyire elkerülő parázs pillanatokat hozott.

10 óra

Szakács Imre először arra kérte Molnár Csabát, hogy "parlamenti hozzászólást ne a megyei közgyűlésen tegyen a képviselő úr". 

9 óra 57 perc

"A számok szerint reálértéken igenis csökkent a megyei önkormányzatok támogatása, míg az önkormányzatok esetében általános és nominális szinten is" - közölte Molnár Csaba.

A MSZP képviselője szerint az államadósság Magyarországnál jóval gazdagabb országokat is érint, mégsem lépnek meg hasonló megszorításokat.

9 óra 54 perc

Az egykori kancelláriaminiszter Molnár Csaba először szólal fel.

9 óra 51 perc

Kovács Tamás (MSZP) elsőként arról beszélt, hogy a szocialista frakció hajlandó a megyei fejlesztéseket támogatni, mint ahogy a Petz-kórház uniós pályázatánál is tette.

Kovács Tamás ugyanakkor fenntartotta álláspontját, miszerint a költségvetés tervezetében az illetékbevételekről "fantomszámokkal" esett szó.

9 óra 46 perc

Takács Krisztián (Jobbik) szerint "beérett az utóbbi húsz év vidékleépítő politikája". A képviselő hozzátette: "nem volt arról volt szó, hogy 160 ember utcára kerül, ezért támogatni ezt a költségvetést a Jobbik frakciója nem tudja".

"A kritika elsősorban nem a megyének, hanem az Orbán-kormány vidékpolitikájának szól" - mondta végszóra Takács Krisztián. 

9 óra 44 perc

Kóczán Zoltán, a közgyűlés alelnöke szerint "a számok makacsak, s nem jókedvünkben, hanem a súlyos helyzet miatt szükséges a leépítéseket megtenni". 

9 óra 42 perc

Molnár Rita, a Pénzügyi és Vagyonkezelői Bizottság elnöke hozzászólásában kikérte Kovács Tamás szavait, miszerint "fantomszámokkal dolgoztak volna az illetékeket illetően".

9 óra 40 perc

"Ha a közgyűlés elfogadja ezt a költségvetést, akkor a csőd elkerülhető, fizetőképes marad a megye.

Nagyon szomorú ugyanakkor, hogy a kisebb településeknek és civil szervezeteknek eddig biztosított pályázati rendszert nem tudjuk folytatni, amely azért is kár, mert 1990 óta komoly hagyományai alakultak ki ennek" - közölte Szakács Imre.

9 óra 35 perc

"Az sem igaz, hogy az Orbán-kormány csökkentette volna a támogatások mértékét: a tavalyihoz képest pont közel 4 százalékkal emelte. Más kérdés, hogy az utóbbi évek 25-30 százalékos elvonását mindez nem pótolja" - mondta Szakács Imre.

9 óra 33 perc

Szakács Imre szerint "nem most kezdődött el a megyei önkormányzat pénzügyi támogatásának csökkentése, hanem 2006-ban".

A megyei közgyűlés hozzátette: "az elmúlt hat évben kétmilliárd forintot vontak el Győr-Moson-Sopron megyétől". 

9 óra 30 perc

Aller Imre szerint hiba, hogy a Pénzügyi és Vagyonkezelői Bizottság nem fogadta el és nem támogatja azokat a módosító indítványokat, melyek az illetékbevételek emelésével jártak volna, s plusz pénzt biztosítottak volna a megyének.  

9 óra 27 perc

Aller Imre (MSZP) szerint ki kell jelenteni: az Orbán-kormány magára hagyja, s nem támogatja a megyei önkormányzatokat, s nem látni, hogy 2013-2014-ben változna ez a folyamat. 

9 óra 23 perc

Szakács Imre válaszában leszögezte: "2006-ban a Gyurcsány-kormány meg akarta szüntetni a megyei rendszert, de talán mások úgy gondolják, hogy megyére szükség van".

A megyei közgyűlés elnöke szerint "példaértékű az az összefogás, mely a mosonmagyaróvári múzeumért indult az utóbbi hetekben Mosonmagyaróvár önkormányzata és a kistérségi polgármesterek vezetésével". 

9 óra 20 perc

Kovács Tamás (MSZP) értetlenül áll a képviselőasszony szavai előtt, mivel szerint "nem érdemtelenül dicsérni kellene, hanem szorgalmasan dolgozni".

"Ha a megye kénytelen leépíteni az intézményeit, akkor szükség van-e egyáltalán megyére?" - kérdezte végszóként Kovács Tamás. 

9 óra 18 perc

Török Katalin (Fidesz-KDNP) képviselőnő szerint pozitív fordulat állt be a mosonmagyaróvári múzeum ügyében: a mosonmagyaróvári kistérség tagjai ugyanis vállalták hat múzeumi munkatárs bérének kifizetését.

9 óra 15 perc

Molnár Rita hozzátette: a hiány megfékezéséhez kényszerű, szükséges döntéseket kell meghozni a Megyeházán.

Elmondása szerint az intézkedések eredményeként a megyei intézmények támogatása átlagosan 15,3 százalékkal, az önkormányzati hivatal kiadása 20 százalékkal csökken.

9 óra 12 perc

"A Pénzügyi és Vagyonkezelői Bizottság állásfoglalása szerint a megyei önkormányzat 2011. évi költségvetésének rendelettervezete az előterjesztés szerint, változatlan formában ajánlható a megyei közgyűlés megtárgyalására, illetve elfogadására" - mondta Molnár Rita, a bizottság elnöke.

9 óra 7 perc

Kezdődik a legfontosabb napirendi pont, a költségvetés második fordulós tárgyalása.

9 óra 4 perc

Egy soproni és egy fertőrákosi ingatlan eladásáról zárt ülésen tárgyal a közgyűlés.

9 óra 1 perc

A közgyűlés az átruházott hatáskörről szóló beszámolót 15 igennel elfogadta.

Három plusz napirendi pont is várható.

8 óra 58 perc

Szakács Imre elmondása szerint 18 képviselő van jelen, így az ülés határozat képes.

8 óra 52 perc

A megyei közgyűlés hamarosan kezdődik.

A közgyűlés ütemtervét és napirendi pontjait ide kattintva tekinthetik meg.

A költségvetés első fordulós vitájáról itt olvashatnak.  

Korábban

Március 4-én, pénteken délelőtt 9 órakor ül össze ismét a megyei képviselőtestület.

A napirendek sorában 15 előterjesztés szerepel. Ezek között kétségkívül a legfontosabb téma a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat 2011. évi költségvetésének második fordulós tárgyalása és annak elfogadása lesz.

E napirendhez a költségvetés február 18-i első fordulós tárgyalása után - ekkor kiderült, hogy a megye büdzséjét csak az mentheti meg a csődtől, ha jelentős leépítésekre kerül sor -, a Szervezeti és Működési Szabályzat szerint február 22-éig írásban nyújthattak be módosító javaslatokat a képviselők.

A Pénzügyi Osztály összesítése szerint a megyei büdzséhez egy képviselő összesen 4 darab módosító javaslatot adott be, melyekről a szakbizottságok február 24-25-i ülésieken már véleményt formáltak.

A végső döntést a megyei képviselő-testület pénteki ülésén hozzák meg, a képviselők által támogatásra ítélt módosító javaslatok pedig beépülnek majd a megyei önkormányzat 2011. évi költségvetési rendeletébe.

A költségvetés tárgyalása mellett tájékoztató kerül a képviselők elé az évközi központi pótelőirányzatokról és a megyei intézmények saját hatáskörben végrehajtott előirányzat-változásairól.

Sor kerül a 2010. évi megyei költségvetés módosítására, majd felülvizsgálja a testület a Szervezeti és Működési Szabályzatát, valamint aktualizálja gazdasági és humán programját.

A vagyont érintő témákat követően az Értelmileg Sérültek és Segítőik Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesületével korábban kötött együttműködési megállapodás meghosszabbításáról is döntenek.

A megyei fenntartású intézmények közül ezúttal a soproni Tóth Antal Nevelési-Oktatási és Módszertani Központ igazgatója számol be az intézmény tevékenységéről, az intézményi érdekvédelem helyzetéről.

Olvasóink írták

42 hozzászólás
 • 42. pancser 2011. március 07. 12:51
  „41! Mit aggódsz, lesz nyugdíjad amennyi a fizetésed után jár. Ennek a mértéke a fizetésedhez viszonyítva jóval több mint Amerikában! A kapitalizmusban mindenki örül, hogy van munkahelye a szocializmusban meg azt hitted szívességet teszel, ha dolgozol. Ede bátyánk próbált valami rendet teremteni még a kutyáját is megmérgezték az ellenségei, meg levörösbárózták. Na most a győri munkás is kiharcolta magának a kapitalizmust és ez se tetszik. Ahol a profit termelődik, előbb ütnek és gyakran és soha, esetleg néha simogatnak. A nép akarta, áldott legyen a nép neve!”
 • 41. zakarias3 2011. március 06. 20:30
  „Rommel36!Igen nekem tetszett az az idő,ugyan is fiatal pályakezdő voltam,és nem beépített ember!Sokat dolgoztam,és megbecsűltek úgy erkölcsileg,mint anyagilag!Három gyereket tisztességgel felneveltem,útnak indítottam!Most a nyugdíj előtt örülök,hogy van munkahelyem,és 43év után a dicső kormányod intézkedéseitől kilátástalan a helyzetem!”
 • 40. titokgyula 2011. március 05. 18:34
  „Az Audi himnuszát fogják énekelni? A magyar már nem jó? Ezek aztán a magyarok.”
 • 39. Vanderer 2011. március 05. 15:34
  „Még ilyen elvakult komcsizást.Negyven éves létedre nagyon sanyaroghattál abban a rendszerben.”
 • 38. Józan 2011. március 05. 12:44
  „Aller elvtárs nem túl következetes mert saját falujában nem zavarja a hitelfelvétel(http://www.kisalfold.hu/rabakozi_hirek/otszaz_negyzetmeter_szazhuszmillio_forintbol/2206104/)
  Molnár Csaba is jobban tenné ha csöndbe maradna, mert ő is aktívan részese volt, hogy most ekkora az államadósság.”
 • 37. dorombolok 2011. március 05. 12:40
  „31.pancser: tévedsz , csak Audiból lehet nemzetmentőnek lenni! Sőt az egyi Audiból átkiabálva lehet a tutit megmondani: Emlékszel a Szíjjártó- Veres esetre az Audikkal?Azóta is hatalmas a vonzalom az Audik iránt !!”
 • 36. rommel 2011. március 05. 11:59
  „Zakariás3:4o éves vagyok.Ha neked tetszett a 70-80-as évek akkor te a rendszer beépitett embere voltál.Tudod a baloldal az értelem ellen küzd és mindig ezt próbálja meg "ideológiázni".De ez mindig olyan átlátszó hogy sokan hülyének nézik őket.Hát ez van.................”
 • 35. alacska 2011. március 05. 11:14
  „Azaz egy baj van, hogy nem az elmúlt 20évet vizsgálják. Igaza van a jobbiknak Magyarország összes börtöne nem lenne elég, ha az elmúlt 20év politikusait átvizsgálnánk, akik valamilyen módon ártottak az országnak.. Az Antall féle túlzott privatizáció és kárpótlás tette tönkre a magyar ipart, a magyar mezőgazdaságot.Ne feledkezzünk meg az állami gazdaságok "elherdálásáról" 1998-2002 között, a Deutsch féle beléptető rendszerről, amellyel 2 milliárd kárt okozott az országnak- ezt mért nem vizsgálja ki Budai Úr ?”
 • 34. Stickers 2011. március 05. 10:55
  „A fidesz nem igazán nyújt értelmi szintet :) Szóval ez jó vicc és vicces kérdés :)”
 • 33. N.Tamás 2011. március 05. 10:49
  „29.
  Ha neked ez ez az értelem magas szintje amit a fidesz nyújt,akkor csak sajnálni tudlak.”
 • 32. AntiFricc 2011. március 05. 10:29
  „Molnár csacsiiii!!!”
 • 31. pancser 2011. március 05. 07:26
  „Kovács Tamás, az óvári fő MSZP-és, kapott vagy 128 szavazatot itt a városban, még csak nem is szagol az élethez. Az Audiból nehéz a nép képviselője lenni. A szitu nagyon jól is jön a Fidesznek, mert az urat, elvtársat a pártja közvetlenül soha nem tudja megválasztatni, annyira nem kedvelik szűkebb környezetében. Ha ezt a m.jmot le nem cserélik Mosonmagyaróváron a legkisebb esélyük sincsen. Gyanítom Molnár saba ugyanillyen "népszerű" Győrben. Ezek a legelvakultabb gyurcsányíisták.”
 • 30. Stive 2011. március 05. 00:27
  „Mind bűnöző,csak őket senki nem bünteti,csak a tolvajt aki elcsen egy kis élelmiszert,vagy valamit mert éhezik,persze az is bűn,csak nagyságrendekkel kissebb...és ugye kinek vagy kiknek a bűne miatt éhezik.....”
 • 29. háté 2011. március 04. 21:05
  „14-es
  a narancssárga nem ideológia hanem ész kérdése ha érted hogy miről beszélek
  Azért mielőtt elcsábulnál magadtól, a narancssárga egyáltalán nem hozható összefüggésbe az ésszel!
  Sárga--az irigység színe, de a tolvajoké is/és egy fajé,-
  ---a vörös az esztelenség a vadság színe/ megint egy fajé
  Keverd össze a sárgát+ vörös= narancs-----olvasd össze a kettőt: a cionisták-komcsik zagyvaléka!”
 • 28. Dwatson 2011. március 04. 20:26
  „Penészes lett a narancs,belül talán már rothad is,mégis veszik sokan még mindig mint a cukrot!”
 • 27. apex 2011. március 04. 19:18
  „Mi szükség van erre a megyei közgyülésre? Mennyibe kerülnek nekünk a szupermenek veszekedései?
  A tabornok hozzászólásával teljesen egyetértek, a vers mondanivalója tökéletesen érvényes sajnos még mindig.”
 • 26. annobon 2011. március 04. 17:57
  „23-hoz: Mélységesen elítélem. A Gyurcsányt is aszekfűs brancsával együtt. Meg az Orbánt is a Narancsvidék lakóival egyetemben. És az összes MSZMP-ből leszármazott kisebb-nagyobb pártot. Egykutya mind! Tényleg jó a kifejezés: gengszterváltás! A narancsos komcsik meg hazaengedik Hagyót!? Mi ez, ha nem elvtársi gesztus?
  Amúgy nem szoktam kifelejteni az MSZP-s gengsztereket sem, csak őróluk sokat hőbörög a narancsmédia és tisztelt vitézei! Azért emeltem ki most csak Fideszes elvtársakat, mert arról ugye nem szól a fáma! Lásd például 18-as hozzászólást. Ő iis ezt írta.”
 • 25. AntiFricc 2011. március 04. 17:17
  „Figyelem, dolgozik a moderátor! :D”
 • 24. alexa44 2011. március 04. 16:29
  „Elég érdekes és egyoldalú lehetett ez a szópárbaj. Szakács Imrének mindig önálló gondolatai vannak. Molnár Csaba pedig mindig úgy beszél, mintha egy betanult szöveget mondana. Nincsenek önálló gondolatai. Állandóan demagóg szövegeket hallani tőle. Tulajdonképpen valaki szájba rágta Molnár Csaba mondanivalóját, ő meg mintha elismételgetne egy előre betanult szöveget.
  Szóvsl itt akinek önálló gondolatai lehettek, az csakis Szakács Imre.”
 • 23. Patriot 2011. március 04. 15:18
  „annobon, és ahhoz mit szósz, hogy gyurcsány feleségének a nagypapája egy 56-os megtorlásokban jeleskedő kommunista gyilkos volt.
  Sőt mi több, ennek a házában lakik ez a magát liberálisnak, meg demokratának csúfolt senkiházi.

  Valszeg ez nem zavarja az értékrendedet, mert erről mindig megfeledkezel a felsorolásaidban.”
42 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hat pályázat, több mint egymilliárdos fejlesztés

Tét idei költségvetési tervezete csaknem 54 millió forintos hiánnyal számol, ennyi hitelt kell felvennie, de ezt a pénzt fejlesztésekre fordíthatja. Tovább olvasom