Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Megújuló közösségi és szolgáltatóterek a falvakban

A vidéki életminőség javításának és az ezt szolgáló infrastruktúra kiépítésének egyik eszköze az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban (ÚMVP) megfogalmazott törekvés az integrált közösségi és szolgáltatóterek – IKSZT-k – kialakítására.

A megújult épületekben sokrétű és minőségi közszolgáltatásokhoz juthatnak hozzá a legkisebb településeken élők. A programmal kapcsolatos tevékenységet miniszterelnöki megbízott, Halmai Gáborné koordinálja.

Az ÚMVP III. tengelyének keretében meghirdetett intézkedésről elmondta, hogy ennek révén a falvakba is eljuthatnak mindazok a szolgáltatások, amelyek eddig hiányoztak onnan. Az IKSZT-k másik előnye, hogy a lakosság egy helyen találhat számos korábban már elindított, bevált szolgáltatást is, amelyeket a teleházban, a művelődési otthonban vagy az e-Magyarország pontokon használtak. Fontosnak tartotta megemlíteni, hogy nemcsak a megújult közösségi terek beindítását támogatja az ÚMVP, hanem az első három évben ezek működtetéséhez is támogatásért folyamodhatnak a nyertes települések.

Bakti Krisztina, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium vidékfejlesztési osztályvezetője kifejtette, hogy összetett feladatról van szó, ezért a projekteknek is komplexnek, a szükségletekkel összehangoltnak kell lenniük. IKSZT létesítésére, illetve ezt megelőzően a beruházási pályázat benyújtására azokon a településeken van mód, ahol az önkormányzat vagy egy nonprofit szervezet címbirtokosként szerepel.

A kiírást ugyanis megelőzte egy címbirtokosi pályázat, melynek során elképzeléseiket kifejtve minősíttetniük kellett magukat a potenciális kedvezményezetteknek, akik erről okiratot kaptak kézhez. Ez azt igazolja, hogy a leendő projektgazdák körültekintő felméréseket végeztek és annak nyomán megfelelő, fenntartható szakmai programot dolgoztak ki.

A kétlépcsős pályázat arra jelent garanciát, hogy olyan falvak jussanak a közösségi pénzekhez, amelyek magas színvonalú szolgáltatási koncepciót dolgoztak ki, s az abban foglaltakat a beruházást követően hosszú távon működtetni is képesek lesznek – magyarázta Bakti Krisztina. A lehetőség egyébként az 5 ezernél kevesebb lélekszámú településeknek szól, ám ebből a körből sem pályázhatnak a városok, illetve a kistérségi központok. Szeptember 1-je óta egészen a hónap végéig várják a 936 címbirtokos település támogatási kérelmeit az ÚMVP közösségi és szolgáltatóterek létrehozását célzó, 20 milliárd forintot kitevő forrásaira.
Az IKSZT-k sikerének kulcsa a szolgáltatások széles köre és magas minősége. Ezért bizonyos típusokat kötelező – és ingyenesen nyújtandó – elemként tartalmaz a kiírás, amelyeket mindenképpen telepítenie kell a projektgazdának. Ilyen például a közösségi internet-hozzáférés, az ifjúsági és közművelődési programok szervezése, valamint a lakosság és a vállalkozások információhoz jutásának biztosítása.

A falvak új közösségi színtereinek megvalósítására tehát szeptember 1. és 31. között lehet pályázni. A támogatás felső határa az ÚMVP ismerői számára már megszokottnak mondható 200 ezer euró, több mint 50 millió forint.

Készült az Európai Unió, a Magyar Köztársaság kormánya és az ÚMVP Irányító Hatósága támogatásával. Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa (X)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyitás előtt a Dunacenter

Csaknem háromszáz munkahelyet teremt a volt Gardénia-gyár helyén épülő Dunacenter. Az üzletközpont már csaknem kész.
Tovább olvasom