Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Megújuló faluház és kálvária

Faluházzá és sportöltözővé alakították át Mindszentpusztán a rossz állapotban lévő régi iskolát, amelyben egykor Jászai Joli is tanított.

A beruházás értéke 30 millió forint, melyhez 18 milliót nyert pályázaton a péri önkormányzat. Az anyatelepülésen, Péren a muzeális értékű, barokk kálvária újult meg.

Két jelentős pályázatot nyert Pér, közülük az egyik a mindszentpusztai településrész faluházának és sportöltözőjének kialakítására elnyert 18 millió forint. Ehhez 12 millió forint önrészt tett hozzá az önkormányzat.

– Olyan új létesítmény jött létre, amely a közösség életében való aktív részvételre nyújt lehetőséget Mindszentpuszta lakóinak. A mindszenti focicsapatnak is új, színvonalas helyet adott, ami remélhetően lendületet ad a sikerekhez. A faluház minden olyan rendezvénynek otthont ad, amely a településen élők összetartozását erősíti. Megalakulhat újra a nyugdíjasklub, helye lesz a fiatalok hétköznapi és hétvégi rendezvényeinek, s mindez modern, szép környezetben – mondta el portálunknak Herold Ádám, Pér és a hozzá tartozó Mindszentpuszta polgármestere.

Mindszentpusztán felújított faluház és sportöltöző szolgálja a közösségi életet. Fotó: Tóth Gyula
Mindszentpusztán felújított faluház és sportöltöző szolgálja a közösségi életet. Fotó: Tóth Gyula

Tervben van még a faluházzal közös, a település központjaként funkcionáló templomkert rendbetétele, parkosítása és egy játszótér építése. A másik projektet a péri plébániával közösen valósította meg az önkormányzat, s az a szinte egyedülálló, barokk stílusban épült kálvária felújítása. Mint azt a polgármester elmondta, komoly társadalmi munka segítette a négy évvel ezelőtt eltervezett felújítást.

– Először a kálváriához vezető, dzsungelnyi bokrokkal, fákkal benőtt utat kellett megtisztítani, hogy egyáltalán láthatóvá váljon az építészeti emlék, amelyhez hasonló csak egy található az országban. Most a stációkkal együtt megújultan várja az idelátogatókat – sorolta Herold Ádám.

A kálvária a vidéki örökségmegőrzésre kiírt LEADER-pályázaton – az egyházzal közösen – nyert 8,7 millió forintból, adományokból és a rengeteg társadalmi munkának köszönhetően újult meg. Várszegi Asztrik pannonhalmi püspök-főapát szentelte újra a hétvégén.

– Számos elképzelés körvonalazódott, egyik ilyen a kálvária harmincegy kilós, háborúban elvitt harangjának pótlása. Ez folyamatban van, rövidesen harangszentelésre is hívhatjuk a település lakóit. Vincze József plébános úr és az önkormányzat gyűjtést hirdetett, s több mint kétmillió forint adomány gyűlt össze. Ez a közösség erejét hirdeti, s azt, hogy a település érdekeit jelentő célt a périek mindig felvállalják – mondta végül Herold Ádám.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Don Giovanni a győri színházban

Mozart remekműve több mint kétszáz éve nyugtalanítja a gondolkodó embert. Tovább olvasom