Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Megújul a Pannonhalmi Főapátság arborétuma

Megújul a Pannonhalmi Bencés Főapátság arborétuma: a 11 hektáros őspark rehabilitálása és a hozzá csatlakozó 12 hektáros terület megújítása az oktatás mellett természetvédelmi és idegenforgalmi célokat szolgál.

Az arborétum rehabilitációját egyebek mellett az tette szükségessé, hogy a faji sokféleség bemutatásának tere leszűkült, az új fák a pázsitfelületeket csökkentették, így további telepítésre tér már nem maradt - mondta Debreczy Zsolt dendrológus a projektismertető sajtótájékoztatón csütörtökön.

Az arborétum rehabilitálását az Európai Unió támogatásával az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósítják meg ez év végéig. A pályázaton elnyert 65 millió forintos költségből gyógyítják a fákat, eltávolítják a beteg ágakat, megtisztítják az aljnövényzetet, új fajokat telepítenek, sétautakat építenek. A munka eredményeként átláthatóbb, szellősebb lesz az arborétum megjelenése és számos új fajjal gazdagszik a terület.

Így a messze földön híres pannonhalmi levendulás szomszédságában az európai és a kaliforniai mediterrán klíma fényigényes fenyőit, cserjéseit mutatják majd be. A különleges hangulatú kertrész a bencés rend eredetének mediterrán világát hozza Pannóniába, a Szent Márton-hegy lejtőjére - vélekedett a szakember.

A kert a szerzetesség számára bensőséges találkozás helye Istennel - mondta Várszegi Asztrik püspök-főapát hozzátéve, hogy reményei szerint gondjaikról megfeledkeznek mindazok, akik vendégként ellátogatnak a természeti szépségeket megmutató környezetbe.

Hortobágyi Cirill perjel a jövőbeni törekvések közül az arborétum tudományos gyűjtemény jellegének erősítését emelte ki. A természeti értékek megismertetése az oktatás számára is lehetőségek széles skáláját kínálja - tette hozzá.

Olvasóink írták

 • 3. bisset 2010. március 22. 12:31
  „én úgy tudom az alábbi növény ő lenne: Hamamelis virginia - Virginiai varázsmogyoró

  http://www.tuja.hu/hamamelis.html”
 • 2. habakukk 2010. március 19. 12:13
  „A virágzó bokor a tündércserje (Chimonathus praecox).”
 • 1. NemeszteleN 2010. március 19. 07:39
  „Másfél hete tettünk itt egy nagy sétát és egyik bokor már erőteljesen virágzott, nagyon erős és finom illata volt, de nem volt tábla, nem tudtuk beazonosítani a növényt.
  Remélhetjük, hogy a felújítás után sem kell fizetni az arborétumi sétákért?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Auchan Győrben - a Reflex nyílt levele Borkai Zsolthoz

A Reflex szerint jövőre megépül az Auchan győri bevásárlóközpontja, amely a környezetvédők káros. Borkai szerint a francia multi több százmilliós útfelújítást valósítana meg. Tovább olvasom