Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Megszűnt a lomizás - Szigorodtak a feltételek

A fémlopások visszaszorítása érdekében megszűnt az ingyenes, engedély nélküli fémátvétel lehetősége, a lomizás.

Magánszemélyek esetén kizárólag a saját tulajdonú fémkereskedelmi engedélyköteles anyag értékesítése végezhető fémkereskedelmi engedély nélkül.

A fémtörvény hatályos rendelkezései szerint saját tulajdonnak minősül a természetes személy tulajdonában vagy a használatában levő ingatlanon keletkezett fémkereskedelmi engedélyköteles anyag.

Akár a korábban is begyűjtött és raktározott, a begyűjtésből származó – tehát más tulajdonát képező, de ellenérték nélkül átvett fémkereskedelmi engedélyköteles anyag – fémkereskedő részére történő értékesítése fémkereskedelmi engedélyköteles tevékenységnek minősül.

2014. március 1-jétől lényeges változás még, hogy természetes személy maximum 3 m3 térfogatú, az adott ingatlanhoz kötődően keletkezett fémhulladékot tárolhat.

Megváltoztak a fémtörvény azon rendelkezései, amelyek a fémkereskedőnek nem minősülő személyek által történő leadásokra/értékesítésekre határoznak meg szabályokat.

Az egyes anyagok (az úgynevezett érzékeny FAJ kódos anyagok) például vasúti sín, ipari kábel, csatornafedél, stb. csak akkor lesznek értékesíthetők, ha azt előzőleg a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, mint fémkereskedelmi hatósághoz bejelentették és azt a NAV visszaigazolta.

A fémkereskedelemre vonatkozó részletes szabályok, valamint a NAV vámszerveinek (fémkereskedelmi hatóság) elérhetőségei, továbbá a fémkereskedők adatai a bejelentésre szolgáló nyomtatványokkal megtalálhatók a www.nav.gov.hu oldalon.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ruhákat, illatszereket lopott a bevásárlóközpontból egy győri nő

A gyanú szerint több üzletből is fizetés nélkül távozott az a helyi nő, akit a győri rendőrök… Tovább olvasom