Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 23°C Még több cikk.

Megérkezett a győri Mikulás!

Lovasfogattal, manóival együtt érkezett meg a győri Mikulás a Városház térre csütörtökön.


A sok kisgyerek izgatottan várta a győri Mikulás eljövetelét, s a nagyszakállú nem késlekedett: rendőri felvezetéssel, lovasfogattal, manócskái társaságában megérkezett a Városház térre csütörtökön délelőtt.

A Télapót Borsi Róbert önkormányzati képviselő üdvözölte, majd a kicsik  lelkesen, hangosan dalolva fogadták a Mikulást.

˝Most sikerült a havat is magam elé küldeni, örültetek neki, igaz?˝ - kérdezte a nagyszakállú, aki a klasszikus ˝Hull a pelyhes˝ dal eléneklését kérte a gyerekektől, s miután kívánságát teljesítették, rögtön szaloncukor osztásba kezdett.


Galéria kép


A Télapó elmondta azt is, hogy a Mikulás-birodalomba idén közel 1500 levél érkezett, s rajzokat is kaptak szép számmal. Manóival együtt alig bírták a munkát, de a levelek 3/4-ed részét sikerült megválaszolniuk, s elvitték azokat a Győri Nemzeti Színházba, ahol vasárnap személyesen is találkoznak majd a gyerkőcökkel. Megtudtuk, a színházban lehet majd ˝megküzdeni˝ a ˝szaloncukor evő sárkánnyal˝ is.

A gyerekek igazolták a Mikulás szorgalmát, sokan mesélték nekünk, hogy választ kaptak levelükre, rajzukra.

Megérkezett tehát a győri Mikulás, a következő napokban sorra járja majd a város intézményeit, s vasárnap a Győri Nemzeti Színházban várja a gyerekeket. Itt három teltházas előadás is lesz a legkisebbeknek, a kezdési időpontok: 9.00 óra; 11.00 óra; 13.00 óra. A színházban izgalmas Mikulás-kiállítás is megtekinthető.  Azok a kicsik sem maradnak ki a jóból, akik nem jutottak belépőhöz. Őket vasárnap délután négy órára a Széchenyi térre várja a nagyszakállú.

Olvasóink írták

37 hozzászólás
12
 • 37. katman 2010. december 08. 09:34
  „hátének szeretettel:))

  http://regio1.hu/index.php?mod=hr&hr_id=2100”
 • 36. háté 2010. december 07. 21:20
  „33-as látom a hozzászólásodból, képes voltál éjszakán át várni a Mikulást.

  Na és kaptál gyógyszert?--érdemes volt fenmaradni.”
 • 35. juju78 2010. december 06. 20:26
  „Ugyebár a mai Kisalföld egy szóval sem említi a vasárnapi színházi Mikulás ünnepséget, ahol
  több ezer győri és Győr környéki gyerek érezte jól magát. Van benne helyette fogfájós mikulás, postás mikulás, kisebbségi és még sorolhatnám. Az jólesett a Kisalföld szerkesztőségnek, hogy a "Fizessen elő ITT! feliratú pavilonnal ott lehetett, s reklámozhatta az új magazint?? Szégyen!”
 • 34. Truder 2010. december 05. 14:46
  „Kedve Mikulás!

  Nagy öröm, hogy megint köztünk vagy, és részesei lehetünk a csodának! Jó szokásodat még hosszú-hosszú évekig tartsd meg, hogy sok kisgyermeknek okozhass ezzel örömet! Ne törődj azokkal, akik téged támadnak...nincs igazuk! :)
  Az isten éltessen sokáig és adjon erőt, egészséget önzetlen "munkádhoz"!!”
 • 33. katman 2010. december 05. 00:04
  „Kedves háté!

  Egyre idegesebbnek tűnsz! Akarsz róla beszélni? :))”
 • 32. háté 2010. december 04. 22:53
  „27. hozzászólás katman
  Egy szóval sem kértelek, hogy minősítsd a hozzászólásaimat, főleg nem kiforgatni.
  Milyen jogon teszed?--ki hatalmazott fel rá?
  --neked katman a neved?--miért ez mögé bújsz?--frusztrált a te agyad, írásodat elolvasva nem kis mértékben.
  Ha úgy gondolod a hozzászólások elrontják a gyerekek örömét, most keresd fel az ügyeletet!

  Imrét nem kel megvédeni, megvédi magát!--egyébként egy szóval sem bántottam, leírtam a véleményemet és Ő a Mikulás a véleményekből, hozzászólásokból is tanul.”
 • 31. dzsipo 2010. december 04. 19:30
  „Nagyon sok szokásnak nem tudjuk, az eredetét mégis szeretjük!
  Ne azon agyaljunk honnét ered a Mikulás (persze nem árt tudni) !
  A gyerekek szeretik, és várják! Nem ez a fontos?”
 • 30. exodus 2010. december 04. 14:03
  „Igaza van mindenkinek, s nincs igaza senkinek.

  Egy kis Mikulás-történelem: ( bocs, hogy hosszú, de erről is a Mikulás tehet :-))

  A jótékonyság szimbóluma <bold> Az örök Mikulás

  A nagyszakállú, jóságos, hohohózó, melegszívű nagypapafigura az első helyet foglalja el a leghíresebb fiktív személyek listáján az amerikai Forbes magazin szerint. A Mikulás, alias Télapó - ki gondolná - több mint ezerötszáz éves. Tartózkodási helyét vitatják, ez lehet az Északi-sarktól a lappföldi Korvantunig (Fül-hegyig) bárhol, de amihez nem fér kétség: mindenki hisz a létezésében - legalább gyerekkorában.

  Pszichológusok szerint a Mikulásra való várakozás - vallási és nemzeti hovatartozásra való tekintet nélkül - hosszú évszázadok óta a gyerekek életében az első hit egy olyan fiktív személyben, aki jót ad, s ezt vétek lerombolni bennük.

  Szent Miklóstól a Santa Clausig

  Az ,,igazi" Mikulás két, Miklós nevű történelmi személyre is visszavezethető: az egyikük a mai Délnyugat-Törökországban, az anatóliabeli Myrában 270-343 között élt, a másik a pinorai Miklós püspök, aki 245-326 között tevékenykedett a gyerekek javára. A huszadik századi Télapó feltehetően a kettejük karakteréből gyúrt figura, s lett minden kölyök hitének középpontjává, elérhetetlen vágyaik teljesítőjévé, legalábbis néhány napra. Az anatóliai Miklós szüleinek halála után még fiatalon elhatározta, hogy örökölt vagyonát a rászorulók megsegítésére fogja felhasználni. A 4. századi püspök jótettei, váratlan helyzetekben küldött segítsége miatt vált népszerűvé, különösen a tél, a hideg, a nélkülözés beálltával. A legenda szerint a prostitúciótól mentette meg egy elszegényedett család három hajadon leányzóját: a lányok épp a kandalló mellett szárították harisnyájukat, amikor is hirtelen egy-egy zsák arany huppant le a kéményből a zokniba. Egy másik alkalommal három fiút élesztett fel a halálból, akiket egy fogadós ölt meg. A csodákon kívül a gyerekeknek ajándékot csempészett a kitett csizmáikba, ennek fejében az ajándékozottak pedig szénát és zabot tettek ki Miklós püspök lovának.
  Huszonnégy évesen az akkoriban még papként utazó Miklós Jeruzsálembe zarándokolt, bejárta Egyiptomot, Palesztinát, s úgy tudni, útközben rengeteg csodát tett, majd ezután hajósok, hajóépítők, utazók, mészárosok, molnárok, kádárok, bor- és gabonakereskedők, ügyvédek, nők, ártatlan bebörtönzöttek, koldusok, tolvajok, bűnözők és természetesen gyermekek védőszentje lett. Miklós püspök népszerűsége révén ötvenkét évig irányította Myra város életét, majd december 5-én ,,földön kívüli pályára" lépett. Később a római katolikus egyház szentté avatta.

  Mikulás-verziók

  A reformáció idején a protestáns országok tiltólistáján szerepelt a Mikulás: Luther a ,,Heiliger Christ"-alakkal próbálta helyettesíteni a nagyapó figuráját. A köztudatba végül az ajándékozó Mikulás helyére a kisded Jézuska került. Ám a későbbiekben Télapó álnéven visszatért, és ma is él a protestáns országokban is.
  Legendáját a föld legtöbb országában kisebb-nagyobb változtatásokkal a mai napig őrzik a szeretet, az adakozás és a jótétemények szimbólumaként. Az évszázadok folyamán néhány változáson is átment a mára pirospozsgás, szánon viharzó Télapó. A legenda szerint a hollandok közreműködésével Sint Klaas a tengerentúlra költözött - átküldték őt Amerikába, ahol komoly kultuszra tett szert. Az akkori New Amsterdamban (ma New York) lakott, nevét Santa Clausra változtatta, felszedett néhány kilót, szakállat növesztett, majd óriási, szupertitkos játékgyár-manufaktúrába fogott az Északi-sarkon, hogy mesés gazdagságával minden gyerkőcnek örömöt hozzon. Listát vezet a jó és rossz kölykökről, kimondottan élvezi a sarki életet; alvállalkozóival, a rénszarvasokkal, élükön a piros orrú Rudolffal tekeregnek az éterben.
  A skandináv országokban a finnek Joulupukkinak hívják, aki egy kis faluban, a Korvantunin, azaz a Fül-hegyen található Napapiiriben lakik, Lappföldön. A norvég Mikulás, Nisse munkáját manócskák, koboldok segítik. Télapó-múzeumot többet is számon tartanak a világon, Finnországban és Norvégiában is van ilyen intézmény. A keleti, ortodox egyházak Miklós tiszteletére a szlávát ünneplik, amikor is a családok ünnepélyesen gyertyát gyújtanak a püspök emlékére, a családfő a boldogságot és békét jelképező ünnepi kenyeret megtöri. Marokkóban - iszlám ország lévén - Fekete Pétert várják a fekete gyerekek. Lengyelországban a Csillagember, Németországban Ruprecht lovag látogatja meg a gyerekeket. Görögország, Szerbia és Oroszország vidékein látványos körmeneteket rendeznek Miklós tiszteletére. Izlandon tizenhárom napon keresztül mindennap egy-egy gyerekeket bosszantó manócska rejt el ajándékokat a csizmákban. Az orosz Télapó, Gyed Maróz újévkor trojkán, orosz szánon érkezik Sznyegúrocskával, azaz Hópelyhecskével. Az amerikai társánál jóval soványabb és szakállasabb öregúr szintén zsákban hozza az ajándékokat, kucsmában és vándorbottal, hosszú kabátban jár.
  Az amerikai Mikulás-imidzs Thomas Nastnek köszönhető, aki a Harper’s Magazin számára rajzolta meg a mai Santa első változatát a 19. század végén Clement C. Moore versének ihletésére, mely először mesél a Mikulás műhelyéről, az északi-sarki tartózkodási helyéről és a gyereklistáról. Az amerikai Father Christmas (Karácsony Apó) és az angol Santa Claus már a mai kor gyermekéhez igazodik, ezerrel száguld rénszarvasverdáján, mindenhol ott van, ki-be jár a kéményen, ajándékot csempész a kandallópárkányra akasztott zoknikba. A tengerentúlon megalkották Mrs. Claust is, azaz Mikulás asszonyt, aki kötöget, sütöget, mosolyogva támogatja férje földi misszióját.
  A magyar Mikulás a németekéhez hasonlóan krampuszokat is visz magával a rakoncátlan lurkók megrettentésére. Itthon a Fejér megyei Nagykarácsonyban az adventi Szeretet Posta kooperál a Télapóval.

  Jótékonyságból jó üzlet

  A tipikussá vált Coca-Cola Mikulás 1932-ben kapta a mai napig népszerű piros-fehér szerelését, amit állítólag egy alkoholista grafikus készített el - talán innen a pirospozsgás arc. Így a korábban zöld-sárga ruhás, magas, vékony öregurat felváltotta a nagyapós piros. Az élelmiszer-, film- és játékipar nagyrészt szintén a Mikulásnak köszönheti gyarapodását, és fordítva. A 21. századi kibergyerek kívánságát már nem elégíti ki holmi csoki vagy cukorka, hanem MP3 lejátszók, digitális fényképezőgépek, szóval az internetes és nem internetes áruházak idén is taroltak. A PalTalk.com például december 10. és 24. között élő videóbeszélgetést kínál Télapóval - természetesen nem ingyen.
  Ma már nem csupán az Egyesült Államokban, hanem Moszkvában is működik hivatalosan Mikulás- vagy Télapóképző, miután az orosz Mikulás, Gyed Maróz, a lappföldi Santa Claus nem nézhette tovább tétlenül jenki kollégája sikereit. Így hát összefogtak, és együttműködési megállapodást írtak alá Gyed Maróz személyiségének keresztény mivoltát erősítendő. Az intézmény hallgatói orosz néprajzot, karácsonyi hagyományokat tanulmányoznak, a kurzus végén pedig bizonyítvánnyal a zsebükben hivatásos Gyed Marózként működhetnek.
  A Mikulás itthon házhoz is jön, az egyik, első körben Mikulást közvetítő hazai cég filozófiája a küldetés, azaz munkájukat hivatásként, komoly pedagógiai, pszichológiai szakértő csapat bevonásával végzik. A tökéletes illúzió megteremtésére törekszenek maximális körültekintéssel, hogy a gyerekek emocionális élményként éljék meg a nagy találkozást. Mindezt tízezer-harmincezer forintért alkalmanként.”
 • 29. katman 2010. december 04. 00:23
  „Dwatson :)) látom még mindig nem adod fel :DD
  Szánalomra méltó, hogy mekkora energiát áldoztok arra, hogy elrontsátok mások örömét.
  Szerencsére az a kb. 2400 gyermek, aki izgalommal készül a vasárnapra, tuti nem olvassa a hozzászólásaidat :))) és ez engem már boldoggá tesz.
  Minden jót! :))”
 • 28. Dwatson 2010. december 03. 23:10
  „Az ovisokat nagyon is érdekli a dátum,az én lányom már egy héttel korábban számolta a napokat,kérdezgette hányat kell még aludni,és a vége az lett hogy én nem tudom mikor jön a mikulás...
  Háté!
  A Jézuskát is előbbre hozták.Fel van díszítve a város a Jézuska meg ott virít egy hónappal korábban a betlehemben,meg persze az óvodában is előbb jön.”
 • 27. katman 2010. december 03. 22:17
  „Kedves háté!

  Annyira sír az írásaidból, hogy nem kedveled Imrét :)))
  Miért nem hívod fel és javasolod neki személyesen, hogy hagyja a csudába az egészet és bizza ezt a szülőkre??
  óóó várj csak tudom, mert akkor nem tudnál a "háté" mögé bújva fröcsögni :DDD
  Így biztonságosabb hátéba támadni :))
  Szerencsére vannak lelkes és kedves hozzászólók, akik már megfogalmazták szinte minden véleményem, nekem még annyi kikívánkozna, hogy vannak kicsi gyermekek, akik csak így juthatnak el a Győri Nemzeti Színházba, ráadásul ingyen!! Tehát fogalmam sincs, hogy merül fel az ÜZLET szó!!! Ja és még egy dolog szerinted az a kicsi ember (4 éves) felfogja hányadika van??? Mindig van egy története, hogy miért érkezett kicsit előbb. S amikor a szülők a csizmácskába teszik a csokit, cukrot, aranydiót a gyermek nem fog kérdezni semmit hidd el!!
  Kívánok neked minden jót és remélem mielőbb túl leszel életed e nehéz és frusztrált szakaszán :))”
 • 26. háté 2010. december 03. 19:20
  „Na Imre,--ehhez szóljál, de nyugodtan!

  Győrben is dolgozik a Mikulásgyár.”
 • 25. menyus78 2010. december 03. 17:52
  „Sziasztok szerintem a gyereknek mindegy, hogy hányadika van ,mindig élmény neki látni a piros ruhás nagyszakállut....Kellemes ünnepeket, még ha pénze nincs is a magyar dolgozónak,próbálljuk helyetesíteni azzal hogy játszunk a gyerekkel nevetünk vele.... Ez ne vegyünk el tőlük legalább.Szebbjövőt.”
 • 24. háté 2010. december 03. 13:47
  „20. hozzászólás GyőriMikulás

  Szívesen olvasnám a megoldási javaslatokat weboldalamon található címre:

  Kedves Mikulás!
  Szívből tisztelem az elhivatótságodat.
  Nagyon egyszerű a megoldás;--régen is volt Mikulás, minden óvodában, -iskolában,---csak elő kel keresni, hogy is oldották meg akkoriban!--nem kell mindenhol ott lenned, --a Mikulás maradjon meg 6-ra, és akkor a gyerekek várakozva rakják ki csizmájukat, cipőcskéjüket az ablakba.
  Meg kell hagyni a gyerekek álomvilágát!--ugye a Karácsonyt, a Jézuskát nem akarják előbbre hozni.”
 • 23. Ladyzsu 2010. december 03. 11:53
  „Üzenem mindenkinek,hogy baromira unatkozhattok,hogy a Mikulással foglalkoztok ! Nem mindegy nektek hogy mikor jön ?! Sajnos már ilyen világot élünk, örüljünk annak ami van. Arra nem gondoltok,hogy ha
  egészség van akkor minden van ?! Ha már annyira belefásultatok a mindennapi létért való küzdelembe,akkor már nehogy a Mikuláson akarjátok leverni az összegyűlt keserűséget......?!”
 • 22. szocdem 2010. december 03. 10:31
  „Köszi Mikulás hogy itt vagy!

  Vannak még tiszta lelkű kis győri polgártársaink, akik nagyon boldogok hogy találkozhatnak veled a valóságban is! Akiket nem érdekeli a felnőttek véleménye, csak a csoda, amit a velük való találkozáskor megtestesítesz.
  Sok sikert, kitartást, és sok örömöt a munkádhoz!”
 • 21. Accentos 2010. december 03. 00:03
  „Miért kell még ebből is negativ kritikát varázsolni? aki a feszültségét a fórumozásban vezeti le,annak javaslok egy teljesen más témát,ezeknek az embereknek valóban ennyire nehéz gyerekkoruk lehetett?
  A negativ hozzászólók hogy ünneplik/várják a Mikulást a gyerekeikkel? Lerendezik egy lehetőleg minél olcsóbb mikuláscsomaggal,oszt jó napot?
  Én személy szerint már nagyon vártam,ha majd lesz gyerekem,én is írhassak vele levelet a Mikulásnak,elvihessem olyan rendezvényekre,ahol közelebbről is megbarátkozhat vele...
  És végre! Vihetem! 2 évesen már egy hatalmas élmény lesz neki ez,és jövőre elég nagy lesz ahhoz,hogy levelet is írhassunk!!!”
 • 20. GyőriMikulás 2010. december 02. 22:44
  „Kedves Fórumozók!

  Sajnálom, hogy Mikulás kérdésben az alábbi negatív bejegyzések születtek!

  Azt gondolom, a tevékenységem lényege, amikor 2 éve egy anyuka leguggolt pici gyermeke elé a Színház előterében és azt mondta kisgyermekének, ,, úgy nézd meg ezt a Mikulás bácsit, hogy amikor anya ennyi idős volt, akkor nekem is Ő hozta az ajándékot" !

  Szeretnék mindenkit arra kérni, hogy tiszteljük meg egymást azzal, hogy amiről nem tudjuk hogy mit jelent, arról nem alkotunk véleményt!
  A Télapó azokban az országokban jön a gyerekekhez karácsonyra és ül a nagyáruházak előterébe, ahol nem is ismerik Szent Miklós legendáját!
  Helyesebb lenne betámadni Jupumukit a lappföldi Télapót, aki holnapután érkezik Magyarországra és majd azt köszöni december 5-én a gyerekeknek, hogy ,,Boldog Karácsonyt!" Majd erről közvetít minden média TV és írott sajtó, de még senki nem kérdezte meg tőle, miért alázta meg a Magyarokat azzal, amikor a Finn TV-ben azt nyilatkozta:
  ,, A Magyarok elég különcök, mert december 5-én ünneplik karácsonyt!"
  Mi Magyarok pedig vigyázzunk a gyermekeink számára sokat jelentő Mikulás személyére, független attól, hogy ki személyesíti meg!
  Sokan említik a korai érkezést. Tőlük szeretnék megoldást arra, hogyan lehet közel 30 óvoda, Iskola, vagy helyszínt meglátogatni ( több ezer kisgyermeknek örömet szerezve) 1 nap alatt?

  Szívesen olvasnám a megoldási javaslatokat weboldalamon található címre:
  www.santaclaus.hu

  Barátsággal mindenki felé:
  a Győri Mikulás”
 • 19. Sceptic 2010. december 02. 21:29
  „Dwatson, szerintem meg te nem érted. Itt és most arról a Mikulásról van szó, akit negyedszázada Farkas Imre testesít meg a győri gyerekek számára. Mindig egy-két nappal korábban jön, mert a mesebeli Mikuláshoz képest annyival kevesebbet tud, hogy egyszerre csupán egy helyen tud lenni, és nem minden gyereknél egyszerre, így aztán időre van szüksége. A győri Mikulás azonban soha nem jött meg december előtt, mint az áruházak októberi mikulás-klónjai. Mi tőbb: a győri Mikulás azzal is tisztában van, hogy karácsonykor neki itt már semmi dolga, mert ő nem a Jézuska, és nem is a kelet mesék Gyed Moróza. Nem is lesz itt már akkor.

  Az a baj, hogy általánosítunk, és sajnos a cikk sem lett túl ügyesen megírva ebből a szempontból. Egyértelműsítenünk kellene, hogy Győr Mikulása egy szép, immár csaknem negyedszázados hagyomány, amely nem a profitra, hanem a gyerekek szeretetére épül. Nincs köze a bolti mikuláshoz, nincs köze a Télapóhoz. Néhány napot köztünk tölt, és erre büszkének kellene lennünk, nem pedig fikáznunk.
  Catherinát sem igazán értem. Ha négy gyerek számára teremti meg évek óta a Mikulás csodáját. akkor partnere és nem ellenlábasa kellene legyen annak, aki ugyanezt teszi csaknem négyezer gyerekkel...

  Amúgy a győri Mikulás akkor is a gyerekekért dolgozik, amikor nincs rajta a püspök-ruha, hiszen ő az egyik lelke a magyarországi gyermek- és ifjúsági telefonos lelkisegély-szolgálatoknak. Higgyétek el, ez sem könnyed mulatság...”
 • 18. háté 2010. december 02. 21:24
  „Imrus!-minden tiszteletem a tiéd, de!
  Akkor voltál igazi Mikulás, amikor elkezdted, akkor tényleg Mikulás voltál.
  Igen, példa voltál az emberek előtt önzetlenségből. Akkor még ötödikén jött a Mikulás.
  Ma az "elüzletiesedett" megfelelési kényszerbe, nem egészen ugyan az.
  Vajon, miként egyeztethető össze az, hogy te már megjöttél és a családok többségénél csak ötödikén jön az áhított Mikulás.
  Bocsánat, most akkor a szülő,-nagyszülő hazudik --a gyerek meg mást lát?”
37 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ajándékozzon Kisalföld- és Breki Magazin-előfizetést Karácsonyra!

Gondoljon szeretteire és lepje meg Őket karácsonyra Kisalföld- és Breki Magazin-előfizetéssel! Tovább olvasom