Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Még az idén megkezdődhet az építés

Győr-Bácsa - „Ha minden rendjén megy, egy jó fél év múlva elkezdődhet az Új Bácsai út építése, ezzel együtt a környék vízrendezése, így régi gondja oldódhat meg a városrész lakóinak" – írtuk 2007 novemberében. Lapunkat akkor Ottófi Rudolf alpolgármester, úgy is, mint „érintett" önkormányzati képviselő tájékoztatta.
Az Új Bácsai út a Víziváros határáig már kiépült út folytatásaként a régi útig tart majd, s hosszú előkészítés után remélhetően a jövő nyárig elkezdődhetnek a munkálatok – írhattuk. Az új út nyomvonala már korábban szerepelt a város rendezési tervében, ám annak nem minden részlete talált tetszésre a környék lakóinak körében.

Az eredeti terv szerint az új út a Külső Bácsai út–Csemete u. kereszteződésében csatlakozott volna a régi nyomvonalhoz, olyan éles szögben, hogy forgalombiztonsági okokból ide körforgalmat kellett tervezni. Csakhogy ez meg bevezette volna a forgalmat a Csemete utcába, s az ott lakók fellázadtak ellene.

Más megoldás kellett, ahhoz pedig a rendezési terv módosítása, ami az eljárási metódus szerint csaknem másfél évet vett igénybe. Az új terv szerint a régi és az új út találkozásánál elmarad a csomópont, az új nyomvonal belesimul a régibe a Csemete utca után – ezzel együtt itt a régi út belváros felé eső szakasza zsákutcává válik. De hogy a régi úton érkezők elérjék az új nyomvonalat, s úgy folytathassák útjukat „kifelé", kell egy bekötőszakasz. A kisbácsai templommal szemben, a Ladik utca végénél egy körforgalom teszi ezt lehetővé. Ennek a megoldásnak előnye az is, hogy a kisbácsai templomnál, a bolt előtt nagyon szükséges a forgalomcsillapítás, ezen a szakaszon már több halálos baleset is volt.

A régi Bácsai út nemcsak túl forgalmas, hanem rossz állapotú is, érthető, ha a környék lakói türelmetlenül várják a régóta ígért új útszakaszt. Fotó: Bertleff András

Itt tartott tehát a történet 2007 végén. A munka kezdéseként prognosztizált fél év már jóformán háromszor letelt. Lesz egyáltalán Új Bácsai út? – kérdezik a környék lakói, köztük az ügyet több fórumon sürgető Horváth János. A Bácsai út forgalma (és a Külső Bácsai út állapota) egyre katasztrofálisabb, az itt lakók közül egyre többen árulják házukat, máshová akarnak költözni.

Mint a polgármesteri hivatal városépítési irodáján megtudtuk, úgy tűnik, most már kedvezőbb fordulatot vesz az Új Bácsai út építésének ügye. A szükséges területet megvásárolta, kifizette az önkormányzat, és rendelkezik a munkálatokhoz szükséges vízjogi engedéllyel. Hátravan még a kivitelezésre a közbeszerzési eljárás. Egyelőre annyi biztos csak, hogy az építést még az idén elkezdhetik...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújul a Széchenyi híd

Győr - Körülbelül június végén fejezi be a győri Széchenyi híd felújítási munkálatait a Magyar Közút… Tovább olvasom